Dé perfecte tablet bestaat niet, maar we kunnen je wel tips geven voor een tablet kopen.
Tablets van Amazon?
De Android-tablets van Amazon zijn bijzonder goedkoop en goed uitgerust voor multimedia. De Fire HD 10 is verkrijgbaar vanaf 150 euro, de Fire HD 8 haal je al in huis vanaf 100 euro. De tablets zijn (uiteraard) zeer geschikt voor het media-aanbod van Amazon en andere streaming-diensten.
Omdat er echter een sterk aangepaste Android met een eigen app-store op staat, ontbreken er veel apps. Ook de huidige handige trucs voor de installatie van de Google Play Store kunnen door toekomstige updates plots niet meer werken.
Goedkope Android-tablets
In het geval van normale Android-tablets in de prijsklasse van minder dan 150 euro vallen er meerdere minpunten te verwachten, afgezien van de zwakke punten die in de specificaties naar boven komen. Zo draaien sommige apps niet, klinken de luidsprekers hol, zijn de kleuren dof of is de wifi-ontvangst slecht. Typisch een gevalletje ‘you get what you pay for’.
Wij adviseren minimaal 3 GB RAM, Android 8 en een 10-inch scherm met 1920×1080 pixels. Zoiets is al onder de 200 euro te koop, bijvoorbeeld in de vorm van een Lenovo Tab M10 of de nieuwere M10 Plus die net boven de 200 euro uitkomt. Of kijk naar de 3GB-versie van de Samsung Galaxy Tab A 10.1 uit 2019 die voor een vergelijkbare prijs te krijgen is. Voor 4G moet je een kleine meerprijs neerleggen.

Een instap-tablet zoals de Galaxy Tab A 10.1 voldoet prima voor het kijken van films en andere media. Meer hoef je niet kwijt te zijn.
Ontvang handige tips en informatie over tablets en meer!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Prijziger tablets
Vanaf ongeveer 300 euro mag je 64 GB flashgeheugen en andere speciale functies verwachten. Zo heeft de Lenovo SmartTab Yoga een ingenieuze ingebouwde standaard. Handig als je hem wilt neerzetten om video te kijken. Voor het streamen van multimedia is de extra opslagruimte niet nodig, het is wel handig voor bijvoorbeeld de download-optie in Netflix. Als je daarmee video op de tablet opslaat, kun je ook zonder wifi (verder) kijken.
De Lenovo IdeaPad Duet met een eveneens ingebouwde standaard is ook een leuke optie om eens naar te kijken. Deze tablet werkt met Chrome OS en is een onovertroffen gunstig geprijsde tablet (vanaf 250 euro) om mee te werken dankzij het bijgeleverde magnetische toetsenbord waarmee je prettiger langere teksten typt. Daarmee is het ook een Chromebook. Je kunt er (bijna) alle Android-apps op installeren voor multimedia én met de volwaardige Chrome-browser allerlei streaming-websites optimaal weergeven.

De IdeaPad Duet kun je zonder het bijgeleverde toetsenbord als tablet gebruiken.
Vanaf deze prijscategorie kom je ook al de eerste iPad tegen, de 10.1. Met maar 32 GB opslag ben je al circa 390 euro kwijt. 4G of 128 GB kost per upgrade een flinke slok meer. Een stylus (pen), toetsenbord en hoes zijn beschikbaar tegen een meerprijs. Maar die heb je voor mediaconsumptie niet nodig.
De eerste Windows-tablets beginnen ook bij zo’n 300 euro. Met Intel Celeron of Pentium ‘N’ ploeteren ze zich echter maar moeizaam een weg door de Windows software. In de tablet-modus zijn Android, Chrome OS en iPadOS superieur. Windows-tablets raden we eigenlijk alleen aan vanaf ongeveer 500 euro met snellere processors. Ze hebben echter wel een erg handig voordeel: de display-output. Daarmee kun je eventueel een groter scherm aansluiten. Maar voor media afspelen is een Windows-tablet een prijzige optie.