De beste muis voor kantoor – 10 office muizen getest

Marco den Teuling
0

Bij beeldschermwerk is de muis misschien wel net zo belangrijk als het toetsenbord. Maar wat is de beste muis voor kantoor? We vergelijken 10 kantoormuizen in deze test.

We hebben verschillende modellen muis voor kantoor getest tussen de 10 en 110 euro. Lees hieronder voor verschillende modellen kort de resultaten van de test. Na de testresultaten vind je een toelichting om je te helpen de beste muis voor kantoor te kiezen.

De geteste muizen voor kantoor

De geteste modellen zijn de Amazon Basics, Cherry MW8 Ergo, Hama MW-600, HP 280 Silent Wireless Mouse, Logitech MX Anywhere 3 en MX Master 3, Microsoft Bluetooth Mouse, Bluetooth ­Ergonomic Mouse en (Surface) Precision Mouse en de Razer Pro Click.


Amazon Basics

Amazons muis van een tientje is niet al te groot. Hij weegt weinig en duwt makkelijk. Je hebt bijna geen kracht nodig om te klikken. Dat er niet veel technologie in de behuizing zit, blijkt ook uit het gebrek aan functies. Zo beschikt de muis bijvoorbeeld niet over knoppen aan de zijkant.

kantoor muis office Amazon Basics

De muis biedt alleen het hoogst noodzakelijke: links- en rechtsklikken en een muiswiel – dat is alles wat dit bekabelde exemplaar te bieden heeft. De sensorresolutie van 1000 dpi moet in veel gevallen echter voldoende zijn, ook dankzij de extrapolatie door Windows en andere besturingssystemen. De muis werkte bij de test niet lekker op glanzende en reflecterende oppervlakken.

Bekijk deze muis

Plus-/minpunten

+ licht
+ geen zijknoppen
– slecht op glas/spiegel


Cherry MW8 Ergo

De Cherry muis heeft metaal in het muiswiel. Ondanks zijn hogere gewicht glijdt hij makkelijk en met weinig inspanning. Klikken kost iets meer moeite dan bij de meeste andere muizen in deze test, je ­vingers leggen daarbij ook een relatief grote afstand af.

Cherrry MW8 Ergo muis

De volgens het gegevensblad licht overvraagde PAW3805EK-sensor kan zonder extra software via een knop op de boven­kant van de muis worden geschakeld tussen vier resoluties. Spiegels en reflecterende oppervlakken zijn te veel voor de muis. Voor de verbinding met de computer zijn Bluetooth en een eigen draadloze dongle beschikbaar, twee verbindingen kunnen permanent worden ingesteld.

Bekijk deze muis

Plus-/minpunten

+ glijdt soepel
+ resolutie direct omschakelbaar
– klikt ietwat zwaar


Hama MW-600

Hama’s wat gedrongen ogende MW-600 heeft twee draadloze dongles. Een heeft een USB-A-aansluiting, de ander een USB-C-aansluiting, en beide passen in de behuizing van de muis voor transport. Hij wordt gevoed door een AA-batterij en heeft geen aansluitkabel.

Hama MW-600 office muis

De bovenkant is naar voren gekanteld in een lichte hoek en de knoppen aan de zijkant liggen onder de duimknokkel, wat goed werkte tijdens het testen. De muis klikt sowieso heel stil en met weinig moeite. Hij glijdt makkelijk over de mat. Behalve op stoffen matten functioneerde de sensor, die zonder software op vier resolutieniveaus kan worden ingesteld, nogal schokkerig op alle test­oppervlakken.

Bekijk deze muis

Plus-/minpunten

+ klikt licht en stil
+ resolutie direct omschakelbaar
– hapert op veel oppervlakken


HP 280 Silent Wireless Mouse

Zoals de naam al doet vermoeden, klikt de HP-muis stil – maar niet erg licht. De bovenzijde is gemaakt van flexibel plastic en dat deel uit één stuk bevat ook de plunjers voor de schakelaars van de muisknoppen. Daardoor voelt het allemaal wat wiebelig en beweeglijk bij het klikken.

HP 280 Silent Wireless Mouse

Een voordeel van de ongewone constructie: zowel de batterij als de draadloze dongle zijn makkelijk toegankelijk. De resolutie van de sensor is 1300 dpi, het resultaat van de muis verplaatsen kun je alleen via het besturingssysteem aanpassen. De muis biedt alleen de meest noodzakelijke functies. Door zijn symmetrische constructie is hij geschikt voor linkshandig gebruik.

Bekijk deze muis

Plus-/minpunten

+ klikt erg stil
– klikt wat onnauwkeurig
– karige mogelijkheden


Logitech MX Anywhere 3

De MX Anywhere 3 is de lichtere en mobielere versie van de Master 3. Net als de laatstgenoemde heeft hij een niet-­verwijderbare lithium-polymeer-accu die op één lading ongeveer 70 dagen meegaat.

Logitech MX Anywhere 3 kantoormuis

Het muiswiel is magnetisch opgehangen en draait makkelijk. De MX Anywhere glijdt en klikt nog makkelijker dan zijn zustermodel. De Darkfield-­sensor vereist echter een goed contact met het oppervlak. Als de sensor tijdens de test meer dan 1,6 millimeter van de mat werd opgetild, versprong de muiswijzer. Een beetje onhandig: de muis heeft geen vakje voor de usb-dongle. De muis kan wel aan drie apparaten worden gekoppeld, ook via Bluetooth.

