Een goed toetsenbord kiezen: gaming, mechanisch, ergonomisch

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Een goed toetsenbord kiezen maakt je werk of ontspanning achter de pc een stuk aangenamer. Met wat geluk zien ze er ook nog leuk uit. We hebben een aantal toetsenborden uit het hogere prijssegment vergeleken en eens getest hoe ze presteren op hun eigen specialisme: goed voor veel typen, gamen of gericht op ergonomie.

Veel mensen zitten elke dag vele uren achter een toetsenbord. Dan ben je al snel geneigd om daar niet al te veel op te bezuinigen en een degelijk toetsenbord in huis te halen dat goed bij je past. Als je erg veel typt, wil je een robuust toetsenbord. Waarschijnlijk een dat niet al te veel herrie maakt, maar toch een lekkere aanslag heeft. En als het even kan wel ergonomisch, zodat je geen klachten krijgt aan je spieren en gewrichten. Gamers zijn op zoek naar een lay-out die perfect is voor hun favoriete game en verlichte toetsen worden zeer gewaardeerd. Maar ook al gebruik je je toetsenbord maar weinig, het kan zeker lonen om je toetsenbord van 15 euro te vervangen door een goed toetsenbord.

goed toetsenbord gaming, mechanisch, ergonomisch test review vergeleken vergelijking

De exemplaren die we onder handen hebben genomen zijn onder andere afkomstig van Logitech, Microsoft, Razer en nieuweling Wooting. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, maar een van de geteste exemplaren zou zo maar eens je nieuwe favoriet kunnen worden. We verdelen de toetsenborden in drie groepen: bedoeld voor mensen die veel typen, gericht op een goede ergonomie en als laatste de specifieke gaming-toetsenborden. De gaming-­toetsenborden zijn dankzij een ruime keus aan switches overigens ook interessant voor mensen die veel typen.

Bij de test letten we niet alleen op wat de toetsenborden bieden en hoe ze aanvoelen, maar ook hoeveel geluid ze maken. Dat kan variëren van lekker stil tot een hels kabaal. We hebben in een geluiddichte ruimte een standaardtekst getypt met een zeer gevoelige microfoon naast het toetsenbord. De geluidsopnames van alle geteste toetsenborden zijn te downloaden als zip-bestand. Verder kijken we ook naar de gebruikte switches en de verlichting, uitrusting en degelijkheid.

Verschillende switches

Wat de sterkste invloed heeft op de aanslag van een toetsenbord, zijn de gebruikte switches (zie ook het vorige artikel). Ze bepalen hoe hard of zacht typen klinkt, en of je het moment waarop de toets je aanslag registreert (actuation-point) ook echt voelt. Afhankelijk van of je veel of weinig kracht moet gebruiken, voelt het typen zwaarder of lichter aan. Er zijn de klassieke switches, waarbij vooral die van Cherry erg populair zijn en bekend staan om hun kwaliteit. Bij lineaire switches voel je niet wanneer het punt waarop je toets wordt geregistreerd is bereikt. Je drukt de toets helemaal in tot je niet verder kunt (bottom-out). Bij tactiele switches voel je het moment dat de toets wordt geregistreerd duidelijk, bij clicky-switches hoor je dat moment ook.

goed toetsenbord gaming, mechanisch, ergonomisch scissor switch stil

Toetsen met scissor-switches, zoals bij de Lenovo Thinkpad Compact, zijn stil en hebben weinig travel. Of je het fijn vindt typen, is een kwestie van smaak.

Bij notebooks en compacte toetsenborden worden veel scissor-switches gebruikt. Die zijn zeer plat en stil, maar zijn meestal minder robuust en ogen minder mooi dan de mechanische switches. Het blijft echter een kwestie van voorkeur.

