Beveiligingscamera voor thuis: negen slimme camera’s getest

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Het is altijd handig om te weten of thuis alles in kannen en kruiken is. Slimme bewakingscamera’s maken een korte video zodra er beweging of geluid wordt gedetecteerd. Via een app kun je dan van waar dan ook de boel in de gaten houden. We hebben negen modellen beveiligingscamera voor thuis getest.

Slimme beveiligingscamera’s verbind je via wifi of een netwerkkabel met je eigen netwerk. Zodra er iets voor de lens verschijnt, krijg je een pushmelding of e-mail. Via een app kun je de livestream op elk gewenst moment bekijken. We hebben negen beveiligingscamera’s tussen de 80 en 400 euro getest die de boel binnen of buiten de gaten kunnen houden. Het gaat om de Baby van Arlo, de Eufycam E van Anker, CTQ6C van Ezviz, Foscam R4M, Logitech Circle 2, Next Cam iQ, Netatmo Slimme Binnencamera, Floodlight Cam van Ring en de Outdoor Camera 1080P van Yi.

beveiligingscamera thuis test review ip-camera bewakingscamera Nest Ring

Beveiligingscamera via app

Alle geteste camera’s zijn via de smartphone apps van de fabrikanten in te stellen en bedienen. Eerst moet je je registreren met een e-mailadres. Alle apps tonen het beeld en geluid van de beveiligingscamera. Op je pc krijg je met een browser toegang. Een aantal camera’s hebben ook een eigen app voor macOS of Windows. Een enkele app is voldoende om meerdere apparaten van dezelfde fabrikant te gebruiken. Afgezien van de Netatmo hebben alle camera’s ingebouwde speakers en is het daarmee mogelijk om met de gefilmde persoon te praten (talkback, tweewegaudio).

Zodra een beveiligingscamera beweging detecteert, begint hij automatisch met opnemen (verderop gaan we in op het opslaan) en krijg je een pushbericht te zien. Dat werkte prima bij alle camera’s. Maar als er katten, eekhoorns of vogels door het zichtveld van de camera bewegen, of een tak toevallig wat verder doorbuigt en in beeld komt, regent het valse alarmmeldingen.

Gelukkig is de gevoeligheid van de bewegingsherkenning instelbaar. Met in te stellen detectiezones regel je het bewaken van een deur of raam in de woonkamer, zonder dat er een reactie komt zodra de tv aanspringt. Met een tijdschema kun je bij een aantal camera’s regelen dat het bewaken alleen op bepaalde dagen of alleen ’s nachts gebeurt, als iedereen rustig op één oor ligt.

Zodra je bij sommige apps de locatiebepaling inschakelt (geofencing) en alle gezinsleden de app op hun smartphones installeren, schakelen de camera’s aan zodra alle bewoners het huis uit zijn. De apparaten van Foscam, Logitech, Ring, Next en Netatmo kunnen het verschil zien tussen bewegende objecten en personen. Een aantal modellen stuurt je als je dat wilt ook een melding bij geluid.

Camerabeelden en beveiliging

Een aantal beveiligingscamera’s bieden de optie om video’s en foto’s in de cloud te parkeren, waar dieven er niet bij kunnen. De andere slaan de opnames (ook) lokaal op, op een microSD-kaart of op je NAS. Dat heeft als voordeel dat de video’s je huis niet verlaten. Als je het als inbraakwering wilt gebruiken, moet je de camera en eventueel je NAS zo opstellen dat niemand er makkelijk bij kan en ermee aan de haal kan gaan.

Een alternatief zijn clouddiensten, die door vrijwel elke fabrikant beschikbaar wordt gemaakt. Veel camera’s werken niet eens zonder een verbinding met de cloud. Bij een aantal is het basisgebruik gratis. Als je meerdere dagen of weken je opnames wilt opslaan, lopen de euro’s aardig op. Een aantal fabri­kanten koppelt handige opties of het tegelijk gebruiken van meerdere camera’s aan een betaald abonnement. Als je van plan bent zo’n camera aan te schaffen, moet je de abonnementskosten voor de ­cloud er nog wel bij optellen.

