Unistellar eQuinox 2 review: een nieuwe manier van sterrenkijken?

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op de Unistellar eQuinox 2. Met deze telescoop kunnen hobbyastronomen op een app aantikken wat ze willen zien en de telescoop doet de rest.

  Unistellar eQuinox 2 review

  De veelzijdige wereld van telescopen

  Telescopen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, variërend in prijs van 70 tot 50.000 euro. Voor hobbyastronomen kunnen de eerste ervaringen met een betaalbare telescoop vaak tot frustratie leiden, aangezien astronomie zowel een fascinerende hobby als een wetenschap is.

  Een gebruiksvriendelijke digitale telescoop

  De Unistellar eQuinox 2 biedt beginners een gebruiksvriendelijke digitale telescoop die geen astronomische of technische kennis vereist. Door verbinding te maken met een mobiele app (beschikbaar voor Android en iOS), kun je met een druk op de knop ongeveer 5400 hemelobjecten bekijken en fotograferen. De eQuinox 2 is uitgerust met stappenmotoren en heeft een ingebouwde camerasensor, wat hem onderscheidt van conventionele telescopen. Met een prijs van 2500 euro zijn de verwachtingen hooggespannen.

  Instellen van de Unistellar eQuinox 2

  De telescoop stuit echter op een struikelblok bij het instellen. In tegenstelling tot wat de meegeleverde Quickstart-pdf met de bijgevoegde QR-code beweert, maakt de telescoop geen automatische verbinding met de Unistellar-app. Na wat zoeken op internet wordt een lange YouTube-video gevonden waarin de stappen worden uitgelegd. Pas na enkele minuten wordt duidelijk dat je handmatig verbinding moet maken met het wifi-netwerk dat door de telescoop is ingesteld. Deze belangrijke informatie ontbreekt in de meegeleverde handleiding.

  Belang van focussen en oriënteren

  Ook het focussen wordt slechts terloops besproken, terwijl dit essentieel is. Zodra de verbinding tot stand is gebracht en de telescoop toestemming heeft om de lokale diensten te gebruiken, bepaalt de telescoop zijn positie op het aardoppervlak via de smartphone. Vervolgens moet de telescoop zich oriënteren door gebruik te maken van veldherkenning (plate-solving), waarbij een foto van het deel van de hemel waarop de telescoop is gericht wordt vergeleken met een sterrenkaart. In de test was de eQuinox 2 bij aankomst onscherp ingesteld, waardoor deze stap mislukte. Het is echter goed mogelijk dat onervaren gebruikers de sterren op hun smartphone als scherp beschouwen.

  Probleemoplossing en gebruik van de Unistellar-app

  Probleemoplossing was alleen mogelijk met hulp van de fabrikant, maar dit zal waarschijnlijk niet op dezelfde manier beschikbaar zijn voor eindgebruikers als voor producttesters. Een hulppagina op help.unistellar.com legt uit hoe de scherpte kan worden aangepast met behulp van het ingebouwde Bakhtinov masker (vernoemd naar zijn uitvinder Pavel Ivanovich Bakhtinov) door op een heldere ster te richten en de drie gemaskeerde stralen op één lijn te brengen. Ook deze stap ontbreekt volledig in de instructies van de fabrikant voor beginners.

  Zodra de eQuinox 2 succesvol is ingesteld, kun je in de Unistellar-app door de objectcatalogus navigeren om zichtbare hemellichamen te observeren. Met een database van 5400 objecten is deze database veel beperkter dan die van professionele apparaten, die wel tienduizenden of zelfs honderdduizenden vermeldingen kunnen bevatten. Aan de andere kant laat de app zien welke hemellichamen zichtbaar zijn op de huidige positie. Een simpele tik op bijvoorbeeld het spiraalstelsel M51 volstaat om het apparaat binnen enkele seconden nauwkeurig op het geselecteerde object te richten, dankzij de twee motoren.

  Astrofotografie en beeldvorming

  In tegenstelling tot zijn voorganger, de eVscope 2, wordt de eQuinox 2 geleverd zonder oculair. Hierdoor kun je niet met het blote oog naar de sterren kijken, maar alleen via de app. Door in de app op de knop ‘enhanced vision’ te tikken, wordt de signaal-ruisverhouding via stacking continu verbeterd, totdat je naar een ander object gaat. Door op de fotoknop te drukken, wordt een PNG-bestand van het beeld met een resolutie van 2880 × 2160 pixels op de smartphone opgeslagen; de raw-gegevens zijn niet toegankelijk.

  Geduld en verwondering

  De telescoop verzamelt en combineert enkele minuten lang afzonderlijke beelden om een goed beeld te creëren. Dit proces werkt sneller bij een heldere hemel dan bij lichte bewolking. Zelfs op een testlocatie in de binnenstad met veel lichtvervuiling produceerde het systeem een goed beeld van onder andere het spiraalstelsel M51.

  Helaas biedt de smartphone geen direct zicht op de hemel, waardoor het moeilijk is om de overweldigende verwondering over de grootsheid van het heelal te ervaren die je hebt wanneer je met het blote oog kijkt. Vergeleken met zijn voorganger, de eVscope 2, is de eQuinox een stuk goedkoper, maar wordt geleverd zonder oculair.

  Conclusie Unistellar eQuinox 2 review

  Voor een gadget is een prijs van ongeveer 2500 euro nog steeds behoorlijk hoog. De fabrikant zou vooral de introductiedocumentatie aanzienlijk moeten verbeteren en de uitgebreide uitlegvideo’s op YouTube opnieuw moeten maken, omdat deze momenteel belangrijke details achterwege laten en daardoor voor veel frustratie kunnen zorgen. Maar eenmaal goed ingesteld, kunnen zelfs beginners met een beetje geduld spectaculaire astrofoto’s maken met de Unistellar eQuinox 2.

  Unistellar eQuinox 2 review: plus- en minpunten

  +Beginnersvriendelijk
  + Mooie foto’s van de sterrenhemel
  Matige en gebrekkige documentatie

  Unistellar eQuinox 2 specificaties

  Fabrikant

  Unistellar

  Opening114 mm

  Brandpuntsafstand

  450 mm

  Openingsverhouding

  f/3,95

  Resolutie

  1,7 boogseconden

  Maximaal bruikbare vergroting

  150-voudig (advies)

  Shoplink en prijsRobtics.nl

  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  Hardware

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

  Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

  Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

  Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er