Voor als je veel typt

De set testexemplaren bevat vier toetsenborden met speciale functies voor mensen die erg veel typen of voor op kantoor. De Logitech Craft is zeer stil en heeft een draairegelaar die afhankelijk van het programma dat je open hebt staan specifieke taken kan vervullen. Dat is vooral handig bij grafische toepassingen. De minimalistische Microsoft Modern Keyboard biedt via de ingebouwde vingerafdrukscanner ontgrendeling van Windows-systemen. Lenovo’s draadloze Thinkpad Compact past in elke notebooktas en het trackpoint met bijbehorende bedieningstoetsen maakt een muis overbodig. Alle drie gebruiken ze platte scissor-switches en hebben de toetsen een aangenaam formaat. En ze zijn draadloos met je computer te verbinden.

De x50Q van Das Keyboard toont via knipperende toetsen dat je meldingen hebt ontvangen; een blauw oplichtende T bij een nieuwe tweet of een knipperende M als er nieuwe mails in je inbox staan te wachten. Dat is een handige gimmick, maar je moet er wel extra software voor installeren. Dat geldt sowieso voor alle kantoortoetsenborden.

Ergonomische toetsenborden

Toetsenborden die de nadruk leggen op ergonomie, zorgen dat je handen en armen zo ontspannen mogelijk kunnen typen. Om dat voor elkaar te krijgen, gebruiken de vijf toetsenborden van deze categorie twee verschillende typen ontwerpen.

De Microsoft Sculpt en Surface Ergonomic hebben een golvende vorm, waardoor je handen een natuurlijke houding aannemen. Ze bestaan uit één stuk. Als de afstand tussen de toetsblokken en de hoek jou goed bevallen heb je geluk, anders is het jammer maar helaas. De Matias Ergo Pro, Kinesis Freestyle 2 en Adjustable V2 van Goldtouch bestaan uit twee delen met een draad ertussen. Deze knik is niet zo ergonomisch als een welving, maar het toetsenbord is wel meer aan je eigen houding aan te passen.

De vrij te plaatsen helften van de Ergo pro en Freestyle 2 laten je je armen zeer flexibel neerleggen. De twee helften van de Adjustable V2 hangen aan elkaar met een soort gewricht, waardoor ze niet zo flexibel te plaatsen zijn.

Bij de toetsenborden zonder numeriek blok is het prettig dat je een korte route naar je muis hebt. Dat is na jaren een toetsenbord van volledig formaat gebruiken wel even wennen: voor je het weet typ je uit automatisme cijfers in net naast het toetsenbord. Bij de Microsoft Sculpt levert dat 15 cm besparing op, bij de Matias ergo Pro en Kinesis Freestyle 2 is het twee centimeter minder. De enige die het op dat punt nog beter doet, is het kleine toetsenbord van Lenovo met zijn trackpoint. Daarbij blijven je vingers ook in de basishouding terwijl je de muis bedient.

Typen op een ergonomische toetsenbord is door het in twee delen splitsen van het toetsenbord wel even wennen, vooral als je de officiële techniek met 10 vingers niet gebruikt. Jammer is dat die toetsenborden geen verlichte toetsen hebben. Alle toetsenborden behalve de Microsoft Surface hebben zwarte toetsen met een witte opdruk, die niet bijzonder goed leesbaar is.

Gamingtoetsenborden

Gamers hechten veel waarde aan kwalitatief goede, en vaak redelijk opvallende hardware. Als het even kan graag voorzien van geinige features. Dat geldt ook in hoge mate voor toetsenborden. De modellen die we hebben getest bieden niet alleen een hele rits aan configuratie-opties voor keymapping en verlichting, maar bieden ook de keuze uit een veelvoud aan switches. Er zit er altijd wel eentje tussen die je erg prettig vindt.

We hebben de Razer Huntsman Elite, Roccats minimalistische Suora FX en de fancy Logitech G513 Carbon onder handen genomen. Als laatste nog de Wooting One, die herkent hoe hard je de toetsen indrukt.

Bij alle testexemplaren behalve de Razer Huntsman kun je zelf kiezen welke switches er in het toetsenbord terecht­komen. Daarbij gebruikt de Razer opto-mechanische infraroodswitches, die eerder en nauwkeuriger aangrijpen. Maar die zijn alleen in een clicky-versie te krijgen en maken daardoor veel lawaai.

