Asus ChromeBook Flip C434 review

Marco den Teuling
0

Tussen de goedkope Chromebooks van minder dan 300 euro en Googles Pixelbook van 1000 euro zit een behoorlijk gat. Asus’ nieuwe Chromebook Flip C434 probeert die ruimte te vullen met verschillende uitvoeringen. We testen of deze middenvelder het gat kan dichten.

De Chromebook Flip C434 maakt een goede eerste indruk als je hem uit de doos haalt: de slanke, glimmend metalen behuizing geeft een premium indruk en het apparaat voelt solide aan. Het gewicht van bijna anderhalve kilo (1,45 kg) draagt daar aan bij. Dat is voor een 14”-notebook niet er­g veel, maar de metalen body is zwaarder dan een goedkopere plastic behuizing.

Asus-ChromeBook-Flip-C434-review

Uitvoering

De Flip C434 is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, die verschillen qua processor en hoeveelheid geheugen en opslagcapaciteit. We hebben de uitvoering getest met een Intel Core m3-8100Y dualcore-processor, 8GB-werkgeheugen en 64GB-flashopslag. Die kost 595 euro.

Er zijn ook snellere uitvoeringen met een Core i5-8200Y (650 euro) of Core i7-8500Y (700 euro). Dat zijn allemaal dualcore-­processors met HyperThreading en TurboBoost. Ze verschillen alleen wat betreft kloksnelheden bij normaal gebruik en TurboBoost.

Afmetingen en scherm

De Flip is compact en lekker dun, met afmetingen van 32,1 bij 20,2 centimeter en 1,75 cm op het dikste punt. De aansluitingen bevinden zich allemaal aan de zijkanten.
Rechts vind je een USB 3.1 type-C poort en een microSD-kaartlezer, links een tweede USB type-C poort en een type-A poort, plus volumeknop, aan-uitknop en audiopoort. Je kunt beide type-C poorten gebruiken om de laptop op te laden met de bijgeleverde adapter en voor externe schermen of andere randapparatuur. Als je de Flip openklapt, vallen de 5 mm dunne schermranden aan weerszijden op. Die zorgen voor een moderne uitstraling. Ze zorgen er ook voor dat er binnen de compacte afmetingen toch een 14”-scherm past. Het full-hd-display is kleurrijk en helder, maar spiegelt wel.

Overigens schaalt Chrome OS de resolutie standaard naar 1536 × 864 om de elementen van de interface niet te klein te laten worden. Dat heeft geen invloed op de getoonde (full-hd) afbeeldingen en video’s en is vergelijkbaar met een 125% schaalfactor in Windows.

Het touchscreen reageert beter dan bij de goedkopere Chromebooks, wat fijn is bij Android-apps en bij het afspelen van media.

Flip-ontwerp

Daardoor is ook het gebruik van het notebook in tent- of tabletmodus, met het scherm bijna of helemaal naar achteren geklapt, een stuk prettiger. Erg handig in die stand is ook de knop aan de zijkant om het volume snel aan te passen.

Als je het scherm verder openklapt dan loodrecht omhoog, tilt het scharnier het toetsenbord iets omhoog. Die ‘ErgoLift’ is afgekeken van Asus’ ZenBooks, maar de ophoging is bij de Flip zo miniem dat het weinig uitmaakt voor het typen op het verder prettig en stil tikkende toetsenbord. Wel klinkt het geluid van de onderop geplaatste ­stereospeakers daardoor beter. Zeldzaam voor Chromebooks is de toetsenbordverlichting. Die gaat vanzelf aan bij gebruik en is zo subtiel dat hij alleen opvalt in een erg donkere ruimte. Het gladde touchpad is redelijk groot en reageert goed.

Gebruik en conclusie

De Core m3-processor is nog een reden dat de Flip stukken beter presteert dan de goedkopere Chromebooks. Die hebben vaak een Celeron-processor of nog tragere processor aan boord. De 8 GB aan werkgeheugen draagt bij aan de goede prestaties en zorgt ervoor dat ook Linux-programma’s zoals Gimp goed te gebruiken zijn.

Asus ChromeBook Flip C434 review

Met 64 GB opslagruimte kun je de nodige Android-apps en Linux-programma’s kwijt, zodat je ook zonder continu actieve internetverbinding veel mogelijkheden hebt. Daarnaast heb je nog de offline en cloudfunctionaliteit van Chrome OS.

Beschik je over een Microsoft Office 365-account, dan kun je met het scherm en toetsenbord van de Flip prima werken met de bijbehorende Android-apps.

De passief gekoelde Core m3 zorgt dat je lekker stil aan de slag kunt en ook lang door kunt gaan met werken. Asus geeft een accuduur op van 10 uur en dat was in de praktijk ook goed haalbaar.

De prijs ligt wel stukken hoger dan die van een budget-Chromebook, maar zolang je geen Windows-toepassingen nodig hebt is de Flip een volwaardig en lekker compact en licht notebook.

 

Asus ChromeBook Flip C434

FabrikantAsus, www.asus.com/nl
processorIntel Core m3-8100Y
geheugen8 GB
opslag64 GB flashopslag
display14 inch full hd
aansluitingen2 × USB 3.1 type-C, 1 × type-A, 1 × microSD, 1 × audio
gewicht1,45 kilo
shoplink en prijsFlip C434TA (Core m3),  € 600

 

Lees voor uitgebreide achtergrondartikelen c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er