Waar op te letten bij tablets met Windows?

Alieke van Sommeren
0

Tablets met Windows draaien vaak Windows 10 Home S, dat qua uiterlijk en werking sterk lijkt op de Windows-versies die bekend zijn van desktop-pc’s. De S van Windows 10 Home S betekent echter ook dat alleen apps uit de Windows App Store draaien.

Waarschijnlijk zien de meeste gebruikers dat niet als een harde beperking, want de App Store biedt alles wat je nodig hebt voor het werk en je vrije tijd, van Office 365, Skype tot Netflix en Photoshop Elements. Als bonus is de gebruikersinterface van de apps beter toegespitst op gebruik op kleine schermen en aanraakbediening.

Als je een programma wilt gebruiken dat niet in de Windows Store wordt aangeboden: maak je geen zorgen. De overstap van S naar een normale Windows 10 is gratis en vereist slechts een kleine download. Zelfs een upgrade naar Windows 10 Pro is mogelijk, maar hiervoor moet je een licentie van Microsoft kopen.


Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de c't nieuwsbrief en ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Maar noodzakelijk is dat niet: zelfs met de gratis upgrade naar Windows 10 Home gedraagt een Surface-tablet zich als een normale Windows-laptop. De tablet is geschikt voor het gebruiken met meerdere schermen, kan worden aangesloten op dockingstations en werkt goed met gangbare randapparatuur. Aan de softwarekant ondersteunt het verschillende accounts en gebruikersrechten en biedt het dezelfde cloudverbinding met Office 365 en OneDrive als op elke andere Windows-pc.

Surface Go met toetsenbord en pen

Surface Go met toetsenbord en pen.

In tegenstelling tot Chrome OS en Android is Windows 10 niet bijzonder goed ontworpen voor af en toe met een toetsenbord en dan weer via touchscreen bedienen. Hoewel de knoppen reageren op vingertoppen, zijn ze te klein om nauwkeurig met een vinger te worden geraakt, zoals de knoppen voor het minimaliseren, maximaliseren en sluiten van vensters.

Ook ontbreken gestures waarmee je de meest recent gebruikte apps snel terug naar het scherm kunt brengen of met een gesture in Chrome OS en Android het startscherm kunt openen. Na het werk kan de Surface worden gebruikt als een normale tablet zonder toetsenbord.

Net als in Chrome OS wordt de tablet modus geactiveerd wanneer het toetsenbord wordt losgekoppeld of, als je dat wilt, handmatig via de snelkoppelingen rechtsonder in de taakbalk. In die modus domineert het tegelmenu het startscherm. Je kunt ervoor kiezen om de tegels zelf te rangschikken of dat Windows alfabetisch te laten doen.

(Steffen Herget, Michael Link, Stefan Porteck en Alieke van Sommeren, c’t magazine 10/2020, p. 38)

Meer Windows-tips lees je in het Windows 10 Praktijkhandboek

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Office-apps voor Android

Om op je smartphone documenten uit e-mails of de cloud te kunnen lezen en bewerken heb je een goede office-app nodig. Sommige zijn ook nog eens gratis...

Microsoft Surface Laptop 3 met AMD-cpu

Microsoft heeft de 15-inch versie van de Surface Laptop 3 als eerste Surface uitgerust met een AMD-processor. Er zitten zelfs unieke processormodellen...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er