Seagate Exos 2X18 review: dit is wat deze hdd zo uniek maakt

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

    De capaciteit van harde schijven groeit nog steeds verder, maar de snelheden blijven daarbij achter. Seagate wil daar veranderingen in brengen met twee onafhankelijk van elkaar bewegende stapels schijfkoppen in de Exos 2X18. Dat gaat echter niet voor alle situaties op en daar vertellen we je meer over in deze Seagate Exos 2X18 review.

    Seagate Exos 2X18 review

    Evolutie in capaciteit

    Harde schijven bieden momenteel capaciteiten van meer dan 20 TB, en men verwacht dat deze capaciteit in de komende tien jaar zal verdubbelen. Ze zijn echter slechts 50 procent sneller dan de 4TB-toppers van tien jaar geleden, voornamelijk door een hogere bitdichtheid van de sporen.

    Dual-actuator technologie

    Seagates Exos 2X14 was twee jaar geleden de eerste dual-actuator harde schijf op de markt, waarmee twee koppen tegelijkertijd gegevens kunnen lezen of schrijven. In een normale schijf is slechts één kop tegelijk actief, maar bij een dual-actuator-schijf is de koppenstapel verdeeld, met elke helft bediend door een aparte stapel koppen, beide bewegend op een gemeenschappelijke as en aangedreven door hun eigen motoren.

    Vernieuwingen in Exos 2X18

    De Exos 2X14 kwam oorspronkelijk uit met een SAS-interface voor servers, maar de huidige Exos 2X18 is ook beschikbaar als SATA-versie. We hebben de 16TB-versie getest (er is ook een 18TB-versie beschikbaar). De Exos 2X18 verschilt van de normale X18 voornamelijk door een tweede motor voor de extra koppenstapel en veranderingen in de firmware. Hierdoor worden de sectoren verdeeld over de twee koppenstapels.


    Meer van zulke hardwarereviews?

    Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Benchmark resultaten

    Een eenvoudig benchmarkprogramma zou geen versnelling laten zien ten opzichte van de gewone X18, omdat de benchmark simpelweg aan het begin van het vrije gebied zou meten. Onze benchmark H2benchw test de hele schijf. Een normale schijf vertoont een aflopende curve, omdat harde schijven in de buitenste zones veel sneller zijn dan op de binnenste ringen.

    Technische specificaties en energieverbruik

    Een echte verdubbeling van de snelheid is niet mogelijk omdat de besturingscommando’s voor de tweede stapel koppen moeten worden doorgegeven vanuit de eerste stapel, en de stapels elkaar beïnvloeden. Zelfs een massa van een paar gram speelt, wanneer de leeskoppen in beweging zijn, een rol bij het positioneren van de andere stapel – we hebben het tenslotte over nauwkeurigheden in het nanometerbereik. De tweede actuatormotor verhoogt het energieverbruik: we maten ongeveer 12 watt tijdens lezen en schrijven, circa 4 watt meer dan met de gewone Exos-schijf.

    Toepassingsmogelijkheden en prestaties

    Geschikte toepassingen kunnen een hogere snelheid halen uit de Exos 2X18 dan uit een harde schijf met slechts één actuator. Dit geldt ook als de schijf niet helemaal de beloofde snelheid haalt, zoals in ons geval. Alleen als meerdere gebruikers tegelijkertijd de verschillende blokken van de schijf benaderen, is de snelheid hoger dan bij een conventionele schijf. In een drukke kleine server kan de schijf voordeel opleveren, maar dan mag de netwerkverbinding geen belemmering vormen – dat moet ethernet met 5 Gbit/s zijn. Gebruik in een grote server met veel andere schijven van hetzelfde type lijkt zinvoller. Daar kan de opslagsoftware zorgen voor het verdelen van de gegevens over de verschillende blokken en zo snelheidsvoordeel behalen.

    Prijsvergelijking met ssd's

    Een datacenter-ssd met bijna 8 TB kost echter al minder dan de twee keer zo grote Exos 2X18. Het prijsvoordeel van harde schijven ten opzichte van ssd’s blijft slinken.

    Conclusie Seagate Exos 2X18 review

    Al met al onderscheidt de Exos 2X18 zich met zijn dual-actuator technologie, waarmee het potentieel biedt voor hogere lees- en schrijfsnelheden in vergelijking met traditionele harde schijven. Hoewel de technologie enige verbetering laten zien, blijft het prijsverschil met SSD’s een overweging, waarbij de keuze afhangt van specifieke toepassingen en prestatiebehoeften. In situaties met meerdere gelijktijdige gebruikers of in grootschalige serveromgevingen kan de Exos 2X18 echter waarde toevoegen door zijn unieke functionaliteit.

    Seagate Exos 2X18 review: plus- en minpunten

    +Betere prestaties
    ±… in sommige situaties
    Hoger energieverbruik

    Seagate Exos 2X18 specificaties

    FabrikantSeagate

    Modelaanduiding

    ST16000NM0092

    Capaciteit

    16 TB

    Toerental

    7200 min

    Garantie

    5 jaar

    Prijs & shoplink

    MaxICT, circa 595 euro


    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er