Alle fabrikanten geven aan dat opnames veilig en versleuteld worden overgezet. Maar ook al is dat zo, dan is nog niet iedereen even blij met het opslaan van media waar je familie in voorkomt op een server van een vreemde derde partij. Vooral als de servers niet in Europa staan. En voor elke camera met internettoegang geldt: gehackt worden is altijd mogelijk. Berichten daarover komen regelmatig in het nieuws.

Privacy en regelgeving

Als particulier mag je een beveiligingscamera in of rondom je woning plaatsen, maar je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als de camera op de openbare weg is gericht of op eigendommen van anderen is daarbij de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van toepassing. Het is sowieso verstandig met je buren te overleggen als de camera bijvoorbeeld ook op hun tuin is gericht. Je mag de beelden ook niet langer bewaren dan noodzakelijk is.

Testresultaten

Anker Eufycam E

Anker Eufycam E

De eenvoudig ogende Eufycam wordt geleverd met een gateway met de naam Homebase. Die verbindt je via een netwerkkabel aan je router. De gateway communiceert via een eigen sub-1GHz-kanaal met de camera. Je kunt dan maximaal 16 camera’s verbinden. Als een dief er met de camera vandoor wil gaan, triggeren de bewegingssensoren een alarm. Als er alarm wordt geslagen, hoor je dat duidelijk, en de app geeft ook een alarmmelding weer.

De opnames starten op basis van gedetecteerde beweging of met een druk op de knop. We hadden erg weinig last van valse alarmen. De app Eufy Security oogt opgeruimd en biedt tijdschema’s, bewegingszones en geofencing. De videokwaliteit is voldoende tot goed. De kijkhoek van 140 graden is geschikt voor zowel binnen als buiten en kan aardig wat oppervlak bewaken. De opgenomen beelden waren zowel overdag als ’s nachts scherp en detailrijk, maar de refreshrate lag op een lage 15 fps.

Anker biedt voor een kleine 3 euro een maandelijkse clouddienst, maar de video’s worden standaard op een microSD-kaart opgeslagen. Je krijgt een kaartje van 16 GB meegeleverd. De Homebase ondersteunt ook een NAS als opslag, als die tenminste de RTSP-standaard ondersteunt. Onder andere de modellen van Synology ondersteunen dat.

Pluspunten

  • opslag op NAS mogelijk
  • netjes afgewerkt

Minpunten

  • gateway nodig

Bekijk deze camera

Arlo Baby

Arlo Baby

Met aan de camera te bevestigen hazenoren en -voeten oogt de Arlo Baby van 240 euro als een speelgoedrobot. De extra aankleding moet de camera niet te hard laten opvallen in een kinderkamer. Het ‘hoofd’ met de lens is te draaien en kantelen. Een ledring aan de achterkant van de camera dient als kleurrijke nachtlamp. Via een knop aan de zijkant begint een slaapliedje te spelen.

Sensoren voor de luchtkwaliteit en temperatuur geven ouders een waarschuwing als het klimaat in de kamer niet goed is. Dankzij een ingebouwde accu is de vrolijke camera een paar uur zonder aansluiting op het stroomnet te gebruiken. Hij kan echter niet een complete nacht op de accu draaien. De videokwaliteit was voldoende en vooral van dichtbij scherp. Bij een mindere netwerkverbinding zagen we hier en daar wat blokjes in beeld.

De Baby slaat de video’s alleen maar op in de cloud van de fabrikant. Tot aan vijf camera’s zijn zonder meerkosten tegelijk te gebruiken. De app ziet er opgeruimd uit en is makkelijk te bedienen, maar irritant genoeg werden we na de app een tijdje niet gebruikt te hebben willekeurig uitgelogd. De Arlo Baby ondersteunt Apples HomeKit. Behalve de camera en bewegingsmelder worden ook het nachtlampje, de luchtkwaliteitssensor en de thermometer via die koppeling aan je smart home toegevoegd.

