Gamingmuis getest – snelle muis nader bekeken

Alieke van Sommeren
1

De gamingmuis getest, hoe reageert de muis op je snelle bewegingen? Een goede gamingmuis zet je handbewegingen zeer nauwkeurig en zonder merkbare vertraging over en de muis moet een perfect passend verlengstuk van je hand zijn en mag niet storen of hinderen. Maar niet alle geadverteerde functies helpen om beter te gamen.

Extreem hoge sensorresoluties van 25.000 dpi, snelheden van 36 km/u, knoppen om te snipen en speciale functies of snelle macro’s: de fabrikanten van gamingmuizen adverteren met allerlei kenmerken die de harten van gamers sneller doen kloppen. Superlichte muizen zijn op dit moment bijzonder trendy. Niet elke muis past echter bij de individuele speelstijl van een gamer, niet alle functies dragen bij tot succes en veel is gewoon een ouderwetse kwestie van smaak.

gamingmuis getest muis snelle

Twaalf keer getest – gamingmuis

We hebben twaalf gamingmuizen op de muismat gelegd en ze getest op hun sensor- en glij-eigenschappen.

 • ROG Pugio II
 • Corsair M65 RGB Elite
 • Logitech G Pro X
 • Logitech G604
 • Mad Catz M.O.J.O. M1 Lightweight
 • Patriot Viper V570 RGB Black Out
 • Razer DeathAdder V2 Pro
 • Razer Naga Pro
 • RoccatBurst Pro
 • Roccat SharkoonKone Aimo Remastered
 • Drakonia Black
 • Sharkoon Light2 200

Eisen stellen aan de gamingmuis

Pc-games stellen andere eisen aan hun invoer­apparatuur dan internetters en kantoorgebruikers. In snelle games zoals first-person-­shooters (FPS) hebben gamers een ­goede controle nodig; bewegingen moeten een-op-een worden uitgevoerd. Daarom zetten de meesten muisstuurprogramma uit, als het spel dit zelf al niet doet.

Snelheid, nauwkeurigheid en resoluties

Bij hoge dpi-resoluties zijn kleine muisbewegingen voldoende om grote afstanden af te leggen (om­draaien, uithalen) maar dat is weer onhandig bij het richten omdat dat veel meer precisie vereist. Met de dpi-knop kan worden omgeschakeld naar een lagere resolutie, die meer nauwkeurigheid biedt op de kleine afstanden.

Dpi-knop

De Corsair M65 en de Viper V570 hebben daar zelfs een aparte sniperknop voor: zolang je die ingedrukt houdt, wordt de resolutie gereduceerd tot slechts 400 dpi.
Alleen de Logitech Pro X, die is afgestemd op een laag gewicht, heeft geen speciale dpi-knop. Die functie kan echter via software worden toegewezen aan een van de twee duimknoppen aan de linkerkant.

Vooral voor rechts

De meeste gamingmuizen zijn ergonomisch gevormd voor urenlange gamingsessies en veilig gebruik, maar alleen voor rechtshandigen. De uitsparingen voor je duim, vaak voorzien van extra functieknoppen, zitten aan de linkerkant.

Invloed van gewicht

Interessant is de invloed van het gewicht op je persoonlijke gamestijl: zware muizen die zelfs met extra gewichten enigszins kunnen worden aangepast, kunnen nuttig zijn bij role­playing-games en games waar een hoge precisie belangrijk is. Bij snelle first-person-shooters (FPS) en andere games met veel actie zijn ultralichte muizen juist een voordeel. Om te ontsnappen of het doel te bereiken, kun je daar ook beter zeer snelle bewegingen mee maken: een lichte raceauto accelereert beter dan een vrachtwagen van een aantal ton. Een van onze muistesters en jarenlange FPS-gamer, die vóór de test de voorkeur gaf aan nogal zware gamingmuizen, was na afloop behoorlijk enthousiast over de nieuwe licht­gewicht modellen.

Grootte en soort contactoppervlak

Afgezien van de massa zijn ook de grootte en het type van het contactoppervlak aan de onderkant en het oppervlak bovenop van invloed op het vlot aanvoelen van de muis. De glijoppervlakken van onze testmuizen zijn allemaal gemaakt van teflon (PTFE), meestal in de vorm van kussentjes die onder de muis gelijmd zijn. Alleen de Patriot Viper heeft vijf ronde, gebogen contactpunten die lijken op platgeslagen bolletjes. Daardoor wordt het contactoppervlak enorm geminimaliseerd, zodat de vrij zware muis zonder veel moeite over een muismat glijdt.

