Microsoft Surface Laptop 3 met AMD-cpu

Marco den Teuling
0

Microsoft heeft de 15-inch versie van de Surface Laptop 3 als eerste Surface uitgerust met een AMD-processor. Er zitten zelfs unieke processormodellen in die je niet in andere apparaten tegenkomt. Maar de AMD-processor is niet de enige belangrijke aanpassing bij de nieuwe Surface Laptop.

Bij de derde generatie Surface Laptop is er nu ook eindelijk een 15- inch versie beschikbaar, naast de al bestaande 13,5-inch versie. We hebben het 15-inch model eens onder de loep genomen. Het touchscreen heeft nog steeds de praktische 3:2 beeldverhouding en kan ook met de optionele Surface Pen worden bediend. De ongebruikelijke resolutie van 2496 × 1664 pixels leidt ertoe dat het scherm met 200 dpi eenzelfde scherpte heeft als het 13,5inch-model.

Innerlijk

In de Surface Laptop 3 zitten speciale AMD-processors, de quadcore Ryzen 5 3580 U of Ryzen 7 3780 U. Die verschillen alleen van de gangbare 3500 U en 3700 U doordat de geïntegreerde Radeon-gpu iets krachtiger is: een Vega 9, respectievelijk Vega 11, in plaats van een Vega 8 of 10. In de praktijk maakt echter dat weinig uit, want voor online games zoals WoW en DOTA 2 is de extra performance onnodig en voor veeleisende games is het nog steeds te weinig.

De cpu-performance is vergelijkbaar met de actuele Intel quadcores van de 8e of 10e generatie. Dat geldt ook voor de accu duur van ruim 12 uur (idle, scherm op Microsoft Surface Laptop 3 15″ AMD-Surface 100 cd/m2). Alleen voor zakelijke klanten zijn ook Commercial-versies verkrijgbaar met Intels Ice Lake-cpu’s, die mogelijk bij webwinkels kunnen opduiken.

Uiterlijk

De Surface Laptop 3 15” is in zwart of platina verkrijgbaar, beide zonder de van de vorige generaties bekende Alcantarabekleding op de polssteun. Die is nu van metaal en is bovendien te demonteren. Dat maakt onderhoud makkelijker, en bovendien is de M.2 2230-ssd daardoor toegankelijk. Dat is niet gedaan voor consumenten, maar voor bedrijven. Als de laptop voor service wordt opgestuurd kan de ssd worden verwijderd, zodat de bedrijfsdata niet in vreemde handen kunnen vallen. Relevante onderdelen worden ook alleen aan zakelijke klanten verkocht. Het werkgeheugen is op het moederbord gesoldeerd en niet vervangbaar.

De geïnstalleerde Windows 10 Home (Pro bij de Commercial-versies) bevat geen bloatware, zelfs geen hulpprogramma’s voor de Radeon-gpu. Firmware en drivers worden eenvoudig via Windows Update bijgewerkt.

 

Connecties

Via de propriëtaire Surface Connector kun je de netadapter magnetisch aansluiten. Hij kan usb- of DisplayPort-signalen doorgeven via adapters of Microsofts dockingstation. Je kunt via USB-C een USB-C-dock aansluiten. Alleen dan haal je 10 Gbit/s in plaats van 5 Gbit/s. Verder is er nog een USB-A-poort. Een kaartlezer ontbreekt.

De ventilator is bij lichte belasting stil en blijft dat ook bij korte piekbelasting. Het toetsenbord typt erg prettig en is nauwelijks hoorbaar, ook de lay-out is praktisch afgezien van de pijltoetsen die op één rij zijn gepropt. Het grote touchpad ondersteunt multitouch tot vier vingers maar heeft geen muisknoppen. Een helderheidssensor past de schermhelderheid automatisch aan het omgevingslicht aan.

Conclusie

Microsoft heeft met de Surface Laptop 3 15” al met al een prachtige Windowslaptop uitgebracht, waarbij een kritiekpunt (de onderhoudsvriendelijkheid) van de vorige generatie is verholpen. De prijs is net als bij alle Surface-apparaten hoog, maar daarvoor haal je een hoogwaardige laptop in huis met een opgeruimde Windowsinstallatie en 3:2-beeldscherm. Dat laatste is uniek, zeker nu Huawei door de handelsoorlog tussen China en de VS hier geen nieuwe MateBooks meer uitbrengt.

FabrikantMicrosoft
CpuAMD Ryzen 5 3580U (tot 3,7 GHz turbo)
Geheugen16 GB DDR4-2400
GpuAMD Radeon Vega 9
OpslagSKHynix BC501 M.2-2230-ssd (256 GB)
SchermSharp LQ150P1JX51 15”, 2496 × 1664, 3:2, 200 dpi, 4 … 356 cd/m2 vanaf € 1650 (met 8 GB RAM)
Prijsvanaf € 1650 (met 8 GB RAM)

(Florian Müssig)

Meer reviews lees je in c’t 12/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

Fairphone Fairbuds review: repareerbare draadloze oortjes

De meeste in-ears kunnen de prullenbak in als de accu kapot gaat. Maar het kan echt wel anders, zoals Fairphone laat zien met de Fairbuds en hun verwi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er