Pluspunten

  • veel functies
  • grappig design

Minpunten

  • verplichte cloud

Bekijk deze camera

Ezviz CTQ6C

Ezviz CTQ6C

De kogelronde behuizing van de dome-­camera van Ezviz is met een houder aan het plafond of ergens anders hoog aan de muur te schroeven.

Door een ingebouwde motor kan de CTQ6C zijn lens 340 graden om zijn eigen as draaien en 105 graden naar boven en 5 graden naar beneden bewegen. Als je hem op de juiste plek ophangt, kan hij een flink blikveld rondom bieden. Met een paar camera’s op de juiste plekken hou je alles om je huis in de gaten.

De camera heeft automatische tracking. Als die wordt ingeschakeld, volgt hij een bewegend object zodra dat wordt opgemerkt. Bij het draaien maakt de camera een duidelijk hoorbaar zoemgeluid.

Het is bijzonder jammer dat de camera wel veel beweging biedt, maar de framerate van de beelden slechts 15 is – veel te laag. De videokwaliteit is wel voldoende. De beelden in de nacht zagen er te donker uit en hadden last van ruis. De scherptediepte was voldoende.

Als je wilt, slaat de camera video’s op een microSD-kaart op. Het slot daarvoor zit achter de lens verstopt. De fabri­kant biedt ook een eigen betaalde clouddienst die begint bij 5 euro per maand, en een eigen systeem voor netwerkopslag.

De Ezviz is de enige camera in de test waar je alleen via de app bij kunt: er is geen mogelijkheid tot het bedienen via een browser of een losse tool voor Windows of macOS.

Pluspunten

  • betaalbaar
  • lens kan draaien

Minpunten

  • lage framerate

Bekijk deze camera

Nest Cam IQ

Nest Cam IQ

De Nest Cam IQ staat op een kantelbare voet. Indoor is hij aan de muur of het plafond te schroeven. Hij heeft een 4K-sensor, maar filmt ‘slechts’ in full-hd. Het kijkvenster wordt tot een kwart van de sensorpixels verkleind opgenomen. Zodra iemand in beeld komt, vergroot hij het venster en zoomt digitaal in met slechts een klein beetje detailverlies. Als de camera actief is, filmt hij het bewaakte deel continu en stuurt de opnames naar de cloud.

De Nest CAM IQ kan gezichten herkennen, en dat werkte bij de test betrouwbaar en snel. Zodra je dat aangeeft, slaat hij de informatie op en geeft dan alleen nog maar een melding als een onbekend persoon geregistreerd wordt. Met zijn brede kijkhoek van 130 graden kan de Nest flinke ruimtes in de gaten houden. De videobeelden van zowel overdag als ‘s nachts waren dankzij de goede hardware erg scherp.

Het enige nadeel is dat de camera zonder de Nestaware-clouddienst geen beelden opslaat. Ook een aantal functies als een samenvatting, het herkennen van personen of de bewegingszones zijn alleen beschikbaar via een abonnement.

De goedkoopste optie is beschikbaar vanaf iets meer dan vier euro per maand. Waarom Google voor de Nest Cam IQ geen opslag biedt via Google Drive, blijft een raadsel.

Pluspunten

  • goede videokwaliteit
  • persoonsherkenning

Minpunten

  • duur / verplichte cloud

Bekijk deze camera

Ring Floodlight Cam

Ring Floodlight Cam

De Floodlight Cam van Amazon-dochterbedrijf Ring (vooral bekend van de slimme deurbel met camera) monteer je met een bijgeleverde tool aan de muur. De stroomvoorziening vereist een geaarde stroomkabel, net als voor een buitenlamp.