De switches van de Wooting One registreren dankzij infrarood niet alleen dat een toets is ingedrukt, maar ook hoe ver. Dat maakt bij normaal typen niet veel uit, maar bij gamen is dat handig. Op die manier kun je met een enkele toets bij bijvoorbeeld shooters zowel sneaky voortbewegen als hard wegrennen. Bij dat toetsenbord heb je de keuze tussen lineaire en clicky-switches, net als bij de Suora FX. De G512 Carbon heeft zelfs drie verschillende soorten switches: lineaire, tactiele en clicky.

switch vervangen lawaai goed toetsenbord gaming, mechanisch, ergonomisch test review

De Wooting One levert extra switches mee. Zo kun je naar keuze bepaalde switches vervangen. Met beide typen switches is hij lawaaiig.

De Logitech G513 Carbon oogt dankzij zijn aluminium oppervlak en stevigheid het mooist van alle geteste exemplaren. Je moet wel even wennen aan de metalige echo die je kort hoort als je flink op de toetsen drukt. Dat horen we ook bij de Huntsman Elite en de Roccat Suora FX. De Wooting One ratelt er flink op los en voelt wat goedkoop aan. Het is het meest luidruchtige toetsenbord in de test, op de voet gevolgd door de Huntsman Elite. Bij die toetsenborden zorg je bij het typen van lange teksten al snel voor geluidsoverlast.

Naast de kleurige verlichting bieden de toetsenborden vaak nog allerlei praktische opties. De Suora FX en Huntsman Elite hebben toetsen voor media­bediening en macro’s. Bij de Wooting One en G513 Carbon bereik je de functietoetsen via de Fn-toets. De Carbon biedt als enige gaming­model een usb-poort voor andere randapparatuur. De aansluitkabel heeft daarom dan ook twee stekkers.

De Razer Huntsman Elite heeft ook een dubbele stekker nodig, maar dat heeft met de RGB-verlichting te maken: de rand en de polssteun stralen gekleurd licht uit richting je bureau. De andere toetsenborden hebben ook kleurrijke verlichting. Bijna alle apparaten hebben eigen software nodig om de verlichting, keymapping en macro’s in te stellen.

Testresultaten

Lenovo ThinkPad Compact Bluetooth

Lenovo ThinkPad Compact Bluetooth

De ThinkPad Compact is niet alleen erg compact en licht, maar heeft ook een trackpoint en muistoetsen.

Het verschil met de notebook-versie van het ThinkPad-toetsenbord is minimaal. De functietoetsen zijn niet in blokken van vier geplaatst en de Fn-toets heeft geen statusindicator. Hij werkt niet met de standaarddrivers van Windows 10, je komt er dan ook niet omheen om de eigen drivers van Lenovo te downloaden en te installeren. Het is wel even wennen aan de afwijkende positie van een aantal toetsen zoals Home, End, Insert en Delete. In het begin zul je dan ook telkens even een tijdje te zoeken voordat je gewend bent aan de andere plek van die toetsen.

De toetsen zijn breder dan bij veel andere toetsenborden en zitten ook dichter op elkaar, maar verder hebben ze een standaard grootte. De toetsen zijn onderaan afgerond. Dankzij de zeer stille scissor-switches hebben ze een erg lichte aanslag. Desondanks geven ze wel een goede feedback bij het typen. De ThinkPad was met een licht geluid net niet de allerstilste van de geteste exemplaren.

Het toetsenbord kun je alleen via bluetooth aan een ander apparaat koppelen. De meegeleverde usb-kabel is dan ook alleen bedoeld voor het opladen van de ingebouwde accu. Een minpunt is dat de toetsen geen verlichting hebben en dat je nergens het accuniveau snel kunt aflezen. Met twee pootjes is het toetsenbord wat te verhogen. Die zijn voorzien van een laagje rubber, zodat ze keurig op hun plek blijven.

