Welke ergonomische muis werkt het lichtst? Test van 10 muizen

Marco den Teuling
0

We testen welke ergonomische muis het lichtst werkt van 10 muizen. Hoe hard moet je duwen en klikken om ermee te werken? 

Elke dag urenlang klikken en schuiven met de muis kan leiden tot aandoeningen zoals RSI (Repetitive Strain Injury), dat pijn veroorzaakt tot in de schouder.

Het kan veel schelen als je een muis kiest die makkelijk te verschuiven en aan te klikken is. Het helpt ook als je de knoppen makkelijk kunt bedienen. We testen dit voor 10 verschillende muizen.

ergonomische muis test review

Geteste modellen

De geteste modellen zijn de Amazon Basics, Cherry MW8 Ergo, Hama MW-600, HP 280 Silent Wireless Mouse, Logitech MX Anywhere 3, Logitech MX Master 3, Microsoft Bluetooth Mouse, Microsoft Bluetooth ­Ergonomic Mouse, Microsoft (Surface) Precision Mouse en Razer Pro Click.

Klik op de links hierboven om actuele winkelprijzen en modellen te bekijken.

Hoe hard moet je duwen tegen de muis?

Om te voorkomen dat het duwen van een muis een hele klus wordt, zijn de voetjes meestal gemaakt van teflon (PTFE) of een plastic met vergelijkbaar gladde eigenschappen. Er zijn merkbare verschillen bij:

  • de kracht die nodig is om de muis op een muismat in beweging te duwen
  • de kracht die nodig is om hem in beweging te houden (te verschuiven)

Die verschillen hebben we gemeten. Zoals in onderstaande grafiek.

lichte muis of zware - kracht nodig voor duwen en verplaatsen van muizen

Verticaal zie je de uitgeoefende duwkracht, die oploopt totdat de muis van zijn plek komt. Als de muis al beweegt, is een constante (lagere) glijkracht genoeg om hem te verschuiven.

Lichte muis duwt niet altijd makkelijker

Je zou verwachten dat lichte muizen makkelijker van hun plaats te krijgen zijn. Maar de grootte en de kwaliteit van de voetjes zijn van grotere invloed.

In de tabel hieronder zie je de duwkracht en glijkracht die nodig is voor de 10 muizen die we hebben getest. De laatste kolom heeft betrekking op de knoppen.

Ergonomische muizen - zo hard moet je duwen en klikken

wdt_IDFabrikantModelKracht voor duwen / glijdenKracht voor klikken / verplaatsing
1AmazonAmazon Basics0,07 N / 0,05 N0,15 N/ 0,73 mm
2CherryMW8 Ergo0,17 N / 0,17 N0,38 N / 0,88 mm
3HamaMW-6000,17 N / 0,15 N0,16 N / 0,51 mm
4HP280 Silent Wireless Mouse0,2 N / 0,16 N0,32 N / 0,64 mm
5LogitechMX Master 30,28 N / 0,25 N0,27 N / 0,50 mm
6LogitechMX Anywhere0,18 N / 0,15 N0,21 N / 0,51 mm
7MicrosoftBluetooth Mouse0,32 N / 0,22 N0,46 N / 0,75 mm
8MicrosoftBluetooth Ergonomic Mouse0,21 N / 0,18 N0,24 N / 0,73 mm
9MicrosoftPrecision Mouse0,28 N / 0,25-0,29 N0,25 N / 0,75 mm
10RazerPro Click Ergonomic0,24 N / 0,19 N0,21 N / 0,57 mm

Verschillen tussen muizen

In de tabel hierboven zie je grote verschillen.

Bij Amazons zeer lichte muis is maar een kracht van 70 millinewton nodig op een stoffen muismat om hem aan te duwen – en 50 millinewton om hem in beweging te houden.

De Microsoft Bluetooth muis (zie foto hieronder) weegt evenveel als die van Amazon, maar met een duwkracht van 320 millinewton en 220 millinewton voor het in beweging houden, is het verhoudingsgewijs bijna een remblok.

Microsoft Bluetooth ­Ergonomic muis

Het gaat om kleine krachten, maar bij beeldschermwerk gebruiken mensen gemiddeld de helft van de tijd een muis – half zo lang het toetsenbord. Met Glide-tape onder een (bestaande) muis kun je die eventueel soepeler laten glijden.


Wil je meer tips voor ergonomisch werken?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Klikken met de muis

Soepele muisknoppen maken het muiswerk ook makkelijker. We hebben de krachten gemeten van het plaatsen van je vinger tot en met de klik. Klikken kostte tussen de 150 millinewton bij de Amazon Basics muis en 460 millinewton bij de Microsoft Bluetooth muis (zie de laatste kolom in voorgaande tabel).

We hebben ook de afstand gemeten die je vinger moet afleggen. Bij de meeste muizen was dat ongeveer 0,7 millimeter, wat minder is dan bij ­typen op een toetsenbord.

Welke ergonomische muis past bij jou?

Om te bekijken welke ergonomische muis je kiest, zijn meer dingen belangrijk dan hoe hard je moet duwen tegen de muis of op de knoppen.

Andere punten om naar te kijken zijn bijvoorbeeld:

In de uitgebreide tabel hieronder en in de test in c’t magazine 7/2021 vind je meer informatie hierover.

Ergonomische muis / kantoormuizen – overzichtstabel

ergonomische muis voor kantoor - overzichtstabel

Klik op de tabel voor het complete overzicht (pdf).

Links- of rechtshandig gebruik?

Als je linkshandig muist, is de keuze beperkt: ook bij symmetrisch gevormde muizen zitten extra knoppen of scrolwieltjes vaak geplaatst voor rechtshandig gebruik.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Michael Link, Rudolf Opitz en Marco den Teuling uit c’t magazine 7/2021, p. 56)

Lees uitgebreide reviews op je gemak in c't 06/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er