Wachtwoord van pdf halen – zonder omwegen met Linux

Marco den Teuling
0

Soms krijg je een pdf met belangrijke ge­gevens die beveiligd is met een wachtwoord. Als je bang bent dat je het wachtwoord vergeet, kun je het wachtwoord van pdf halen en het bestand opslaan zonder wachtwoord. 

Een wachtwoordbeveiliging op de pdf is verstandig als die bijvoorbeeld via het onveilige e-mail wordt verstuurd. Het wachtwoord kan via een veiliger weg verstrekt of gegenereerd worden. Maar als je bang bent dat je het wachtwoord vergeet en het bestand later niet meer kunt openen, kun je het wachtwoord van pdf halen.

Wachtwoord van pdf halen zonder omwegen

Met het Linux-terminalprogramma qpdf kun je pdf-bestanden converteren en ook het wachtwoord van pdf halen. Je krijgt dan een pdf zonder wachtwoordbeveiliging.

QPDF logo

Je hoeft meestal niets te installeren. De tool staat bij de meeste Linux-distributies standaard geïnstalleerd.

Om het pdf-wachtwoord te verwijderen, volg je deze stappen:

  1. Open een terminalvenster.
  2. Ga naar de map waar het pdf-bestand staat.
    Als het bijvoorbeeld in de downloadmap van de gebruiker ‘daniel’ staat, is het commando om dat te doen cd/home/daniel/Downloads.
  3. Voer het volgende commando uit:
    qpdf –password=12345 –decrypt pdf-met-pw.pdf pdf-zonder-pw.pdf

Vervang in bovenstaand commando 12345 door het juiste wachtwoord dat je hebt gekregen. Het commando zal het wachtwoord van pdf halen en maakt van de origi­nele beveiligde pdf met de naam pdf-met-pw.pdf een kopie zonder wachtwoordbeveiliging met de naam pdf-zonder-pw.pdf.

Pakket voor pdf wachtwoord verwijderen installeren

Misschien is het benodigde qpdf bij jouw Linux-versie toch niet geinstalleerd. Als dat het geval is, kun je het via de pakketbronnen na-installeren:

  • Bij Linux Mint, Ubuntu en Debian typ je daarvoor sudo apt install qpdf
  • Bij Arch Linux haal je het pakket binnen met sudo pacman -S qpdf

Qpdf in Windows

Via het Windows Subsystem for Linux (WSL) kun je ook een wachtwoord van pdf halen in Windows. Deze is standaard gebaseerd op Ubuntu en bevat qpdf niet, dus gebruik je:

sudo apt install qpdf

Op een verse WSL zal dit echter mislukken met een melding ‘Unable to locate package qpdf’. Je moet WSL dan eerst updaten met:

sudo apt-get update

Daarna zou apt install wel moeten werken.

qpdf in WSL voor wachtwoord van pdf halen

Je Window-schijven kun je benaderen in WSL via /mnt/c  (of de betreffende schijfletter). Bij de instructies voor wachtwoord van pdf halen zou je dan bij stap 3 bijvoorbeeld dit commando gebruiken:

cd mnt/c/users/daniel/Downloads  

als je beveiligde pdf-document zich in de Downloads-map van Windows-gebruiker Daniel bevindt.

Meer over (beveiligde) pdf’s

Wachtwoordbeveiliging zorgt dat een pdf niet geopend kan worden zonder het wachtwoord. Een pdf kan ook wel te openen zijn zonder wachtwoord, maar beveiligd tegen kopiëren van delen uit de pdf. Die beveiliging kun je misschien omzeilen.

Als de wachtwoordbeveiliging van pdf-bestanden is gehaald (met qpdf) kun je ook makkelijk pdf-bestanden vergelijken of de pdf’s bewerken en samenvoegen.

Qpdf zelf kan ook veel meer dan wachtwoorden van pdf’s halen. Meer informatie vind je op de qpdf-website en in de documentatie, die uiteraard ook als pdf beschikbaar is.

 

Lees uitgebreide workshops en informatie op je gemak in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er