Pluspunten

  • stil
  • trackpoint en muistoetsen

Minpunten

  • Fn-lock alleen via drivers Lenovo
  • geen verlichte toetsen

Bekijk dit toetsenbord

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Logitech Craft

Logitech Craft

Als je voor het eerst naar de Logitech Craft kijkt, valt de grote draaiknop links­boven meteen op. Die is net als de rest van de behuizing van aluminium. Met de software van Logitech stel je voor verschillende programma’s een eigen profiel in. Zo wissel je met de draaiknop binnen Photoshop van laag of wordt met een druk op de knop de huidige (on)zichtbaar gemaakt. In Excel is de knop een hulpmiddel voor het horizontaal scrollen en een druk op de knop kopieert dan bijvoorbeeld cellen. Standaard staat hij ingesteld als volume­regelaar.

De software herkent zelf in welk programma je zit. Niet schrikken: de draaiknop schakelt afhankelijk van de context op eigen houtje met een duidelijke klik in de mechanica heen en weer tussen een traploze modus en een standenschakelaar. Afstands­sensors detecteren je handen en verlichten het toetsenbord. Als je even weggaat, wordt de verlichting langzaam gedoofd. De verlichting kan zich naar keuze ook aanpassen aan het omgevingslicht. Verbinden kan via bluetooth of met een kleine dongle via de eigen draadloze techniek Unifying (2,4 GHz). Opladen gebeurt via een USB-C-kabel.

Bij de minpunten horen de forse prijs en, als je daar niet van houdt, de scissor-switches. Maar die switches zorgen er wel weer voor dat dit toetsenbord met 36 dB(A) het stilste is in deze test.

Het toetsenbord is niet in hoogte aan te passen. Mac-gebruikers zijn niet vergeten: de opschriften zijn zowel geschikt voor gebruik onder Windows als macOS.

Pluspunten

  •  handige draaiknop
  • slank en stil
  • aan 3 apparaten te koppelen

Minpunten

  • niet in hoogte te verstellen

Bekijk dit toetsenbord

Goldtouch V2 Adjustable

Goldtouch V2 Adjustable

De Goldtouch Adjustable V2 bestaat uit twee helften die met een dik scharnier aan elkaar vastzitten. Als je het toetsenbord verschuift, kan dat dan ook alleen in zijn geheel. Je kunt niet alleen de horizontale hoek veranderen, maar ook het midden in hoogte aanpassen. Aan de voorkant kan dit minder flexibel versteld worden dan achter.

Het scharnier lockt via een hendel. Het toetsenbord staat wel stabiel op je bureau, maar op schoot kregen we geen fijne houding voor elkaar. De behuizing is erg dik, waardoor de toetsen nogal hoog liggen. Dat merk je nog eens extra omdat er geen polssteun aan zit.

Het is wel even wennen aan onder andere de smallere Capslock en de toetsen links en rechts(boven) de normale toetsen. De ledjes en toetsen voor Capslock, Scroll Lock en Fn-Lock zitten links. Beide helften zijn voorzien van eigen Backspace- en Delete-toetsen. Vermoedelijk is het de bedoeling dat je naar keuze met beide handen bij die bewuste knoppen kunt, of alleen die van je voorkeur gebruikt in combinatie met je muis. De Windows-knop linksonder vind je ook rechts op het toetsenbord weer terug.

De Insert-toets zit naast de Delete rechtsboven en het blok met Home, PageUp, PageDown en End zit verticaal aan de rechterrand, niet zo ver weg van hun normale plek. Het toetsenbord is overigens verkrijgbaar in een versie alleen voor Windows, of voor een paar euro meer voor zowel Windows als Mac. De aanslag is vrij licht. De toetsen maken niet al teveel geluid, maar zijn wel wat wiebelig.

Pluspunten

  • stabiel scharnier tussen helften

Minpunten

  •  toetsen voelen niet degelijk
  • geen polssteun
  • lay-out niet handig

Bekijk dit toetsenbord

Kinesis Freestyle 2

Kinesis Freestyle 2

De Freestyle 2 is een relatief betaalbaar toetsenbord dat uit twee stukken bestaat die met een vaste kabel van 30 centimeter met elkaar zijn verbonden. Dat levert je een grote vrijheid op om de afzonderlijke helften op je bureau neer te zetten. Je kunt de twee helften ook met een meegeleverd plastic scharnier aan elkaar koppelen, zodat je het toetsenbord wat makkelijker als één geheel kunt verplaatsen.