Bekijk deze muis

Plus-/minpunten

+ veel koppelingsopties
+ klikt wat onnauwkeurig
– accu niet verwisselbaar


Logitech MX Master 3

De MX Master 3 is de zwaarste muis in de test. En toch bijna de lichtste op zijn voetjes als je hem op de mat rondduwt. Hij klikt makkelijk en met een korte verplaatsing. Afhankelijk van hoe hard je draait, verandert de versnelling van het muiswiel. De 77 stappen voor resoluties tot 4000 dpi zijn wat overdreven.

Logitech MX Master 3 muis

Je hebt de onnodig zware Options-­software nodig om de instellingen aan te passen. Daarmee kun je ook applicatiespecifieke functies aan knoppen toewijzen en bepalen wat de gebarenbesturing met ingedrukte duimknop moet doen. De sensor van de fabrikant zelf is afgeleid van donkerveldmicroscopie en kon in de test veel oppervlakken – behalve spiegels – aan.

Bekijk deze muis

Plus-/minpunten

+ gebarenbediening
+ klikt licht, met korte verplaatsing
– accu niet verwisselbaar


Microsoft Bluetooth Mouse

De kleine Microsoft Bluetooth Mouse is symmetrisch, zodat hij ook geschikt is voor linkshandigen. Dat houdt bij deze muis ook in dat hij geen zijknoppen heeft. De muis werkt op een AA-­batterij, heeft geen kabel en wordt gekoppeld via Bluetooth. Daarvoor moet de pc wel over Bluetooth beschikken, want een aparte dongle daarvoor wordt niet meege­leverd.

Microsoft Bluetooth Mouse test muis

De sensor, die niet in detail is gespecificeerd, kan in acht stappen worden ingesteld van 400 tot 1800 dpi via het Micro­soft Muis- en toetsenbordcentrum. Glimmende en reflecterende oppervlakken maken het de muis moeilijk. Klikken vereist meer kracht en een langere slag, je moet er echt wat voor doen.

Bekijk deze muis

Plus-/minpunten

+ klein, ook linkshandig bruikbaar
– geen zijknoppen
– klikt ietwat zwaar


Microsoft Bluetooth ­Ergonomic Mouse

De duimsteun van Microsofts Bluetooth Ergonomic Mouse is ongebruikelijk lang. Maar de ruimte bovenop de muis is alsnog te klein voor je pink als je grote handen hebt.

Microsoft Bluetooth ­Ergonomic muis

De Microsoft-muis glijdt makkelijk en klikt met weinig kracht, maar wel een beetje luidruchtig. De sensor heeft een resolutie tot 2400 dpi, instelbaar in elf stappen. Bluetooth is vereist voor de verbinding, een dongle is niet inbegrepen. De muis heeft wel zijknoppen, maar het scrollwiel kan niet gekanteld worden. De voorganger had nog een oplaadpoort, die ontbreekt op het huidige model. Twee AA-batterijen moeten de muis tot 15 maanden van stroom kunnen voorzien.

Bekijk deze muis

Plus-/minpunten

+ praktische duimsteun
± klikt licht, maar ietwat luid
– geen Bluetooth-dongle erbij


Microsoft Precision Mouse

De Microsoft (Surface) Precision Mouse is al een beetje oud. Hij gaf echter de andere muizen het nakijken op elk oppervlak en werkte zelfs probleemloos op een spiegel.

Microsoft (Surface) Precision Mouse review

In tegenstelling tot de andere Micro­soft-muizen heeft hij een ingebouwde lithium-polymeeraccu, en ondanks de hoge prijs ontbreekt een geschikte (laad)kabel met micro-usb-connector. Het muiswiel kun je omschakelen tussen traploze werking of met vergrendeling via een schakelaar op de muis. De resolutie van de sensor kan onder Windows worden ingesteld tussen 400 en 3200 dpi met het Muis- en toetsenbordcentrum. Daar kun je ook per programma specifieke functies aan de knoppen toewijzen.

Bekijk deze muis

Plus-/minpunten

+ goed op glanzende oppervlakken
+ muiswiel snel omschakelbaar
– geen laadkabel meegeleverd


Razer Pro Click

Razer is vooral thuis in de gamingsector. Dat is niet te zien aan de netjes ogende Razer Pro Click. Hij is goed uitgerust en kan via Bluetooth of draadloos aan maximaal vier apparaten worden gekoppeld. De muis werkt ook met een aangesloten oplaadkabel voor de niet-verwijderbare lithium-polymeeraccu.

Razer Pro Click muis

De omslachtige dpi-omschakeling via het scrollwiel of de dpi-knop beviel ons niet. Daarvoor heb je namelijk de logge Synapse-software nodig, die aandringt op een onnodig online-account. Horizontaal scrollen kan alleen worden ingesteld met de software, die de voor de hand liggende optie mist dat het scrollen doorgaat zolang het muiswiel wordt gekanteld.

Bekijk deze muis

Plus-/minpunten

+ klikt licht
+ werkt ook met usb-kabel
– logge Synapse-software


 

De beste muis voor kantoor

Op basis van de testresultaten hierboven kun je de beste muis voor kantoor kiezen. Het hangt ervan af wat je het belangrijkste vindt.

Punten om naar te kijken zijn bijvoorbeeld:

In de uitgebreide tabel hieronder en in de test in c’t magazine 7/2021 vind je meer informatie hierover.

De beste muis voor kantoor – overzichtstabel

ergonomische muis voor kantoor - overzichtstabel

Klik op de tabel voor het complete overzicht (pdf).

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Michael Link, Rudolf Opitz en Marco den Teuling uit c’t magazine 7/2021, p. 56)

Meer over

Hardwaremuis

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er