Game review: The Longing

Alieke van Sommeren
0

The Longing - intro

Platform: Windows / Uitgever & ontwikkelaar: Application Systems Heidelberg  / Studio Seufz / € 15

Als je echt wilt weten hoe het met je dosis geduld staat, is The Longing een goede test. Je begint als Shade in de handen van je koning, en die koning meldt dat hij 400 dagen moet slapen om z’n krachten weer terug te krijgen.

Jij moet hem over 400 dagen wakker maken. En in de tussentijd? Uh, ja moet je het maar uitzoeken eigenlijk. Zowel het verhaal als wat je nu precies moet doen om jezelf zo lang bezig te houden. Stomtoevallig sluit het aardig aan bij de huidige ‘vooral thuisblijven’ aanbevelingen.

De teller bovenin telt ook realtime af vanaf de 400 dagen. Dus daar sta je dan … in een ondergronds gangenstelsel, met een kaal ingerichte kamer tot je beschikking en verder niemand of niets om je heen.

The Longing - koning

Als trouwe onderdaan aan jou de schone taak je koning over 400 dagen te wekken.

Je begint met een paar boeken, stukje kool om wat te tekenen, zandloper en een open haard waar nog geen vuurtje in brandt. Je wandelt in je slakkentempo door de gangen, en onderweg stuiteren wat kooltjes naar beneden om te verzamelen. Handig, daar valt een vuurtje mee te stoken.

De mooie handgetekende omgevingen zijn donker met hier en daar wat sprankeling, en de soundtrack en geluiden geven de sfeer onder de grond prima weer. De lange trappen leiden tot deuren, die soms een lange tijd nodig hebben om volledig te openen. Dan heb je de keuze uit nog twee uur door de game te sjokken, of wat anders te gaan doen en over twee uur de game weer op te starten.

The Longing - twee weken wachten

Helaas, een obstakel op je pad, die je twee weken kost om te overbruggen.

Gat in de trap en een stalactiet die vervaarlijk boven het gat bungelt? Dat vind onze Shade te eng, maar over een week valt die stalactiet vast naar beneden. Of afzakken in een diep gat: aangenamer met een laagje mos op de bodem. Maar dan zijn we weer twee weken verder.

Op die manier wordt je gedwongen om andere stelsels door te sjokken en onderweg allerlei objecten mee te nemen om je kamer op te leuken of bijvoorbeeld kristallen te mijnen voor wat extra sfeerverlichting.

The Longing - boek lezen

Je kamer gezellig opleuken en een boek lezen zorgt dat de tijd sneller verstrijkt.

Want vergeet niet de gouden tip (lees je dagboek zeker goed door): hoe gezelliger je kamer, des te sneller de tijd verstrijkt tijdens het lezen van een goed boek. Het idee van de game is erg leuk, maar je moet wel bestand zijn tegen het zeer trage tempo.

c't 06/2024

Meer over

Gaming

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Game review: Control

Bij het spelen van Control lijk je een soort van spin-off van een nog mysterieuzere versie van The X-Files binnengewandeld te zijn.

Game review: Lightmatter

Het blijkt dat je na het bijwonen van een (overduidelijk niet bepaald vlekkeloos verlopen) demonstratie van Lightmatter wat aan de late kant bent om t...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er