Hacking-gadget: ChameleonMini emuleert NFC-pasjes

Marco den Teuling
0

NFC is overal, van elektronische toegangsbewijzen tot en met OV-kaarten. De ChameleonMini emuleert NFC-kaarten en kan slordige controles aftroeven.

De via Kickstarter gefinancierde Chame­leonMini (RevG) van Kasper&Oswald is een veelzijdig hulpmiddel voor NFC-­hacking. Zoals de naam al suggereert, gaat het hoofdzakelijk om het nabootsen van NFC-tokens en -kaarten. Hij kan echter ook tokens lezen en draadloze NFC-communicatie opnemen (sniffen). Het apparaat kan overweg met NFC volgens ISO 14443 en ISO 15693. Dat wordt onder andere gebruikt door de nog steeds veel gebruikte Mifare-Classic-tags.

Chameleon Mini NFC hacken emuleren hacking gadget

De ChameleonMini is handzaam en dankzij de ingebouwde accu erg geschikt voor mobiel gebruik. Een bijzonder praktische functie is het klonen van een token op basis van het unieke serienummer (UID), waar elke tag over beschikt. Een pentester kan zo bijvoorbeeld ‘in het voorbijgaan’ een kaart uitlezen en vervolgens met de ChameleonMini emuleren. Juist systemen voor toegangs­controle, die vaak uitsluitend werken met het serie­nummer, zijn op die manier makkelijk voor de gek te houden.

Alle functies zijn via een seriële console in te stellen, die het apparaat via usb beschikbaar stelt. Als je dat niet fijn vindt werken, kun je gebruik maken van een door de community ontwikkelde grafische inter­face. Om met behulp van een mobiele telefoon een groot aantal kaarten te beheren, is er de Android-app Walrus. Om die app te gebruiken, sluit je de Chameleon via usb aan op de smartphone.

Omdat niet alleen de software, maar ook de printplaatlay-out opensource is, vind je op internet allerlei varianten zoals de RevE en de RevE Rebooted. De mogelijkheden zijn meestal vergelijkbaar. Het apparaat wordt als kale (maar wel gebruiksklare) printplaat verkocht voor circa 90 euro, maar tegen meerprijs ook met een plastic behuizing.

Hacking gadget

ChameleonMini, Kasper & Oswald
FabrikantKasper&Oswald
DoelwittenNFC
Shoplink en prijsChameleon Mini, circa 90 euro

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews in c't magazine 11/2023

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

tado° Slimme Thermostaat review: efficiënt je huis verwarmen

In deze review werpen we een blik op de tado° V3+ slimme thermostaat waarmee je je huis op de meest efficiënte manier kunt verwarmen.  Hij is zowel be...

Eizo ColorEdge CS2400S review: monitor voor de creatievelingen

In deze review werpen we een blik op de XH510G2 van Shuttle. Dit is een veelzijdige barebone die veel flexibiliteit biedt. Dankzij de vele aansluitmog...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er