Twaalf keer getest – gamingmuis
We hebben twaalf gamingmuizen op de muismat gelegd en ze getest op hun sensor- en glij-eigenschappen.
- ROG Pugio II
- Corsair M65 RGB Elite
- Logitech G Pro X
- Logitech G604
- Mad Catz M.O.J.O. M1 Lightweight
- Patriot Viper V570 RGB Black Out
- Razer DeathAdder V2 Pro
- Razer Naga Pro
- RoccatBurst Pro
- Roccat SharkoonKone Aimo Remastered
- Drakonia Black
- Sharkoon Light2 200
Eisen stellen aan de gamingmuis
Pc-games stellen andere eisen aan hun invoerapparatuur dan internetters en kantoorgebruikers. In snelle games zoals first-person-shooters (FPS) hebben gamers een goede controle nodig; bewegingen moeten een-op-een worden uitgevoerd. Daarom zetten de meesten muisstuurprogramma uit, als het spel dit zelf al niet doet.
Snelheid, nauwkeurigheid en resoluties
Bij hoge dpi-resoluties zijn kleine muisbewegingen voldoende om grote afstanden af te leggen (omdraaien, uithalen) maar dat is weer onhandig bij het richten omdat dat veel meer precisie vereist. Met de dpi-knop kan worden omgeschakeld naar een lagere resolutie, die meer nauwkeurigheid biedt op de kleine afstanden.
Dpi-knop
De Corsair M65 en de Viper V570 hebben daar zelfs een aparte sniperknop voor: zolang je die ingedrukt houdt, wordt de resolutie gereduceerd tot slechts 400 dpi.
Alleen de Logitech Pro X, die is afgestemd op een laag gewicht, heeft geen speciale dpi-knop. Die functie kan echter via software worden toegewezen aan een van de twee duimknoppen aan de linkerkant.
Vooral voor rechts
De meeste gamingmuizen zijn ergonomisch gevormd voor urenlange gamingsessies en veilig gebruik, maar alleen voor rechtshandigen. De uitsparingen voor je duim, vaak voorzien van extra functieknoppen, zitten aan de linkerkant.
Invloed van gewicht
Interessant is de invloed van het gewicht op je persoonlijke gamestijl: zware muizen die zelfs met extra gewichten enigszins kunnen worden aangepast, kunnen nuttig zijn bij roleplaying-games en games waar een hoge precisie belangrijk is. Bij snelle first-person-shooters (FPS) en andere games met veel actie zijn ultralichte muizen juist een voordeel. Om te ontsnappen of het doel te bereiken, kun je daar ook beter zeer snelle bewegingen mee maken: een lichte raceauto accelereert beter dan een vrachtwagen van een aantal ton. Een van onze muistesters en jarenlange FPS-gamer, die vóór de test de voorkeur gaf aan nogal zware gamingmuizen, was na afloop behoorlijk enthousiast over de nieuwe lichtgewicht modellen.
Grootte en soort contactoppervlak
Afgezien van de massa zijn ook de grootte en het type van het contactoppervlak aan de onderkant en het oppervlak bovenop van invloed op het vlot aanvoelen van de muis. De glijoppervlakken van onze testmuizen zijn allemaal gemaakt van teflon (PTFE), meestal in de vorm van kussentjes die onder de muis gelijmd zijn. Alleen de Patriot Viper heeft vijf ronde, gebogen contactpunten die lijken op platgeslagen bolletjes. Daardoor wordt het contactoppervlak enorm geminimaliseerd, zodat de vrij zware muis zonder veel moeite over een muismat glijdt.
Met of zonder staart
Of je de voorkeur geeft aan een bedrade of draadloze gamingmuis is een kwestie van smaak en vaak een kwestie van budget. Tijdens onze tests hebben we geen last gehad van vertraging of drop-outs bij draadloze verbindingen.
Alle draadloze gamingmuizen in deze test maken gebruik van een eigen interface en worden geleverd met een bijpassende usb-dongle, die meestal in of op de muis wordt geparkeerd wanneer je hem niet gebruikt. De ROG Pugio II, de Logitech G604 en de twee muizen van Razer werken bovendien ook via Bluetooth.
Polling-rate en latentie
Wat de latentie betreft, is de usb-interface de beperkende factor in de vorm van de polling-rate. Normale muizen geven elke acht milliseconden (125 keer per seconde) hun positiegegevens door aan de computer. Gamingmuizen doen dat elke milliseconde (polling-rate van 1000 Hz).
We konden dat goed testen met een muistestprogramma (Windows). We merkten geen verschil tussen een bekabelde pc-verbinding en de eigen draadloze oplossingen van de fabrikanten. Bluetooth heeft als voordeel dat je geen losse usb-dongle voor je laptop nodig hebt, omdat die meestal al een ontvanger heeft. Dat zie je ook steeds meer bij desktop-pc’s. Bluetooth biedt echter niet meer dan de gebruikelijke snelheid van 125 Hz. Als je bang bent voor vertragingen ten gevolge van de lage polling-rate, moet je de eigen draadloze dongle van de muis gebruiken.
Met uitzondering van de Logitech G604, die wordt gevoed door een AA-batterij en geen aansluiting voor een kabel heeft, hebben alle draadloze muizen een niet-vervangbare li-ion-accu. Als die het loodje leggen, kunnen de geteste muizen ook als bedrade muizen worden gebruikt.
Vreemd dat er bij de minpunten van de Roccat SharkoonKone Aimo geen enkele vermelding is van de problemen met het scrollwieltje (al vrij snel doet het wieltje precies het tegenovergestelde van je scrollbeweging). Een nogal bekend en veel voorkomend probleem bij deze muis.