Behalve de bewegingsmelder onderaan de camera vallen de twee led-spots (draaibaar) meteen op. Die zorgen voor voldoende bijschijnen in de nacht.

De app heeft geen opnameknop, en foto’s maken met de Floodlight Cam is ook niet mogelijk. De camera begint automatisch met filmen zodra er beweging gedetecteerd wordt of als je de livestream start. De gevoeligheid voor de bewegingsdetectie is in stappen instelbaar, zodat de camera alleen bij personen aangaat.

Bij een goede internetverbinding kregen we full-hd-beelden te zien. Als de verbinding wat minder wordt, schakelt hij terug in kwaliteit. In het ergste geval wordt een resolutie van 640 bij 480 pixels gebruikt.

De kwaliteit van de beelden was al met al voldoende, in heldere en donkere delen waren details goed te zien. De clips hebben een zeer magere 10 beelden per seconde als framerate, wat verre van prettig (terug)kijken is. De video’s belanden op de servers van de fabrikant. Zonder een betaald abonnement kun je geen video’s opslaan of overzetten.

Pluspunten

  • weersbestendig

Minpunten

  • betaald abonnement nodig
  • lage refreshrate

Bekijk deze camera

Yi Outdoor Camera 1080P

Yi Outdoor Camera 1080P

De cilindervormige Yi Outdoor Camera 1080P is net zo betaalbaar als de Ezviz met hetzelfde prijskaartje van 80 euro. De camera bevestig je met een houder en kogelscharnier aan de muur. De Outdoor Camera 1080P is weersbestendig volgens IP65. De stroomvoorziening verloopt via een vast ingebouwde usb-kabel, die met z’n drie meter prima op lengte is, net als bij de Logitech Circle 2.

Met de Yi Home-app kun je foto’s en video’s handmatig opnemen, maar je kunt camera ook vanzelf laten beginnen met filmen bij beweging. Dat werkte iets te fanatiek, want op de laagste gevoeligheid kregen we regelmatig al valse alarmmeldingen, duidelijk meer dan bij de rest van de geteste camera’s. De opnames belanden in een betaalde clouddienst van zo’n 20 euro per jaar of op een microSD-kaart. Het slot zit verstopt onder een vastgeschroefd deksel in een klein vak.

Zodra je op de oranje delen van de tijdlijn van de livestream tikt, kun je dat beeld ook vanaf de kaart bekijken. Met zijn beeldhoek van 110 graden had de camera standaard last van vertekening, maar dat is bij de instellingen wat terug te schroeven.

De video’s worden wel in full-hd opgenomen, maar alleen met een net niet soepele 20 frames per seconde. Filmpjes en foto’s waren ook met voldoende zonlicht wat onscherp en hadden last van ruis.

Pluspunten

  • weersbestendig
  • betaalbaar

Minpunten

  • vaak vals alamr

Bekijk deze camera

Een uitgebreide toelichting bij de overige modellen vind je in c’t magazine, uitgave 10/2019. Klik op onderstaande tabel voor de gegevens en beoordelingen van alle geteste negen camera’s (in pdf-formaat).

beveiligingscamera thuis test review ip-camera bewakingscamera testresultaten beoordeling tabel

Smarthome en camera

Afgezien van de camera van Yi en de Foscam bieden de camera’s ondersteuning voor Amazons Alexa (bij Foscam is het nog bèta) en Googles Assistant of allebei. Op die manier kun je het livebeeld van je camera laten zien op een Echo Show of een tv met Chromecast.

De Arlo, Logitech en Netatmo zijn gecertificeerd voor Apples HomeKit. Als je hem in je smarthome hebt opgenomen, verschijnen er twee apparaten in de Home-app van Apple: een bewegingsmelder (ook te gebruiken voor automation) en de camera die de livestream naar de Home-app stuurt. Als iemand langs een HomeKit-compatibele camera loopt, kan de bewegingsmelder bijvoorbeeld een lamp laten branden.

