Ikea Dirigera review: nieuwe smarthub met een slank design

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op de Ikea Dirigera, een nieuwe hub voor je smarthome. Ikea wil de concurrentie aangaan en in de toekomst apparaten van allerlei merken ondersteunen met Matter. Maar is de huidige meerprijs gerechtvaardigd?

  Nieuwe smarthub van Ikea

  De hardware van de Ikea Dirigera is klaar voor Matter, maar de noodzakelijke firmware ontbreekt nog. De Dirigera vervangt de hub van Ikea’s Trådfri-systeem. Hij ziet er beduidend slanker uit dan zijn voorganger. Met een hoogte van slechts 2,7 cm en een diameter van 11 cm doet de ronde puck denken aan een mediaspeler. Wanneer je hem inschakelt begint een witte ledring te gloeien. Samen met een led in het midden dient dit als statusindicator van de smart hub

  Het installeren van de Ikea Dirigera

  Er is een nieuwe app voor de nieuwe hub. De oude app (wit logo) heet nu Home Smart 1, de nieuwe (geel logo) heet Home Smart. Als je overstapt van de oude app moet je helemaal opnieuw beginnen. Het overstappen naar de nieuwe app betekent een nieuwe installatie. De Dirigera kan ergens op worden gezet of aan de muur worden gehangen via een uitsparing aan de achterkant. In beide gevallen lopen er echter twee kabels vanaf het apparaat, want ondanks het wifilogo wil de puck bedraad verbinding maken met je netwerk.

  Lokale Verbindingen en Compatibiliteit

  Een cloudlogin is niet nodig, aangezien Ikea’s systeem ook lokaal werkt. De app wordt geautoriseerd als besturingsinstantie door op de koppelingsknop van de hub te drukken, vergelijkbaar met de Hue Bridge. De Dirigera herkent Sonos- en Symfonisk-luidsprekers door de samenwerking met Sonos. Het systeem is compatibel met Ikea’s lampen, jaloezieën, ledpanelen, bewegingsmelders en diverse drukknoppen. Componenten die nog niet zijn toegewezen, vallen automatisch onder de hub.

  Scènes en Integraties

  De app beheert Home Smart-componenten in verschillende kamers. De nieuwe scènefunctie combineert verschillende instellingen en kan worden opgeroepen via een knop op de startpagina. De Dirigera kan worden gekoppeld aan Amazon Alexa en Google Home via de Ikea-cloud. De Home Smart-apparaten kunnen ook met je stem worden bediend of worden geïntegreerd in Alexa-routines. De HomeKit-verbinding is momenteel nog gammel.

  Conclusie Ikea Dirigera review

  Op dit moment biedt de Dirigera een mooiere app, maar verder nauwelijks verbeteringen. Voor 60 euro biedt de hub momenteel te weinig – geen Matter, geen if-then regels – en is het meer een instap in Ikea’s smarthome-ecosysteem voor nieuwe klanten. Wie geen haast heeft, moet wachten op Matter. Een waardig alternatief voor de Ikea Dirigera zou daarom de Athom Homey Bridge kunnen zijn.

  Ikea Dirigera review – plus- en minpunten

  + Slank design
  (Nog) weinig meerwaarde
  Verplicht verbinden via ethernet

  Ikea Dirigera specificaties

  FabrikantIkea, ikea.com

  Afmetingen

  11 × 2,7 × 11 cm

  Aansluitingen

  ethernet, USB-C (energievoorziening)
  Ondersteunde smarthome-systemenAmazon Alexa, Apple HomeKit, Google Home
  Energieverbruik stand-by1,85 W
  Shoplink en prijsIkea, circa 60 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  smarthome

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  MSI Suprim Liquid X RTX 4090 review: prijzig maar wel heel koel & stil

  In deze review werpen we een blik op de Suprim Liquid X RTX 4090 van MSI. Dit is het beste model van het merk en is tegelijkertijd ook de meest compac...

  Asus ROG Delta S gamingheadset

  De ROG Delta S is het topmodel in de Delta lijn van gaming headsets en gemaakt voor games, maar je kunt ook naar muziek luisteren of ermee videobellen...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er