Tablets vergelijken: iPad Air, Surface Go of Galaxy Tab?

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Ga je tablets vergelijken die je ook voor werk wilt inzetten, kom je uit bij 10,5 inch of meer: de Apple iPad Air 3, Microsoft Surface Go 2 of Samsung Galaxy Tab S6 zijn veelzijdig en heb je vanaf zo’n 500 euro. Met een stylus en toetsenbord worden het multifunctionele tools. Welke is handiger?

Een filmpje bekijken en bewerken, e-books lezen of ze voor (thuis)werk gebruiken: tablets zijn aantrekkelijke allrounders en dankzij stylussen en dockable toetsenborden zijn ze uitgegroeid tot concurrenten voor laptops. Vanaf zo’n 500 euro zijn er multifunctionele exemplaren die bijna alle taken aankunnen.

tablets vergelijken Apple iPad Air Microsoft Surface Go 2 Samsung Galaxy Tab S6

Tablets vergelijken

We hebben van iPadOS, Windows en Android elk een vertegenwoordiger in huis gehaald: de Apple iPad Air 3, Microsoft Surface Go 2 en Samsung Galaxy Tab S6. De iPad 3 en Tab S6 hebben al een nieuwere opvolger, waardoor je soms goede aanbiedingen kunt vinden. Alle drie de tablets ondersteunen invoer via een stylus en kunnen worden uitgerust met toetsenbordcovers. Voor een stylus en toetsenbord betaal je meestal nog extra, afgezien van Samsung die bij de Tab S6 een stylus meelevert.

Alle apparaten zijn uitgerust met een scherm van 10,5 inch. Dat maakt ze draagbaar genoeg om op de bank te kunnen internetten en groot genoeg om productief op te kunnen werken. Ze overtuigen allemaal door hun nette afwerking. De metalen behuizingen zien er robuust uit en zijn in tegenstelling tot de glazen achterkant van smartphones niet van die vingerafdrukmagneten. Samsung heeft de Tab S6 bijzonder rank en slank uitgevoerd als we die met de andere tablets vergelijken. Hij heeft een flinterdun displayframe en een vingerafdruksensor die onzichtbaar onder het display is geplaatst. De iPad Air 3 is net zo vlak, maar heeft vanwege zijn ontwerp vrij grote randen aan alle zijdes – mede vanwege de home-button. De Sur­face Go 2 zier er niet voor niets wat lomper uit, want de praktische uitklapbare standaard is geïntegreerd in de achterkant en heb je dus altijd bij je.

Of je genoeg hebt aan een goedkoper apparaat of beter meer uit kunt geven bespreken we uitgebreid in uitgave 10 van c’t magazine.

Surface Go 2

Bij de Surface Go 2 heb je nog wat aansluit-opties. Behalve de Surface Connector heb je USB-C en een audiojack aan de rand van de behuizing zitten.

Tablet en schermgrootte

De drie fabrikanten zijn het eens over het formaat van het scherm: 10,5 inch is het geworden. Als we beeldverhouding en technologie van de tablets vergelijken is het een ander verhaal. De iPad toont de inhoud op een panel in het klassieke 4:3-formaat. De Surface (3:2) maakt het iets breder. En als je het nog breder wilt hebben, is er nog de Sam­sung S6-tablet met zijn 14:9.

Samsung Galaxy Tab S6 scherm

De Galaxy Tab S6 heeft het breedste scherm en gebruikt als enige van de geteste tablets een oled-panel.

De Samsung Galaxy Tab S6 is de enige tablet in deze test met een oled-scherm. Het scherm beslaat de grootste AdobeRGB-kleurruimte van de drie, gevolgd door de iPad met een uitgebreide DCI-P3-kleurruimte en de Surface met waarden van net een beetje meer dan sRGB. Dankzij de eigenschappen van oled maakt het scherm van de Tab S6 indruk met sterke contrasten en rijke kleuren. Het licht ook helderder op dan de iPad Air 3 (458 cd/m2) en de Surface Go 2 (357 cd/m2) met een maximale helderheid van 527 cd/m2. Bij direct zonlicht wordt het bijzonder vermoeiend om nog met de Surface Go 2 te werken.

Het feit dat de score voor het scherm nog steeds niet duidelijk naar de Tab S6 gaat, is aan de ene kant te wijten aan het feit dat de tablets van Apple en Microsoft (afgezien van de lage helderheid van de Go 2) met uitzonderlijk goede IPS-panelen zijn uitgerust. Aan de andere kant heeft de Tab S6 ook een zwak punt: hij is qua kijkhoek minder stabiel dan de iPad en de Surface. Alle drie de tablets geven de beeldinhoud voldoende scherp weer. Ze doen het zonder de (onnodige) gigantische pixeldichtheden die sommige huidige smartphones bieden. Dat is helemaal niet erg, want dat zorgt voor een langere accuduur.