Met of zonder staart

Of je de voorkeur geeft aan een bedrade of draad­loze gamingmuis is een kwestie van smaak en vaak een kwestie van budget.  Tijdens onze tests hebben we geen last gehad van vertraging of drop­-outs bij draadloze verbindingen.

Alle draadloze gamingmuizen in deze test maken gebruik van een eigen interface en worden geleverd met een bijpassende usb-dongle, die meestal in of op de muis wordt geparkeerd wanneer je hem niet gebruikt. De ROG Pugio II, de Logitech G604 en de twee muizen van Razer werken bovendien ook via Bluetooth.

Polling-rate en latentie

Wat de latentie betreft, is de usb-interface de beperkende factor in de vorm van de polling-rate. Normale muizen geven elke acht milliseconden (125 keer per seconde) hun positiegegevens door aan de computer. Gamingmuizen doen dat elke milliseconde (polling-rate van 1000 Hz).

We konden dat goed testen met een muistestprogramma (Windows). We merkten geen verschil tussen een bekabelde pc-verbinding en de eigen draadloze oplossingen van de fabrikanten. Bluetooth heeft als voordeel dat je geen losse usb-dongle voor je laptop nodig hebt, omdat die meestal al een ontvanger heeft. Dat zie je ook steeds meer bij desktop-pc’s. Bluetooth biedt echter niet meer dan de gebruikelijke snelheid van 125 Hz. Als je bang bent voor vertragingen ten gevolge van de lage polling-rate, moet je de eigen draadloze dongle van de muis gebruiken.

Met uitzondering van de Logitech G604, die wordt gevoed door een AA-batterij en geen aansluiting voor een kabel heeft, hebben alle draadloze muizen een niet-vervangbare li-ion-accu. Als die het loodje leggen, kunnen de geteste muizen ook als bedrade muizen worden gebruikt.

Software – aanvulling op muisstuurprogramma

Vooral bij gamingmuizen zijn er functies die niet via de instellingen van het standaard muisstuurprogramma kunnen worden ingesteld.
Daarom bieden bijna alle fabrikanten speciale software waarmee naast de verlichting ook de resolutie, de polling-rate en de toewijzing van de knoppen kunnen worden aangepast. Alleen bij de muis van Mad Catz ontbrak een dergelijk programma, en de dpi-niveaus kunnen niet worden gewijzigd.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Eigen processor met geheugen

De gamingmuizen hebben een eigen processor, inclusief geheugen, en kunnen dergelijke instellingen en profielen dan ook rechtstreeks op het apparaat opslaan. Je hebt dan niet per se een programma nodig dat op de achtergrond steeds actief moet blijven. ­

Speciale toetsen toewijzen

Speciale toetsen kunnen worden toegewezen aan verschillende toetsenbordfuncties. De twaalf duimknoppen van de Razer Naga Pro zijn standaard bijvoorbeeld identiek ingesteld als de bovenste rij cijfers op het toetsenbord.

Irritatie door opstart met Windows

Veel fabrikanten zorgen voor wat ergernis doordat hun software automatisch meestart met Windows, in het systeemvak terechtkomt en daar de hele tijd ­resources vreet. Razer is wat dat betreft bijzonder irritant met de Synapse-app­licatie: met die software word je gedwongen om een account te hebben – en boven­dien vereist Synapse vaak een herstart van je computer voor de installatie van updates.

De G-Hub software van Logitech gedraagt zich vergelijkbaar irritant. Interessant is dat Logitech een goed alternatief biedt voor muizen met de Onboard ­Memory Manager. Dat Windows-programma hoeft niet te worden geïnstalleerd, slaat de configuratie op in het geheugen van de muis en hoeft niet voortdurend actief te zijn op de achtergrond: zo zien we het graag.


Tekst loopt door na de 12 gamingmuizen


De gamingmuis getest – 12 beschouwingen:


ROG Pugio II

gamingmuis getest muis snelle

 

 • Vrij zware draadloze muis heeft duimknoppen aan beide zijden
 • Communiceert draadloos met de usb- dongle of via Bluetooth.
 • Accu opladen via de usb-kabel en is op de pc aan te sluiten wanneer de accu leeg is. Maar dan is hij wel een beetje storend.
 • De dpi-knop onderop de muis zorgt dat snel wisselen in een game er niet bij is. Een zijknop kan via software echter opnieuw worden toegewezen
 • De vier dpi-niveaus kunnen niet afzonderlijk worden uitgeschakeld.
 • We vonden de muis prettig bij games, maar hij voelde een beetje traag aan op een stoffen muismat.

