Hacking-gadget: ChameleonMini emuleert NFC-pasjes

Marco den Teuling
0

NFC is overal, van elektronische toegangsbewijzen tot en met OV-kaarten. De ChameleonMini emuleert NFC-kaarten en kan slordige controles aftroeven.

De via Kickstarter gefinancierde Chame­leonMini (RevG) van Kasper&Oswald is een veelzijdig hulpmiddel voor NFC-­hacking. Zoals de naam al suggereert, gaat het hoofdzakelijk om het nabootsen van NFC-tokens en -kaarten. Hij kan echter ook tokens lezen en draadloze NFC-communicatie opnemen (sniffen). Het apparaat kan overweg met NFC volgens ISO 14443 en ISO 15693. Dat wordt onder andere gebruikt door de nog steeds veel gebruikte Mifare-Classic-tags.

Chameleon Mini NFC hacken emuleren hacking gadget

De ChameleonMini is handzaam en dankzij de ingebouwde accu erg geschikt voor mobiel gebruik. Een bijzonder praktische functie is het klonen van een token op basis van het unieke serienummer (UID), waar elke tag over beschikt. Een pentester kan zo bijvoorbeeld ‘in het voorbijgaan’ een kaart uitlezen en vervolgens met de ChameleonMini emuleren. Juist systemen voor toegangs­controle, die vaak uitsluitend werken met het serie­nummer, zijn op die manier makkelijk voor de gek te houden.

Alle functies zijn via een seriële console in te stellen, die het apparaat via usb beschikbaar stelt. Als je dat niet fijn vindt werken, kun je gebruik maken van een door de community ontwikkelde grafische inter­face. Om met behulp van een mobiele telefoon een groot aantal kaarten te beheren, is er de Android-app Walrus. Om die app te gebruiken, sluit je de Chameleon via usb aan op de smartphone.

Omdat niet alleen de software, maar ook de printplaatlay-out opensource is, vind je op internet allerlei varianten zoals de RevE en de RevE Rebooted. De mogelijkheden zijn meestal vergelijkbaar. Het apparaat wordt als kale (maar wel gebruiksklare) printplaat verkocht voor circa 90 euro, maar tegen meerprijs ook met een plastic behuizing.

Hacking gadget

ChameleonMini, Kasper & Oswald
FabrikantKasper&Oswald
DoelwittenNFC
Shoplink en prijsChameleon Mini, circa 90 euro

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews in c't mei/2020

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Lees ook

Western Digital Red SA500 cache-ssd voor je NAS

De Western Digital Red SA500 NAS-ssd zet je in als cache en moet op die manier je  netwerkopslag vlotter maken.

RG350 handheld voor retro- en homebrewgames

Krijg je maar niet genoeg van oude spelcomputers en homebrew-games? Dan is de RG350 betaalbare alleskunner je op het lijf geschreven.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er