Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE review: stil én goede prestaties

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op de Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE. Deze videokaart overtreft de RX 7800 XT in snelheid, en dit model van Sapphire is bovendien opmerkelijk stil maar zijn er echter ook minpunten te benoemen?

  Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE review:

  Variant van de gewone RX7900

  De GRE-varianten van de RX7900, zoals de Sapphire RX 7900 GRE, zijn speciale versies van de GPU met bepaalde eigenschappen afgeslankt, en dat tegen een lagere prijs.

  Deze kaarten hebben bijvoorbeeld minder shaders en slechts 16 GB videogeheugen in plaats van 20 GB. Uit tests blijkt dat de Sapphire RX 7900 GRE ongeveer 7 procent langzamer is dan de RX 7900 XTX, maar 10 procent sneller dan de RX 7800 XT.

  Vergeleken met een GeForce RTX 4070 is de GRE ongeveer 10 procent sneller, maar bij intensief raytracen zo’n 20 procent langzamer.

  Prestaties en gebruik

  De prestaties zijn voldoende om de meeste games op WQHD (2560 × 1440) resolutie te spelen met maximale details, zelfs met meer dan 100 frames per seconde.

  De drie 90mm-fans op de Sapphire kaart zijn inactief bij lage belasting en blijven zelfs bij maximale belasting erg stil, met een geluidsniveau van slechts 0,2 sone. Bij zeer hoge framesnelheden, zoals in spelmenu’s, zijn echter de spoelen hoorbaar.

  Energieverbruik

  Bij maximale belasting verbruikt de grafische kaart 285 watt, met korte pieken tot 330 watt. In idle modus, wanneer er slechts één 4K-scherm op 60 Hz wordt gebruikt, verbruikt de kaart 12 watt, maar bij 120 Hz stijgt dat naar 37 watt.

  Conclusie Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE review

  Al met al is de Sapphire RX 7900 GRE een solide keuze voor gamers die op zoek zijn naar een goede prijs-prestatieverhouding bij het samenstellen van een pc.

  Met voldoende kracht om de meeste games op WQHD-resolutie te spelen en een stil koelsysteem, biedt deze kaart een bevredigende ervaring voor gamers.

  Hoewel het energieverbruik bij maximale belasting iets hoger is, compenseert de algehele prestatie en stille werking dit ruimschoots.

  Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE review: plus- en minpunten

  +Stil
  +Goede prestaties
  Bij vollast piepende spoelen

  Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE specificaties

  FabrikantSapphire
  VideokaartchipNavi 31
  Geheugen16 GB GDDR6
  Shaders5120
   TMU’s320
  ROP’s160
  Afmetingen322 × 130 × 54 mm
  Gewicht1118 g
  Shoplink & prijsAmazon, circa 595 euro

  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er