Plus- en minpunten

 • ook geschikt voor linkshandigen
 • extra switches meegeleverd
 • dpi-niveaus niet instelbaar

Corsair M65 RGB Elite

gamingmuis getest muis snelle

 

 • De bedrade M65 van Corsair heeft drie extra gewichten verstopt zitten onder grote schroeven aan de onderkant. Maar ook zonder die gewichten is de muis al behoorlijk zwaar.
 • De sniperknop in de duimholte van de rechtshandige muis verlaagt de resolutie tot 400 dpi om nauwkeurig te kunnen richten zolang de knop ingedrukt blijft.
 • Met de iCue-software kun je de dpi-niveaus instellen en beperken en ook de sniperresolutie wijzigen. Macro’s, verlichting en dpi-instellingen worden in de muis opgeslagen. iCue kan daarna worden gesloten.
 • De M65 ligt goed in de hand, maar voelt tijdens het gamen een beetje wiebelig aan.

Plus- en minpunten

 • sniperknop
 • gewicht is aan te passen
 • tikje wiebelig

Logitech G ProX

gamingmuis getest muis snelle

 

 • Met 60 gram de lichtste muis in deze test. Verlichting en extra knoppen zijn weggelaten.
 • De symmetrische muis heeft alleen links duimknoppen.
 • Hij communiceert via een draadloze dongle of via een aangesloten usb-kabel.
 • De Pro X laadt je op via een usb-kabel of draadloos via de eigen Power­play Pad (130 euro).
 • Een dpi-knop ontbreekt, maar die functie kan worden toegewezen aan een duimknop met de Onboard ­Memory Manager.
 • Je merkt nauwelijks dat je een muis gebruikt tijdens het gamen. De G Pro X voert ook de snelste bewegingen nauwkeurig uit, de knoppen en muiswielkliks zijn strak en precies.

Plus- en minpunten

 • zeer licht en snel
 • draadloos te laden
 • prijzig

Logitech G604

logitech G604 gaming mouse

 

 • De zware rechtshandige muis maakt alleen draadloos (Bluetooth of eigen dongle) verbinding met je pc.
 • Een snel te verwisselen AA-batterij levert de energie.
 • Een knop onder het zware metalen muiswiel schakelt tussen stapsgewijze en continue werking.
 • De Onboard Memory Manager wordt gebruikt om de zes duimknoppen en de dpi-instellingen te configu­reren. De knoppen voor je duim zijn wel aan de ielige kant.
 • De handzame muis glijdt niet zo goed over het matje als de lichtgewicht muizen, maar reageert nauwkeurig en met een lage latentie.
 • De uitschakelbare muiswielklikken zijn vrij grof.
 • scrollwielmodus instelbaar
 • snel te verwisselen batterij
 • duimknoppen wat ielig

Mad Catz M.O.J.O. M1 Lightweight

gamingmuis getest muis snelle

 

 • Rechtshandige muis weegt slechts 70 gram en glijdt zeer soepel over de muismat dankzij het kleine contact­oppervlak.
 • Stof en vloeistoffen dringen makkelijk binnen door de opengewerkte behuizing, en is moeilijk schoon te maken.
 • De grote dpi-knop heeft vier vaste niveaus.
 • Software om de niveaus te configureren en te beperken ontbreekt.
 • De muis reageert zeer snel tijdens het gamen, maar de behuizing is minder geschikt voor ­grote handen: de dpi-knop druk je heel gemakkelijk per ongeluk in met een palmgrip.

Plus- en minpunten

 • licht (opengewerkte behuizing)
 • dpi-niveaus niet instelbaar
 • stof kan makkelijk binnendringen

Patriot Viper V570 RGB Black Out

Patriot Viper gaming mouse

 

 • In de duimholte van de bedrade rechts­handige muis zitten zich vijf functie­knoppen, die niet allemaal even makkelijk te bereiken zijn, plus een sniper­toets (400 dpi).
 • Hoewel de Viper zwaar is (het gewicht kan worden aangepast met zes gewichten) glijdt hij zeer makkelijk over de muismat door de afgeplatte bolle glijvlakken met hun kleine contactoppervlak.
 • In de Viper-software kun je macroknoppen toewijzen en de vier dpi-niveaus aanpassen, maar je kunt ze niet afzonderlijk uitschakelen.
 • We hielden van de precisie van de muis bij games, maar niet van de sponzige kliks van het scrollwiel.