Voor ongeveer 40 euro koop je er het VIP3-pack bij, waar pootjes en een polssteun inzitten. Je hebt geen gereedschap nodig om ze aan het toetsenbord te bevestigen. Met de pootjes kun je aan de binnenkant de helften met 5, 10 of 15 graden hoger instellen. Het toetsenbord aan de voorkant omhoog zetten kan niet. De polssteun is gemaakt van ouderwets schuimstof en moet je vastplakken. Daardoor is hij op een later tijdstip makkelijker te wisselen dan bij de andere toetsenborden. Tegen meerprijs is een los numeriek blok te koop.

De lay-out is vrijwel geheel standaard. Opvallend is de Delete-knop rechtsboven, links van de Pauze-knop, net zo groot als de Backspace-knop. Tot onze verrassing vonden we dat eigenlijk wel een goed idee. Aan de linkerrand van de linkerhelft zit nog een toetsenblok met Delete, cut, copy, paste, back en forward. Dat is best handig als je rechts aan het muizen bent.
De aanslag is licht en klinkt goed, maar het geheel voelt uiteindelijk toch eerder aan als een standaard toetsenbord dan een van hoge kwaliteit.

Pluspunten

  • normale lay-out met extra's
  • korte route tot je muis

Minpunten

  • middelmatige toetsen
  • deels wiebelige voetjes

Bekijk dit toetsenbord

Microsoft Sculpt ­Ergonomic

Microsoft Sculpt ­Ergonomic

Microsoft heeft meerdere producten de naam Sculpt meegegeven, waaronder deze Ergonomic met een opgedeeld toetsenblok. De helften staan onder een vaste hoek (20 graden) van elkaar en zijn licht concaaf gebogen. De polssteun is niet afneembaar. De Sculpt heeft geen pootjes, maar er wordt een magnetische wedge meegeleverd om het toetsenbord aan de voorkant op te hogen. Het verbinden met de pc via 2,4 GHz (mini usb-stick) verliep probleemloos.

De toetsenlay-out is vrijwel helemaal standaard, maar rondom de rechter Enter wijkt het wat af. De twee keer zo grote Delete-knop is makkelijker te raken, maar de daaronder verstopte Insert-knop lijkt een beetje verdwaald. Er is geen Fn-toets. Om de media­toetsen te gebruiken, heb je de Fn-schuifregelaar rechtsbovenaan nodig. Dat is erg omslachtig is. De Sculpt Ergonomic is voor 40 euro extra ook verkrijgbaar als Desktop-set met naast het losse numerieke blok ook nog een ergonomische, min of meer verticale muis. Het losse numerieke blok is erg fijn, dat leg je precies daar neer waar je wilt.

De oudere Sculpts van Microsoft die hier op de redactie nog rondslingeren, zijn ook na jarenlang gebruik nog in werkende staat, maar de toetsen zijn aardig afgesleten. Bij de Sculpts is wel het euvel bekend dat de toetsen ineens ophouden met werken. De toetsen zijn relatief vlak, vergelijkbaar met een degelijk notebooktoetsenbord. Ze hebben een fijne voelbare aanslag en maken niet te veel geluid. Maar ze voelen niet zo stevig en duurzaam als mechanische toetsen, en dat geldt ook voor het toetsenbord als geheel.

Pluspunten

  • los numeriek blok
  •  fijne aanslag

Minpunten

  • niet zo flexibel
  • deels onhandige lay-out

Bekijk dit toetsenbord

Logitech G513 Carbon

Logitech G513 Carbon

Dankzij matte keycaps en een metalen finish oogt de Logitech G513 Carbon zowel erg mooi als ook degelijk. De aluminium-plaat zorgt echter ook voor een wat apart geluid. Ook als je relatief rustig typt, krijg je bij elke aanslag een metalige echo te horen.