 


Ontvang automatisch de nieuwste reviews!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pen en tablet

Alle tablets kun je bedienen met een toetsenbord en stylus (pen). De originele accessoires van de fabrikanten zijn op maat gemaakt, maar duur. Voor een Smart Keyboard (180 euro) en Pencil (100 euro) kom je bij Apple op een totaal van een 280 euro voor een compleet pakket, wat de relatief betaalbare instapprijs van de iPad Air weer een beetje onderuit haalt. Wel krijg je degelijke en net afgewerkte accessoires voor dat geld.

De Book Cover Keyboard voor Samsungs Tab S6 kost 180 euro, maar is een beetje wankel als standaard. De S Pen wordt meegeleverd met de Galaxy Tab S6, wat de iets hogere basisprijs van het apparaat compenseert. De Surface wordt met het bijbehorend toetsenbord met groot trackpad bijna een volwaardige laptop. Als je een tablet sowieso wilt combineren met een bijpassend toetsenbord en stylus, krijg je een betere deal bij Samsung en Microsoft dan bij Apple (kost je zo’n 100 euro meer). In alle gevallen is het de moeite waard om de aanbiedingen van derden te bekijken.

Galaxy Tab S6 toetsenbord keyboard

Gammel: tijdens het testen liet de bevestiging van de cover aan de achterkant van de Samsung S6 steeds los.

Alle drie de toetsenborden zijn door hun vormgeving voorzien van smallere toetsen. De lettertoetsen zijn elk ongeveer 14 millimeter breed. Toch zijn er nog steeds verschillen tussen de toetsenborden van de drie testmodellen te vinden. Door de iets grotere afstand tussen de toetsen is het typen op het Apple-­toetsenbord makkelijker dan op het toetsenbord van de Samsung-tablet. Het in hoogte verstelbare toetsenbord van de Surface blijft langer comfortabel tijdens lange typsessies. De toetsenborden van Apple en Micro­soft zijn iets stiller dan het Samsung-toetsenbord, dat op zijn beurt met ongeveer 1,4 millimeter iets meer feedback biedt dan zijn concurrenten Apple (0,65 mm) en Microsoft (1,1 mm).

Een trackpad is alleen beschikbaar voorde Surface- en Tab-S6-gebruikers. Echter, alleen het grote trackpad van de Surface is echt nuttig, die van de Tab S6 is meer een net-niet-oplossing. De stylussen zijn in verschillende mate geïntegreerd in het bedieningsconcept. Voor langere notities hebben de invoerpennen van Apple en Microsoft een voordeel, omdat die het formaat van normale balpennen hebben.

De rubberen punt van de S Pen komt echter dichter bij een natuurlijk schrijfgevoel zoals je dat hebt bij het schrijven op papier dan de harde punt van de Apple Pencil, waarmee je zonder enige weerstand over het glasoppervlak glijdt. Het is vervelend dat de iPad Air 3 alleen overweg kan met de eerste generatie Apple Pencil. Die laadt niet inductief op, maar bijzonder onhandig via de Lightning-poort van de iPad.

iPad Air 3 Apple Pencil compatibel generatie opladen

De Apple iPad Air 3 is alleen compatibel met de Pencil van de eerste generatie. Opladen gebeurt via een zeer onhandige methode.

Prestaties

De drie tablets zitten wat hun invoermix van een touchscreen, toetsenbord en de stylus betreft aardig op één lijn. Maar als je kijkt naar wat de performance biedt (processors), gaat het er erg verschillend aan toe. De iPad heeft een Apple A12 Bionic, de Galaxy Tab S6 wordt geleverd met een Qualcomm Snapdragon 855 en de Surface Go 2 wordt aangedreven door een Intel Pentium Gold 4425Y: twee keer ARM-architectuur en een x86.

De prestaties van de SoC’s van Apple en Qualcomm zijn vergelijkbaar, de twee ARM-chips met 64-bit technologie bieden meer dan genoeg snelheid voor de besturingssystemen. Vooral iPadOS, maar ook Android is zeer goed aangepast aan de ARM-architectuur. De Intel-processor loopt nogal achter met zijn twee cores en maximale kloksnelheid van 1700 MHz als we hem met de twee andere tablets vergelijken. Zelfs multithreading verandert daar niets aan.

Bovendien moet de Pentium-processor in de Surface Go 2 een volledig Windows-systeem aansturen, en daar heeft hij aardig wat moeite mee. Dat geldt niet alleen voor de versie met 4 GB RAM, maar ook voor de versie met 8 GB RAM. Bij de benchmarkresultaten halen de concurrenten met ARM-processors ook dik hogere scores dan de Windows-tablet.

