Als je het bedrijfsnetwerk via een VPN-verbinding vanuit huis kunt bereiken, ben je in het voordeel ten opzichte van andere oplossingen: je kunt de mappenstructuren zoals je die gewend bent dan nog steeds gebruiken. De systeembeheerders van het bedrijf blijven daarbij zorgen voor de beveiliging van de gegevens en regelmatige back-ups. Maar zij zullen het goed kunnen merken of er 5 of 50 collega’s tegelijkertijd een VPN-verbinding gebruiken vanuit hun thuiskantoor. Meer over hoe thuiswerkers en systeembeheerders ervoor kunnen zorgen dat de IT-faciliteiten van een bedrijf die datastroom kunnen opvangen lees je in het magazine en deze VPN-tip kan ook van pas komen.
Met WireGuard kun je meerdere tunnels tegelijk actief hebben en het biedt hoge doorvoersnelheden.
Teamcommunicatie
Vooral bij kleinere bedrijven is de IT-structuur wellicht niet goed voorbereid op medewerkers die vanuit thuis werken. Een crisis lijkt een zeer ongunstig moment om nieuwe structuren uit te proberen en nieuwe tools te introduceren. Maar dat hoeft niet zo duur te zijn als het op het eerste gezicht lijkt. We geven een overzicht van de mogelijkheden die er zijn om als team samen te blijven werken. We gaan onder andere in het magazine in op de mogelijkheden van Microsoft Teams. Je kunt ook het overzicht van diensten voor gratis videobellen bekijken.
Microsoft Teams: in het overzicht links navigeer je door de teams en kanalen waar je lid van bent.
Bestanden uitwisselen
Als de gebruikelijke mappen en mappenstructuren van een bedrijfsnetwerk niet via VPN beschikbaar zijn voor thuiswerkers, moet het uitwisselen van bestanden op een andere manier gebeuren. Een eenvoudige optie lijkt dan het versturen van die bestanden als bijlage via mail, maar die manier van verspreiden is vaak niet versleuteld en kan onderweg naar je collega’s dus wellicht onderschept worden. We bekijken in het magazine wat alternatieven voor het gebruik van opslagruimte en je vindt hier een overzicht diensten voor bestandsuitwisseling om je bestanden veilig te kunnen delen. Als je die geen van allen vertrouwt, kun je het opensource filetransfer-platform Plik op een eigen server zetten (meer daarover in het juni-nummer).
Plik heeft een eenvoudige web-interface en je kunt ook direct bestanden downloaden met een commandline-client.
Videoconferenties
De reguliere wekelijkse teamvergaderingen, het informatieve praatje bij de koffieautomaat, de ad-hoc bijeenkomsten met de projectgroep – pas als iedereen thuis werkt, wordt duidelijk hoeveel je op een normale kantoordag met elkaar praat. Om die communicatie te onderhouden is dan een softwareoplossing nodig. Verschillende communicatieplatforms maken videoconferenties en informele chats mogelijk. Ze zijn vaak messenger, informatieopslag, telefooncentrale en virtueel ontmoetingspunt tegelijk.
Met Microsoft Teams als voorbeeld leggen we in het magazine het volgende artikel uit hoe je al die functionaliteit in je voordeel kunt gebruiken. Verder kijken we kort naar andere videoplatforms, maar vooral ook hoe je er zelf een op een eigen server kunt installeren (Jitsi) om niet afhankelijk te zijn van de servercapaciteiten van andere aanbieders.
Met je eigen Jitsi-server kun je zelf videoconferenties hosten.