Het toetsenbord heeft verlichte toetsen, media-en functieknoppen via een Fn-knop en een doorgeluste usb-poort. De stroomvoorziening wordt geregeld via een dubbele kabel met stoffen omhulsel. De meegeleverde polssteun van memoryfoam is niet aan het toetsenbord vast te klikken, maar blijft door de rubberen voetjes net als het toetsenbord netjes op zijn plek.

Ondanks de metalen bijgeluiden, is de G513 met 51 dB(A) in verhouding een erg stil gamingtoetsenbord. Dat maakt hem ook geschikt om ‘gewoon’ typwerk mee te verrichten. Het testexemplaar had Romer-G-tactile-­switches. Die hebben een actuation-­force van 50 g en een actuation-distance van 1,5 mm. Aangezien de switch tactiel is, voel je een kenmer­kende ‘bump’ zodra de aanslag geregistreerd wordt. Naar keuze kun je ook kiezen voor Romer-G lineaire switches of GX blue-switches (clicky).

De Logitech Gaming software laat je alle toetsen vrij toewijzen, ook aan macro’s. Er zijn al profielen voor een aantal games aanwezig. De verlichtingspatronen en de helderheid van de verlichting zijn instelbaar, ook via de toetsen Fn-F5 tot F7. Met Fn-F8 schakel je de Windows-toets uit, zodat je in het heetst van de strijd niet per abuis het Windows bureaublad voor je neus krijgt.

Pluspunten

  • degelijk en oogt mooi
  • doorgeluste usb-poort
  • grote keuze aan switches

Minpunten

  • geluid is even wennen

Bekijk dit toetsenbord

Razer Huntsman Elite

Razer Huntsman Elite

De Razer Huntsman Elite valt op door zijn opto-mechanische switches, die je aanslagen sneller registeren dan een puur mechanisch toetsenbord. Dat moet je tijdens het gamen net dat beetje extra bieden. Dat merk je, en dat is vooral bij normaal typwerk wel even wennen. De toetsen registreren de aanslag via infrarood en verslijten volgens Razer daardoor veel minder dan de normale mechanische switches. Een speciale verticale geleider in de toetsen zorgt er daarbij voor dat ze ook precies blijven registreren als je een toets scheef of niet nauwkeurig raakt.

De Huntsman Elite is alleen te krijgen met clicky-schakelaars, die bij 45 gram registreren. Dit infrarood-mechaniek is daardoor haptisch en akoestisch waar te nemen. De 56 dB(A) waar het toetsenbord gemiddeld op uitkwam, ligt hoger dan bij de rest van de toetsenborden in de test. De toetsen zijn ook hier mat, wat wel mooi oogt, maar als nadeel heeft dat ze er al snel niet meer zo schoon uitzien.

De mediaknoppen en de draaiknop zijn handig bij audio- en videoweergave en als volumeregeling. De keymapping, verlichting en macro’s stel je in via de gratis Synapse-­software van Razer. De toetsen, de randen van de behuizing en de randen van de polssteun hebben RGB-verlichting. Het toetsenbord haalt de benodigde energie uit een met stof omhulde kabel die eindigt in twee usb-stekkers. Als je de verlichting niet gebruikt, is een enkele stekker voldoende. Maar RGB betekent dat je alles ook op een rustige witte achtergrondverlichting kunt instellen, je zit dus niet vast aan disco-effecten.

Pluspunten

  • snelle, degelijke switches
  • dedicated mediaknoppen

Minpunten

  • luidruchtig
  • prijzig

Bekijk dit toetsenbord

Wooting One

Wooting One

De Wooting One herkent hoe ver je je toetsen indrukt. Bij games zijn voertuigen en personages daarmee te besturen alsof je een joystick gebruikt. Dat werkt bij games die gamepads ondersteunen en biedt een wat subtielere controle. Dat klinkt voor veel gamers als muziek in de oren, maar het kost wel tijd om dat goed in de vingers te krijgen, je moet je goed concentreren. De stapsgewijze input wordt naar de controllerprofielen overgeheveld.

