Muis DPI waarde – zo werkt resolutie bij muizen

Marco den Teuling
0

Zelfs bij muizen adverteren fabrikanten met steeds grotere getallen: hoe meer DPI voor de muis hoe beter. Een resolutie van meer dan 4000 DPI heeft echter nauwelijks nut. Maar wat is een bruikbare muis DPI waarde, en wat betekent het?

De resolutie van een muis, ook wel de DPI waarde genoemd, geeft aan hoe gevoelig hij reageert op bewegingen. De DPI-waarde (dots per inch) geeft aan hoeveel pixels de muisaanwijzer beweegt als je de muis 2,54 centimeter (een inch) verplaatst.

DPI knop op muis bij muiswiel wieltje

Leuk zo’n DPI knop op een muis, maar waar is die DPI waarde eigenlijk voor?

Wat betekent de muis DPI waarde?

DPI staat voor ‘Dots Per Inch’, zelfs eenvoudige kantoormuizen hebben een DPI waarde van 1000 of meer. Een DPI waarde van 1000 betekent dat bij een inch (2,54 centimeter) verschuiven van de muis, de muiswijzer 1000 pixels beweegt over het computerscherm.

Als je een muis met 1000 DPI iets minder dan vijf centimeter horizontaal beweegt, verplaatst de aanwijzer zich van de ene kant van een beeldscherm met full-hd-resolutie (1920×1080 pixels) naar de andere kant.

Ter vergelijking: oudere modellen halen ongeveer 400 DPI. Die waarde is echter bedoeld voor oude VGA-monitoren met veel minder pixels. Daarbij was die muis resolutie voldoende voor een comfortabel heen en weer bewegen op het scherm.

Schermresolutie bepaalt DPI waarde voor je muis

De resolutie die je nodig hebt voor je muis (DPI waarde) hangt dus sterk af van de resolutie van het scherm. De grootte van het scherm is niet van belang. Als we ervan uitgaan dat je de muis vanuit de pols gebruikt, heb je aan het volgende genoeg:

 • voor een full-hd-scherm (1920 × 1080 pixels): een muis met 1500 tot 2000 DPI
 • voor een 4K-scherm (3840 × 2160 pixels): een muis met 4000 DPI is genoeg
 • een ultrawide scherm (meer dan 5000 pixels breed): een 8000 DPI muis moet ruim voldoende zijn

Ook al adverteren de fabrikanten graag met hoge DPI getallen, een 8000 DPI muis moet dus genoeg zijn.

muis met 20000 DPI sensor zinvol

Fabrikanten adverteren graag met grote getallen zoals 20000 DPI voor de muissensor.

Muis DPI bij fotobewerking en games

Voor specifieke toepassingen kan het handig zijn als de DPI waarde van de muis toch hoger is of juist lager.

 • Fotobewerking: voor het friemelen aan details bij fotobewerking is een lagere resolutie beter. Dat klinkt op het eerste gezicht vreemd, maar muisbewegingen worden dan kleiner vertaald, zodat je fijner kunt manoeuvreren.
 • Gamen: als je de muispijl bij games snel van de ene kant van het scherm naar de andere wilt verplaatsen, moet je juist een hogere resolutie hebben. Anders heb je veel meer ruimte nodig en kom je snel in de knoop.

Instelbare DPI waarde

De sensors van de huidige muizen kunnen 12.000, 16.000 of zelfs 25.000 DPI aan, vooral muizen in de gamingsector. Met een resolutie van 16.000 DPI is een beweging van 0,6 centimeter genoeg om van de ene kant van een 4K-scherm naar de andere te gaan. Dat mag dan misschien wel handig zijn voor gamers, maar een precieze positionering bij kantoorwerk is op die manier niet goed meer moge­lijk.

Daarom hebben bijna alle gaming­muizen knoppen om de DPI instelling snel te wijzigen, iets wat je ook steeds vaker bij kantoormodellen tegenkomt. Dergelijke knoppen maken de omweg via instellingsmenu’s overbodig. Twee niveaus zijn dan meestal wel voldoende – de vier of vijf niveaus die je vaak tegenkomt lijken ons overbodig, omdat omschakelen dan te veel klikken vergt.

Sommige gamingmuizen hebben ook zogenaamde sniperknoppen, die de resolutie kortstondig verlagen tot 400 dpi wanneer als je ze indrukt. Voor Excel en Word en dergelijke is dat overbodige franje.


Krijg meer gratis tips en info, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Muis instellen via software

Zelfs oude muizen met een lage hardwarematige sensorresolutie kunnen via de muisinstellingen van de besturingssystemen zo worden afgesteld dat ze even snel over het beeldscherm vliegen als exemplaren met een hoge DPI.  In Windows 10 doe je dat als volgt:

 1. Klik in het zoekvak op de taakbalk of in het startmenu en typ ‘muis’.
 2. Klik op ‘Muisinstellingen’ bij de resultaten. Het dialoogvenster ‘Muis’ verschijnt.
 3. Verschuif de regelaar onder ‘Cursorsnelheid’: naar rechts geeft een grotere beweging op het scherm bij dezelfde verplaatsing van de muis op je bureau. Naar links geeft een kleinere beweging voor nauwkeuriger positioneren.

Muis gevoeligheid in Windows aanpassen snelheid muisaanwijzer

In hetzelfde instellingenmenu vind je vaak ook een optie om de snelheid van de muiscur­sor dynamisch te regelen: als je de muis langzaam beweegt, kun je hem nauwkeurig positioneren, en als je hem snel beweegt detecteert het stuurprogramma die versnelling en laat de aanwijzer sneller over het scherm flitsen.

Dat is handig bij het werken, maar gamers kunnen die optie beter uitschakelen wanneer bewegingen en versnellingen één-op-één moeten worden overgenomen. In Windows 10 vind je deze instelling als volgt:

 1. Klik in het venster ‘Muis’ (zie hierboven) op ‘Extra muisopties’.
 2. Ga in het venster ‘Eigenschappen van Muis’ naar het tabblad ‘Opties voor de aanwijzer’.
 3. Markeer het vakje ‘Precisie van de aanwijzer verbeteren’ om de snelheid dynamisch te regelen, of zet deze optie juist uit.
 4. Klik op Toepassen en sluit het venster.

Eigenschappen van muis Windows 10 versnelling muisaanwijzer dynamisch precisie

Conclusie

De muis DPI waarde bepaalt hoe ver de muiswijzer over het scherm beweegt als je de muis een bepaalde afstand op je bureau verplaatst.

Welke DPI waarde je nodig hebt hangt vooral af van de resolutie van je scherm, 2000 DPI is voor beeldschermwerk op een standaard (full-hd) monitor genoeg. Je vindt hierboven meer informatie voor andere schermen en toepassingen.

Wil je meer weten over eigenschappen van muizen? Andere kenmerken zijn bijvoorbeeld:

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Michael Link, Rudolf Opitz en Marco den Teuling uit c’t magazine 7/2021, p. 56)

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't 06/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

Afspeellijst overzetten? Spotify naar Tidal, Apple Music en weer terug!

Wil je overstappen van Spotify naar Tidal of Apple Music, of omgekeerd? Als je van muziekstreamingdienst wilt wisselen, wil je waarschijnlijk graag je...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er