Foscam C2M: uitgebreide instap-IP-camera

Noud van Kruysbergen
2

De C2M-camera van Foscam lijkt voornamelijk bedoeld voor beginners – maar dan in positieve zin bedoeld. Maar schijn bedriegt, want met deze IP-camera kun je veel meer dan je in eerste instantie denkt. 

Het installatieproces doorloop je in een paar eenvoudige stappen. Download de Foscam-app, maak een account aan, klik in de app op het plussymbool en selecteer de optie ‘IP ­Camera’. Daarna wordt er gevraagd om de QR-­code aan de achterkant van de IP-camera te scannen. Op dat moment kun je kiezen of je de configuratie met kabel of via wifi wilt doen. Je kunt in de app later altijd switchen tussen een bedrade of draadloze verbinding.

Bij de geavanceerde instellingen kun je de cameranaam en de naam plus het wachtwoord van een beheerder opgeven. Bij het ‘IR LED Schema’ geef je aan wanneer de camera moet switchen naar infrarood. Bij ‘Smart Control’ kun je de C2M bereikbaar maken voor Google Home en Amazon Alexa, zodat je hem in je smart-home kunt opnemen.

Foscam C2M

Bij elke gedetecteerde beweging krijg je een pushmelding. Op het tabblad Alarm bij Planning kun je een schema aanmaken en de ingestelde tijden makkelijk kopiëren naar andere dagen. Voor als je huisdieren hebt, kies voor ‘Alarm wanneer een mens wordt gedetecteerd’. Ook kun je alleen een specifiek gebied in de gaten laten houden, bijvoorbeeld de achterdeur.

De opnames kun je opslaan in de Foscam-­cloud. Daar moet je een abonnement op nemen, maar het eerste jaar kun je opnames 8 uur gratis terugkijken. Je kunt de opnames ook op een sd-kaart opslaan of met behulp van Foscam NVR, VMS-software of een NAS.

De C2M is een tweeweg-­camera wat audio betreft en hij kan reageren op beweging plus geluid. De beeldkwaliteit is meer dan prima. De kleuren ogen natuurlijk, niet flets of oververzadigd. Ook het infrarood-nachtbeeld is tot acht meter goed herkenbaar. Dat maakt de C2M van Foscam een heel goede instap­camera: installeren is makkelijk en de app biedt alle moge­lijkheden. En dat voor een advies­prijs van 70 euro – een fractie van de prijs van een Nest-camera.

sensor2 megapixel, full-hd, 25 fps
kijkhoek103° (hor.) x 99° (vert.)
aansluitingenRJ45 (100 Mbit/s), USB-C-voeding
draadloos2,4 GHz b/g/n, 5 GHz a/n/ac
detectiebeweging / geluid / personen
meegeleverdvoeding, netwerkkabel, schroeven en pluggen
prijs€ 70

Meer hardware-reviews in c't 07/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

SwitchBot S10 review: robotstofzuiger met een zelfreinigingssysteem

De SwitchBot Floor Cleaning Robot S10 die we in deze review bekijken is een veelzijdige robotstofzuiger die stofzuigt, dweilt én bovendien ook zichzel...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Marc De Vos
Lezer
Marc De Vos

Het valt mij op dat bij de bespreking van bewakingscamera’s, nooit heel duidelijk wordt vermeld of ze kunnen gebruikt worden zonder beroep te doen op de cloud van de fabrikant en of ze daarbij functionaliteit verliezen. Voor mij -en ik vermoed voor vele anderen ook – is dit een zeer belangrijk item. Misschien kan daar in de toekomst expliciet worden op ingegaan.

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

In langere reviews zoals deze online en in het magazine gaan we daar wel verder op in. Het is zeker een punt om te overwegen bij de aanschaf.