We testen welke ergonomische muis het lichtst werkt van 10 muizen. Hoe hard moet je duwen en klikken om ermee te werken?
Elke dag urenlang klikken en schuiven met de muis kan leiden tot aandoeningen zoals RSI (Repetitive Strain Injury), dat pijn veroorzaakt tot in de schouder.
Het kan veel schelen als je een muis kiest die makkelijk te verschuiven en aan te klikken is. Het helpt ook als je de knoppen makkelijk kunt bedienen. We testen dit voor 10 verschillende muizen.
Geteste modellen
De geteste modellen zijn de Amazon Basics, Cherry MW8 Ergo, Hama MW-600, HP 280 Silent Wireless Mouse, Logitech MX Anywhere 3, Logitech MX Master 3, Microsoft Bluetooth Mouse, Microsoft Bluetooth Ergonomic Mouse, Microsoft (Surface) Precision Mouse en Razer Pro Click.
Klik op de links hierboven om actuele winkelprijzen en modellen te bekijken.
Hoe hard moet je duwen tegen de muis?
Om te voorkomen dat het duwen van een muis een hele klus wordt, zijn de voetjes meestal gemaakt van teflon (PTFE) of een plastic met vergelijkbaar gladde eigenschappen. Er zijn merkbare verschillen bij:
- de kracht die nodig is om de muis op een muismat in beweging te duwen
- de kracht die nodig is om hem in beweging te houden (te verschuiven)
Die verschillen hebben we gemeten. Zoals in onderstaande grafiek.
Verticaal zie je de uitgeoefende duwkracht, die oploopt totdat de muis van zijn plek komt. Als de muis al beweegt, is een constante (lagere) glijkracht genoeg om hem te verschuiven.
Lichte muis duwt niet altijd makkelijker
Je zou verwachten dat lichte muizen makkelijker van hun plaats te krijgen zijn. Maar de grootte en de kwaliteit van de voetjes zijn van grotere invloed.
In de tabel hieronder zie je de duwkracht en glijkracht die nodig is voor de 10 muizen die we hebben getest. De laatste kolom heeft betrekking op de knoppen.