Alle camera’s slaan bewegend beeld op in maximaal 1920 × 1080 pixels (full-hd), en de Foscam doet dat in 2K. De resolutie is bij een aantal camera’s in stappen terug te schroeven om te besparen op bandbreedte en opslagruimte. De camera’s van Netatmo en Ring schroeven de beeldkwaliteit bij een lagere netwerksnelheid automatisch omlaag.

Ondanks het hoge aantal pixels boden de camera’s lang niet allemaal de beste videokwaliteit. Een aantal camera’s werkt met minder dan 24 frames per seconde, waardoor de video’s niet soepel afspelen. Als een persoon in beeld te snel beweegt, worden de details een stuk vager. De camera’s hebben een extra brede kijkhoek. Ze dekken afhankelijk van de instellingen minimaal 90 en maximaal 180 graden af. Daardoor kunnen ze ook een tuin of flinke ruimte goed in de gaten houden. Hoe groter het zichtveld, des te sterker de kussenvertekening. Het is ook niet meer dan logisch dat de beelden op grotere afstand minder scherp zijn.

Bij een kleinere kijkhoek hebben de camera’s wel een hogere resolutie, maar om voldoende in beeld te krijgen moet je ze op afdoende afstand hangen. De camera van Ezviz is de enige waarbij de behuizing auto­matisch horizontaal of verticaal kan bewegen om meer in beeld te krijgen.

Infrarood en nachtzicht

Om ervoor te zorgen dat de camera’s ook in het donker beeld kunnen vastleggen, herkennen de sensoren ook infraroodlicht. Die beelden verschijnen als zwart-witbeeld voor je ogen.

Alle bewakingscamera’s hebben een uit te schakelen infraroodled waarmee ze een klein deel vlak voor de lens wat meer laten oplichten met voor ons onzichtbaar IR-spectrumlicht. Daarvoor moet de camera niet te dicht tegen objecten, wanden of ramen zijn geplaatst, aangezien die het licht reflecteren en dan verstoord beeld kunnen opleveren.

De Floodlight Cam van Ring heeft behalve infraroodleds ook twee klassieke ledspots waarmee je bijvoorbeeld je tuin een flink stuk kunt verlichten.

Conclusie

De geteste camera’s hadden weinig moeite met het herkennen van beweging en het op eigen houtje filmen. Alleen de Yi-camera viel in negatieve zin op met veel valse alarmmeldingen. De Yi heeft (net als de Foscam) wel het voordeel dat hij dualband-wifi ondersteunt.

Bij de beeldkwaliteit winnen de duurdere camera’s het grotendeels van de goedkopere. Bij de indoor-camera’s sloeg de Nest Cam IQ een goed figuur met prima scherpte, goede bewegingsherkenning en slimme functies. Helaas heb je een betaald ­cloud-abonnement nodig om van alle functies gebruik te kunnen maken. De Eufycam E van Anker is ook geschikt voor zowel binnen als buiten, tenminste als je geen clouddienst wilt gebruiken. De camera gaf een scherp beeld, maar de refreshrate mag wel wat hoger. Om dieven niet met het beeldmateriaal aan de haal te laten gaan, moet je de gateway buiten bereik opbergen of de video’s opslaan op een opgeborgen en beveiligde NAS. Sowieso is het aan te raden voor jezelf goed na te gaan waar je de beelden kunt en wilt opslaan en of dat dat een verstandige keuze is.

De Foscam R4M voor indoor gebruik zit qua beeldkwaliteit goed op niveau, maar scoort iets minder op de bediening. Zijn prijskaartje is wel een stuk gunstiger. De Logitech Circle 2 biedt een mindere beeldkwaliteit, maar wel een grote beeldhoek en is zowel binnen als buiten te gebruiken. De cloudopslag is voor de eerste 24 uur gratis.

(Holger Zelder en Alieke van Sommeren, c’t magazine)


Lees meer over slimme assistenten en smarthome in c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er