Stille voeding van be quiet! – Pure Power 11 FM 750W – review

Noud van Kruysbergen
0

De stille voeding Pure Power 11 FM van be quiet doet zijn werk uitstekend, doet zijn naam eer aan en is een schappelijk geprijsde aanrader. Een voeding is niet het meest opwindende onderdeel van een pc, maar wel essentieel. Bij het uitzoeken van de onderdelen voor een nieuwe pc of voor het vervangen van verouderde onderdelen is de voeding vaak een sluitpost. Dat die voeding als laatste wordt gekozen is echter ook een goede zaak: dan heb je namelijk pas een goed overzicht over hoe je systeem eruit komt te zien en wat de afzonderlijke componenten gaan verbruiken.

Waarbij je moet letten op wat ze kúnnen gaan verbruiken, en niet op wat ze gemiddeld zullen verbruiken. Want de voeding zal met name ook de pieken makkelijk aan moeten kunnen. Maar laten we wel zijn: voor de meeste pc’s is een 500W-voeding voldoende – ook als je er een normale grafische kaart in wilt stoppen. Maar er zijn meerdere factoren die een rol spelen.

Met een high-end grafische kaart heb je bijvoorbeeld meer vermogen nodig. En ook als je meerdere EPS12V-aansluitingen voor bijvoorbeeld het moederbord nodig hebt, moet je verder kijken dan de standaard voedingen, want die bieden er daar meestal maar één van.

Een extra factor die een rol kan spelen zijn de huidige processors. De TDP-waarde daarvan lijkt vaak bescheiden en zal in de orde van grootte van tussen de 50 en 100 watt liggen, maar dat kan in de praktijk soms het driedubbele zijn. En als daar ook nog een turbomodus bij komt, ga je al snel richting de 300 watt.

Een ruim bemeten voeding is dan ook noodzaak. En dat is precies het scenario waar de PURE POWER 11 FM-voeding van be quiet! voor bedoeld is. Door de 80-Plus-certificering Gold weet je dat de efficiëntie van deze 750W-ATX-voeding gegarandeerd is: bij volle belasting is de geclaimde efficiëntie 91,6 procent, oftewel maar een verlies van nog geen 9 procent.

Maar een voeding zal het grootste deel van de tijd niet maximaal belast worden: bij een belasting van maar 20 procent (wat in de praktijk eigenlijk een meer voorkomende waarde is), is de efficiëntie echter nog steeds 92,2 procent.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Een dergelijke certificering betekent dat er weinig energie verloren gaat die in warmte wordt omgezet – en dus dat er relatief weinig warmte afgevoerd hoeft te worden. Daar schuilt dan ook meteen ook de kracht van (what’s in a name) be quiet! in: deze voeding is eigenlijk gewoon niet hoorbaar.

De 12mm-ventilator uit eigen huis draait zijn rondjes heel stilletjes. Tot zo’n 50 procent belasting blijft hij volgens de specificaties onder de 10 dBA, pas vanaf 60 procent wordt dat wat meer en bij maximale belasting komt hij tot 25 dBA.

De FM in de naam geeft aan dat deze voeding volledig modulair is. Daardoor hoef je alleen de kabels aan te sluiten voor de componenten die je daadwerkelijk gebruikt.

Dat houdt je behuizing lekker overzichtelijk. De 20/24-pins ATX-kabel is daarbij 55 centimeter lang, dat kan bij een behuizing met een ongelukkige plaatsing van de voeding ten opzichte van de ATX-aansluiting op het moederbord aan de krappe kant zijn.

Er worden twee PCIe-VGA-kabels van 50 centimeter meegeleverd, die in de praktijk lang genoeg zijn en twee grafische kaarten kunnen voeden. Deze voeding is ruim genoeg bemeten om met het overklokken van een grafische kaart te experimenteren,

Daarnaast zitten er nog drie drives-connectoren op de voeding met op de bijbehorende kabels in totaal negen keer SATA (plus de nog niet uitgestorven floppy-voeding en twee standaard Molex-connectors).

Zoek je al met al dan ook een no-nonsense flexibele voeding die doet wat hij moet doen – en dat ook nog eens stil doet – dan is de Pure Power 11 FM van be quiet! een aanrader.

De prijzen van 750W-voedingen zitten in een range van 75 tot 150 euro, dus de (straat)prijs van 100 euro is alleszins schappelijk. Er zijn ook modellen van 550 en 650 watt beschikbaar.


(Deze informatie verscheen eerder in c’t 12/2021, p.30)


Pluspunten

 stille werking
 modulaire opbouw
 concurrerende prijs

be quiet! – Pure Power 11 FM 750Wbequiet.com
vermogen / piekbelasting750 / 820 watt
energieverbruik stand-by< 0,14 W
efficiëntie80 Plus Gold
voedingsconnectorsATX, P8, P4+4, PCIe 6+2 (4), SATA (9), Molex 4-pins (2), FDD (1),
€ 100

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pc voeding van 500 watt – zes stille en efficiënte modellen getest

We testen zes stille en efficiente modellen pc voeding (psu) van 500 watt vanaf 60 euro. Metingen brengen enkele verschillen en zwakke punten aan het ...

Alternatieve voeding voor de Raspberry Pi 4

Een Raspberry Pi kan zonder stopcontact. Je kunt hem namelijk ook van stroom voorzien via USB-C vanaf een iPad, vanaf het netwerk of via de GPIO-aansl...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er