Accuduur en benchmarks

tablets vergelijken accuduur prestaties benchmarks

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Tablet voor werk

Windows als besturingssysteem heeft echter nog steeds zo z’n vele voordelen. Vooral de flexibiliteit van het kunnen starten van vrijwel elke gangbaar desktopprogramma is een groot pluspunt waarmee de Surface Go 2 kan scoren. Om volledig te kunnen profiteren van de mogelijkheden, moet de tablet echter worden bevrijd van de beperkende beveiligingsmodus van Windows 10 Home S. Dat heb je echter binnen een paar klikken snel voor elkaar. Een update naar Windows 10 Pro is ook mogelijk, maar heeft een fikse meerprijs.

De Galaxy Tab S6 heeft een uitgebreide Android-interface, de DeX-­modus. Samsung heeft die oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik met externe beeldschermen, maar DeX werkt ook standalone op de Tab S6. De werking van Android lijkt hierbij op klassieke desktopbesturingssystemen met een muisaanwijzer, multi-window-ondersteuning, taakbalk en startmenu. Als je met de Android-tablet productief werk wilt verzetten, ga je dat zeker waarderen.

Apple heeft met iPadOS voor een vergelijkbare aanpak gekozen. De besturingssysteemaanpassingen aan het grotere scherm en het gebruik in liggend formaat zijn zeer geslaagd en verhogen het gebruiksgemak.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Geluid, beveiliging en opladen

Als we de tablets vergelijken zijn er grote verschillen op het gebied van geluid. Terwijl de twee stereoluidsprekers op de Surface Go 2 geluid vrij zacht afspelen en er geen bas te vinden is, en de iPad het geluid naar de zijkant laat uitstralen, regelen de vier AKG-luidsprekers in de Galaxy Tab S6 een krachtig geluid zonder te overdrijven. De tablets van Apple en Microsoft hebben een 3,5mm-jack voor een koptelefoon of externe speakerset, maar de Galaxy Tab S6 niet.

De drie tablets kunnen worden ontgrendeld via biometrische methodes, naast de gebruikelijke methoden zoals een pincode en wachtwoord. Apple verstopt een vingerafdruksensor in de klassieke home-knop. Bij Samsung zit die in het display verwerkt. De Sur­face Go 2 ontgrendelt via gezichtsherkenning. Hij wordt opgeladen via de Surface Connector. Dat is een langwerpige connector uit eigen stal die magnetisch dockt. Dat heeft als voordeel dat de laadkabel gewoon los­laat als de tablet onzorgvuldig wordt behandeld of valt. Hij laadt echter ook op via zijn USB-C-aansluiting en geeft via die route ook DisplayPort-signalen door. Samsung gebruikt de USB-C-standaard, Apple gaat voor de eigen Lightning-aansluiting.

Surface Go met toetsenbord en pen

De Surface Go kun je via gezichtsherkenning ontgrendelen, hij heeft geen vingerafdrukscanner.

Geen van de drie tablets ondersteunt draadloos opladen. En snel opladen via het stopcontact is er ook niet bij. Ze hebben allemaal drie uur of meer nodig om zichzelf volledig vol te tanken. Met de bij de iPad Air meegeleverde 10-watt voeding van Apple duurde het opladen zelfs vier uur. Pas met een USB-C-naar-Lightning-adapter werd de laadtijd teruggebracht tot tweeënhalf uur.

Over de accuduur hebben we niks te zeuren: met alle apparaten haal je een volledige werkdag van acht uur – als je ze niet continu onder volle belasting aan het werk zet. Bij het oproepen van eenvoudige websites gaan vooral de Surface en iPad lang mee. Bij de Tab S6 vraagt het oled-scherm flink wat van de batterij bij het weergeven van pagina’s met veel wit of Word-documenten. In ruil daarvoor houdt hij het nog langer vol bij het afspelen van video’s als we hem met de beide andere tablets vergelijken.

Matige camera’s

De camera’s zijn bij tablets natuurlijk minder belangrijk bij tablets vergelijken dan bij smartphones. Toch maken ze deel van uit van het totaalpakket. Alle drie de apparaten in deze vergelijking hebben ook een camera op de achterkant, de Tab S6 zelfs twee (een 13-megapixelcamera en een extra 5-megapixel ultra-groothoek).

Dat kan echter niet verhullen dat die camera’s een beetje bijzaak zijn. Je moet het doen zonder een led-flitser en zonder uitgebreide functies als een nacht­modus. De drie apparaten zijn echter wel geschikt voor wat snapshots met goed licht.

De frontcamera is bij deze apparaten belangrijker, vooral bij het vele thuiswerken met allerlei Zoom-­vergaderingen en videobellen. Op dat gebied scoort de Surface Go 2 bijzonder teleurstellend met zijn 5-megapixelcamera, die veel details verprutst en snel onscherpe foto’s produceert. De iPad maakt de mooiste selfies en de frontcamera maakt beeldbellen heel prettig.