Plus- en minpunten

 • beweegt soepel over ondergrond
 • gewicht is aan te passen
 • dpi-niveaus niet instelbaar

Razer DeathAdder V2 Pro

Razer Deathadder gaming mouse

 

 • De slanke rechtshandige behuizing van de DeathAdder is ook geschikt voor grote handen.
 • Maakt gebruik van duurzame optische switches voor de knoppen.
 • Opgeslagen profielen kunnen worden gewijzigd via een knop onderop de muis.
 • De draadloze muis maakt gebruik van een usb-dongle of Bluetooth.
 • Wordt opgeladen via een usb-kabel of een Razer-cradle (60 euro).
 • De Razer ­Synapse 3 software vereist niet per se een account, maar vraagt er wel voortdurend om.
 • Verlichtingsinstellingen worden niet opgeslagen in de muis zoals bij de andere instellingen.
 • Deze lichte en precieze muis is prettig bij het gamen.

Plus- en minpunten

 • licht en precies
 • duurzame switches
 • dwang richting account software

Razer Naga Pro

Razer Naga Pro gaming mouse

 

 • Voor de linkerzijde van de behuizing van de Razer Naga Pro worden drie magnetisch te bevestigen delen met twee, zes of twaalf duimknoppen meegeleverd.
 • De breedte van de muis maakt het ook makke­lijker voor linkshandigen om hem te gebruiken, maar niet om de duimknoppen te bedienen.
 • De muis communiceert via een draad­loze dongle, Bluetooth of kabel.
 • Knoptoewijzingen, dpi-niveaus (individueel uit te schakelen) en andere muisfuncties kun je configureren  met de behoorlijk volgepropte Synapse 3-software, die je dwingt een account aan te maken.
 • Gamen is erg leuk met deze handige, precieze en niet te zware muis.

Plus- en minpunten

 • verwisselbare duimknoppen
 • linkshandige versie beschikbaar
 • dwang richting account software

Roccat Burst Pro

Rocat burst pro gaming mouse

 

 • De symmetrische Burst Pro van Roccat behoort tot de ultralichte modellen.
 • Er zitten alleen duimknoppen aan de linkerkant.
 • De bekabelde muis heeft alleen nog een flinke dpi-knop achter het stroeve scrollwiel.
 • De behuizing is goed afgesloten en makkelijk schoon te houden.
 • De Roccat Swarm software biedt alle belangrijke opties die je nodig hebt, zoals een kalibratietool voor de dpi-­keuze en ergert niet met continu gepush om online te zijn.
 • Bij het gamen valt de Roccat Burst Pro positief op door zijn handzaamheid en de exacte overdracht van zeer snelle bewegingen.

Plus- en minpunten

 • licht en precies
 • goede software (dpi-kalibratie)
 • veel waar voor je geld

Roccat SharkoonKone Aimo Remastered

Rocat Kone Aimo gaming mouse

 

 • De Kone Aimo is een klassieke be­drade rechtshandige muis met een groot rubberen muiswiel en horizontale scrolfunctie.
 • Naast de twee standaardknoppen is er een Easy Shift-knop in de duimholte die alternatieve opdrachten activeert.
 • Ondanks zijn relatief hoge gewicht, glijdt de Kone Aimo soepel over de muismat.
 • De Swarm-software vereist geen account of online toegang en biedt veel instelmogelijkheden en kalibratiehulpmiddelen.
 • Rechtshandigen zullen de prettige vorm en de snelle, precieze reactie bij het gamen zeker op prijs stellen.
 • Alle knoppen zijn gemakkelijk te bereiken.

Plus- en minpunten

 • extra Easy Shift-knop
 • goede software (dpi-kalibratie)
 • veel waar voor je geld

Drakonia Black

Sharkoon Drakonia gaming mouse

 

 • Horizontaal scrollen werkte niet met de standaard driver, evenmin als browserbesturing met de duimknoppen.
 • De usb-kabel is met stof bekleed, maar erg stijf.
 • Er is een dpi-schuifknop.
 • Het sponzige scroll­wiel was tijdens het gamen irritant.
 • De knoppen kunnen worden geconfigureerd via de Drakonia Black-software, maar de zeven dpi-­niveaus kunnen niet afzonderlijk worden uitgeschakeld en het is alleen mogelijk ze in zeer grove stappen te wijzigen. Bovendien schommelde polling-rate behoorlijk tussen de 1000 en 125 hertz tijdens de test.

