Sony WH-1000XM5 review: waardige opvolger van voorganger XM4?

Elwin Hodžić
0

In deze Sony WH-1000XM5 review kunnen wij gelijk al melden dat Sony hun uiterste best doet om te laten zien waarom hun koptelefoons behoren tot de beste noisecancelling-koptelefoons die er maar op de markt zijn. Zo is uit onze test gebleken dat Sony met de WH-1000XM5 zelfs twee zwakke punten heeft kunnen wegwerken.

Sony WH-1000XM5 review


Ontvang gratis informatie en tips over (draadloze) koptelefoons en oordopjes, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Design

Visueel onderscheidt de Sony WH-1000XM5 zich duidelijk van zijn voorgangers. Zo ziet hij er naar onze mening wat minder lomp uit dan de XM4 en XM3. De oorschelpen zijn nog steeds relatief plat, maar iets groter dan zijn voorgangers, zodat zelfs middelgrote oren er ruimte onder hebben. Voor het transport kunnen de oorschelpen worden gedraaid, maar niet opgevouwen.

Bediening

Naast de USB-C oplaad- en jackaansluiting zijn er twee knoppen waarmee het apparaat in de koppelmodus kan worden gezet of waarmee je tussen de transparantie- en
ANC-modus (actieve ruisonderdrukking) kunt wisselen.

Volume en weergave worden bediend met een aanraakgevoelig veld op de rechter oorschelp. Door je hand erop te leggen wordt het omgevingsgeluid doorgelaten en het volume verlaagd. In de app van Sony kun je het geluid van de WH-1000XM5 aanpassen via presets of met de equalizer.

Transparantiemodus en ANC

Sony heeft meer veranderd aan de transparantiemodus en ANC. De eerste introduceert meer omgevingsgeluid, waardoor telefoongesprekken aangenamer zijn omdat je minder afgesloten bent van de omgeving en je eigen stem beter kunt horen.

De al zeer goede ruisonderdrukking van de voorgangers is verder verbeterd, vooral de middentonen worden door de hoofdtelefoon beter onder drukt. In de praktijk is dat bijvoorbeeld merkbaar doordat het getik van toetsenborden en pratende collega’s in een openkantoor effectiever geblokkeerd worden.

Qua klank is de XM5 een telg van de 1000X- familie, maar de hoge middenfrequenties klinken minder terughoudend, waardoor hij levendiger klinkt. Stemmen komen meer op de voorgrond. Toch blijft de bas duidelijk aanwezig.

Microfoon

De stemmen van sprekers komen nu krachtiger door, zodat de hoofdtelefoon ook zeer geschikt is voor videoconferenties. Met ANC geactiveerd haalden we een accuduur van ongeveer 33 uur op gemiddeld volume. Als je veel belt met de hoofdtelefoon zal dat korter zijn. Toch behoort de WH-1000XM5 tot de beste ANC-hoofdtelefoons.

De actieve ruisonderdrukking werkt indrukwekkend en overtreft de concurrentie in deze prijsklasse. Het uitgebalanceerde geluid is aangenaam en dankzij de verbeterde transparantiemodus en de goede spraakkwaliteit is de WH-1000X in zijn vijfde editie ook geschikt voor videoconferenties.

Conclusie Sony WH-1000XM5 review

Aan de hand van onze test kunnen wij concluderen dat Sony wederom een waardige opvolger heeft gepresenteerd van de Sony 1000-serie. Vrijwel alles is verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers, maar hier staat wel tegenover dat er een redelijk prijsverschil is tussen de voorgangers en dit model. Ook is het helaas niet meer mogelijk om de koptelefoon op te vouwen, iets wat bijvoorbeeld wel nog mogelijk was met de Sony WH-1000XM4.

Wil je echter de allerbeste ANC, uitstekend geluidskwaliteit en een hoop nieuwe snufjes die Sony te bieden heeft? Dan is de Sony WH-1000XM5 echt wat voor jou.

Denk je na het lezen van deze review dat de prijs net iets aan de hoge kant is, kijk dan even naar de review van de Sony WH-1000XM4 of die van de Bose Quiet­Comfort 45!

Sony WH-1000XM5 review – plus- en minpunten

+ Uitstekende geluidskwaliteit
+ verbeterde transparantiemodus
+ Uitstekende ruisonderdrukking
Niet meer mogelijk om de koptelefoon op te vouwen zoals zijn voorgangers

Sony WH-1000XM5 specificaties

FabrikantSony, sony.nl
verbindingBluetooth 5.2, 3,5mm-jack
codecsSBC, AAC, LDAC
meegeleverdetui, oplaadkabel (USB-C, 0,8 m), analoge kabel (3,5mm-jack, 1,2 m)
Shoplink en prijsCoolblue, Amazon,  circa 370 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 08-09, 2022, pagina 23.)

Lees meer over (draadloze) koptelefoons en oordopjes in c't 05/2024

Meer over

Audio

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er