Modellen

Apple, Microsoft en Samsung bieden hun tablets aan met verschillende geheugengroottes en met of zonder LTE-module. Bij Apple kost de sprong van 64 naar 256 GB opslagruimte ongeveer 170 euro extra, LTE kost ongeveer 140 euro. De Galaxy Tab S6 zonder LTE-modem is er alleen met 128 GB opslag. Met LTE en 256 GB opslag wordt bij webshops een toeslag van ongeveer 100 euro in rekening gebracht. Met de Surface Go 2 kun je naast meer opslag ook gaan voor modellen met iets meer RAM. Als je LTE wilt, moet je de Windows-­tablet met de betere Core M3-processor kopen. De upgrade van de processor kost 100 euro, de mobiele module nog eens een ruime 100 euro meer.

Tablets: uitrusting, beoordeling en technische gegevens

tablets uitrusting gegevens beoordeling

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Alternatieven

Alternatieven voor deze drie tablets met stylus en toetsenbord komen van dezelfde fabrikanten, maar dan uit andere prijsklassen. Het krachtigste werkpaard van Apple bij de tablets is de iPad Pro, die verkrijgbaar is in twee beeldschermformaten. Die ondersteunt ook de tweede generatie Pencil en het nieuwe Magic Keyboard, dat ook met een trackpad wordt geleverd. Met volledige uitrusting gaat de prijs daarbij al snel richting de prijs van een fancy laptop, maar dan heb je nog niet eens een Pencil en toetsenbordcover. De Pro’s van 2018 zijn iets goedkoper en kun je prima met de nieuwere tablets vergelijken. Alleen de LiDAR-­sensor en een tweede camera ontbreken.

Microsoft zit met de Surface Pro 7 in een nog duurder segment. Hoewel de formfactor nog steeds een tablet is, zijn die apparaten volwaardige Windows-pc’s in hart en nieren. Je kunt ze niet met goedkopere Windows tablets vergelijken. De meest uitgebreide configuratie heeft een adviesprijs van 2500 euro en bevat een Intel Core i7, 16 GB geheugen en 1 TB aan opslag. Een toetsen­bord (150 euro) en stylus (110 euro) komen daar dan nog eens bovenop, plus de verplichting om Microsoft 365 in Family- of Personal-versie af te nemen.

Met de Galaxy Tab S6 Lite heeft Samsung een afgeslankte versie van de S6-tablet in het assortiment, die niet werkt met een toetsenbord, maar wel met een stylus. Als je wat wilt besparen, maar niet zonder een toetsenbord kunt, moet je eens kijken naar de ­voorganger, de Galaxy Tab S5e. De nieuwe Huawei Mate­pad ondersteunt ook een stylus en toetsenbord en is goedkoper dan de Galaxy Tab S6, maar biedt geen Google-diensten aan en is dus merkbaar beperkt in z’n kunnen.

Conclusie

Creatief bezig zijn met een stylus-pen, werken met het toetsenbord, lekker Netflixen op de bank? Bij de test werkte de transformatie van de tablets helemaal ­prima, dankzij de op maat gemaakte accessoires.

Degenen die vooral veel willen lezen of films en series willen kijken, en er maar af en toe echt mee willen werken, kunnen het beste voor de Tab S6 en iPad gaan. Hun heldere displays met krachige kleuren en hun lage gewicht maken ze ideaal voor mobiel gebruik. De Tab S6 pen kan zelfs als afstandsbediening worden gebruikt.

Aan de andere kant van het testveld staat de Surface Go 2. Hij doet denken aan een te heet gewassen laptop, wat zeker ook z’n voordelen heeft. Met een volledige Windows-versie kun je flexibeler mobiel werken dan met de andere tablets. Vrijwel elk Windows-­programma kan op de Go 2 draaien. Maar dat is precies het probleem: in directe vergelijking met laptops merk je dat het bij de kleine Surface Go 2 hier en daar aan rekenkracht ontbreekt. Maar zelfs in de tabletmodus ziet de Surface er rustiger uit dan de concurrentie. Met de toetsenbordcover inclusief een groot trackpad is hij erg chic.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Robin Brand, Steffen Herget en Alieke van Sommeren, c’t magazine 10/2020, p. 42)

Lees uitgebreide reviews op je gemak in c't 06/2024

Meer over

AppleSamsung

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Nothing Phone (2a) review: betaalbare smartphone met veel mogelijkheden

De Nothing Phone (2a) heeft weer een aantal typische Nothing-elementen. Het is geen performance-monster, maar biedt veel waar voor je geld en wij vert...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er