Duizenden slimme camera’s in Nederland getroffen door lek

Daniel Dupré
0

 

Afgelopen week werd bekend dat beveiligingscamera’s en babyfoons van de Chinese merken Apexis en dochterbedrijf Sumpple getroffen zijn door een lek. Er staan naar schatting 14.000 apparaten van de fabrikanten in Nederlandse huishoudens, zo meldt RTL Nieuws. De camera’s worden verkocht in webwinkels zoals Amazon, AliExpress, Wish en Bol.

Moederbedrijf Apexis bewaart de e-mailadressen en wachtwoorden van gebruikers als leesbare tekst in een database die zeer slecht is beveiligd. Kwaadwillenden kunnen relatief eenvoudig aan die informatie komen. Met die informatie kunnen ze verbinding maken met de slimme camera’s, die niet over verdere beveiliging beschikken. Op die manier nemen ze ongemerkt een kijkje bij de gebruikers thuis. Ook staan er locatiegegevens in de database.

De lek werd ontdekt door een anonieme hackersgroep die zich The Arcanum Group noemt. Zij hebben het lek bij Apexis gemeld, maar het bedrijf heeft daar blijkbaar niet op gereageerd. Daarom heeft de groep de media opgezocht om dan maar op die manier de gebruikers het probleem onder de aandacht te brengen.

Omdat de database zo slecht beveiligd en onversleuteld is, maakt het niet uit of je als gebruiker nu je wachtwoord wijzigt en door een sterker wachtwoord vervangt. Eerder is het van belang om als je hetzelfde wachtwoord bij andere diensten gebruikt, juist bij die diensten het te vervangen door een ander, sterker wachtwoord. Mensen die de slimme beveiligingscamera’s en babyfoons gebruiken, kunnen deze het beste loskoppelen en niet gebruiken zolang de fabrikant niets aan de situatie verandert.

 

Een uitgebreide test van slimme bewakingscamera's lees je in c't okt/2019

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pak jouw magazine moment met c’t

Kies voor c’t en blijf op de hoogte van de nieuwste IT-ontwikkelingen. Ontdek diepgaande artikelen over onderwerpen die jou interesseren en laat je ui...

Vingerafdrukscanner van Windows-laptops kwetsbaar voor omzeiling

Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige vingerafdrukscanners op Windows laptops onveilig zijn gebleken. Ze slaagden erin de authenticatie van de vinge...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er