In de Wootility-software kun je daarnaast instellen dat een toets afhankelijk van hoe ver je hem indrukt twee verschillende acties uitvoert. Dat werkt echter nog niet helemaal vlekkeloos. Het instellen is te regelen tussen de 1,5 en 3,6 millimeter. Ook de verlichting van toetsen regel je via de software. Configuraties zijn als profielen op te slaan. Er zijn voor bepaalde games, bijvoorbeeld Rocket League, al standaardprofielen beschikbaar.

Via een modeknop wissel je tussen de analoge en digitale invoer. Dit is handig voor als je tekst intypt, bijvoorbeeld bij ingame-chats. Via de Fn-toets heb je toegang tot de mediafuncties en de helderheid van de toetsverlichting. Het is een TKL-toetsenbord (tenkeyless, geen numeriek blok), dus je hebt iets minder afstand tot je muis.

De One is verkrijgbaar met lineaire of clicky-switches. De Wooting One Al maakt met de stille lineaire switches al het meeste lawaai in de test (57 dB). Het actuation-point ligt op 55 gram. In de doos zitten naast een afneembare usb-kabel vier lineaire en vier clicky-switches. De switches zijn makkelijk zelf te verwisselen. Er zit geen polssteun bij.

Pluspunten

  • herkent diepte toetsaanslag
  • klein en compact

Minpunten

  • luidruchtig
  • oogt goedkoop

Bekijk dit toetsenbord

We hebben verder ook nog de Das Keyboard x50Q, Microsoft Modern Keyboard (Finger-ID), Matias Ergo Pro, Microsoft Surface ­Ergonomic en Roccat Suora FX getest.

Meer testresultaten en info over toetsenbord-techniek vind je in c't dec/2018

Conclusie

Voor veeltypers die in een open kantoorruimte zitten met veel collega’s, is de Logitech Craft een verademing. Hij typt lekker soepel en maakt zeer weinig geluid. De toetsen zijn ook voor Mac-gebruikers netjes gelabeld.

Als je niet zo van de scissor-switches bent, is de x50Q ook een goede keus. Hij zit erg degelijk in elkaar en biedt veel functies. Beide hebben ook als voordeel dat de toetsen verlicht zijn, iets wat bij de toetsen­borden van Microsoft en Lenovo ontbreekt. Microsofts Modern keyboard met vingerafdrukscanner is ideaal voor als je snel wilt inloggen via Windows Hello, maar qua bouwkwaliteit zit hij niet op het niveau van de Craft en x50Q. Hij doet qua uiterlijk erg sterk denken aan het Magic Keyboard van Apple.

Bij de ergonomische toetsenborden scoort de Freestyle 2 pluspunten door zeer trouw te zijn aan de standaard lay-out. Zelfs met alle extra’s is zijn prijs van 180 euro nog alleszins redelijk te noemen: zonder extra’s kost hij 140 euro. De Ergo Pro heeft veel betere toetsen, maar is wat lomper en fiks duurder. De Goldtouch V2 is betaalbaarder maar minder flexibel en de toetsen zijn minder goed. Bij de toetsenborden met golvende vorm hadden we graag een Surface gezien zonder numeriek blok en met in hoogte verstelbare pootjes. Omdat die combinatie helaas niet bestaat, is de Sculpt met een iets minder fijne lay-out maar aantrekkelijker prijs een betere keus.

Diehard gamers zullen blij worden van de Huntsman Elite, die alles heeft wat een gamer zich kan wensen. De Logitech G513 heeft een iets minder opvallend uiterlijk, maar is ook heel geschikt voor als je veel typt.

(Julius Beineke / Micheal Link / Jörg Wirtgen, c’t magazine)

N.B.: de winactie voor de Razer Huntmans Elite en Logitech Craft is afgesloten. Houd het magazine of de website in de gaten voor nieuwe acties.

Uitgebreide reviews, achtergronden en meer lees je in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er