Plus- en minpunten

 • goedkoop
 • zwabberende polling rate
 • horizontaal scrollen geen functie

Sharkoon Light² 200

Sharkoon Light 200 gaming mouse

 

 • De zeer lichte Light2 200 heeft een open honingraat behuizing – stof en vuil kunnen makkelijk binnendringen. Maar omdat je het bovenste deel in een handomdraai kunt verwijderen, is hij ook makkelijk schoon te maken.
 • We vonden de flexibele, met stof beklede usb-kabel erg prettig.
 • De polling-­rate kun je instellen via een schuif­schakelaar die onderop de muis zit.
 • Er is voor de Light² 200 andere software beschikbaar dan voor de Drakonia. De ­zeven dpi-niveaus kun je afzonderlijk deactiveren en zelfs de lift-off-afstand kun je wijzigen.
 • De soepele muis met het strak klikkende scrollwiel slaat een goed figuur in games.

Plus- en minpunten

 • goedkope lichte muis
 • nuttige software
 • stof kan makkelijk binnendringen

Remapping functies en configuratie dpi-niveau

Afgezien van het remappen van de functieknoppen zou de configuratie van de dpi-niveaus een van de belangrijkste redenen moeten zijn om de software van de fabrikant te gebruiken. De gamingmuizen in deze test bieden ten minste vier dpi-instellingen, maar je kunt ze verlagen bij Corsair, Logitech, Razer, Roccat en de Sharkoon Light2 200.

Normaal gezien zijn twee dpi-instellingen voldoende: een voor een hoge nauwkeurigheid (lage dpi) en een voor snelle bewegingen (hoge dpi). Meer niveaus zijn bij games eerder irritant dan nuttig. Bij sommige muizen is het ook mogelijk om ze te kalibreren op je muismat.

Lift-off afstand cursor instellen

In sommige gevallen is het mogelijk om de lift-off afstand in te stellen: daarmee stel je in op welke afstand van het oppervlak bewegingen niet langer worden gedetecteerd. Dat is belangrijk voor gamers die met een lage dpi-resolutie spelen (hogere nauwkeurigheid) en de muis vaak optillen om hem van plek te laten wisselen. In dat geval moet de muiscursor zo weinig mogelijk bewegen, dus een zeer kleine lift-off-afstand hebben.

We hebben het gemeten: in de regel was het maar twee millimeter. Het is het beste om hem op laag of zeer laag te zetten.

Software meestal alleen voor Windows

De muissoftware van de fabrikant is meestal alleen beschikbaar voor Windows. Alleen Corsair, Logitech, Patriot en Razer bieden daarnaast ook macOS-versies. Mac-gebruikers kunnen alleen de Synapse 2-versie van Razer krijgen, waarvoor een account nodig is. De fabrikanten leveren geen software voor Linux, maar er zijn alternatieven voor diverse modellen (zie het kader).

Conclusie gamingmuis getest – snelle muis

Bijna alle gamingmuizen in deze test waren overtuigend op technologisch gebied. Alleen de Sharkoon Drakonia Black viel negatief op door een onstabiele polling-rate. Ook knopfuncties zoals horizontaal scrollen door het muiswiel zijwaarts in te drukken werden niet ondersteund.
De lichtgewicht muizen van Logitech, Roccat en Sharkoon waren bijzonder goed, en dankzij hun geringe gewicht zijn ze ook opgewassen tegen snelle reflexbewegingen. Maar ook middel­zware modellen zoals de Razer DeathAdder V2 en de Roccat Kone Aimo presteren goed, omdat ze lekker in de hand liggen en alle belangrijke knoppen makkelijk bereikbaar zijn. Je kunt een muis het beste eerst uitproberen voordat je hem koopt, want niet elke muis past even goed bij jouw hand en muisgrip. En een goed gevoel bij het gebruik is minstens even belangrijk als de technische ­aspecten.


(Dit artikel is geschreven door Michael Link, Rudolf Opitz en Alieke van Sommeren en verscheen eerder in c’t magazine 7/2021,  pagina 64)


Volg het nieuws over gaming in c't 06/2024

Meer over

Gamingmuis

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Veel keuze in gaming-laptops

Er is keuze genoeg als je een gaming-laptop zoekt, maar hij moet wel passen bij jouw wensen. Ga je voor brute kracht of liever iets compacters en univ...

Gaming Mode – The Ultimate Game Experience Booster

Voor mobiele gamers is Gaming Mode - The Ultimate Game Experience Booster een must have-app om in de toolkit op te nemen.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Sjors
Lezer
Sjors

Vreemd dat er bij de minpunten van de Roccat SharkoonKone Aimo geen enkele vermelding is van de problemen met het scrollwieltje (al vrij snel doet het wieltje precies het tegenovergestelde van je scrollbeweging). Een nogal bekend en veel voorkomend probleem bij deze muis.