Kopieer beveiligde pdf’s via Chrome en omzeil de beveiliging

Marco den Teuling
0

Ik heb een pdf ontvangen waaraan ik opmerkingen wil toevoegen. De pdf is echter beveiligd en dit werkt niet, net zo min als tekst uit de pdf kopiëren. Hoe kopieer ik tekst uit beveiligde pdf’s of pas ik ze aan? 

Wanneer je een beveiligd pdf-bestand ontvangt, is het niet mogelijk om daaruit tekst te knippen en plakken met Adobe Reader of Foxit Reader. Maar met de printfunctie van de webbrowser Google Chrome lukt het je alsnog om de content uit de beveiligde pdf te halen. Je moet natuurlijk wel opletten dat je de spullen die je kopieert niet zonder toestemming reproduceert. De kopieerbeveiliging is er immers niet voor niks.

Open het pdf-bestand in Google Chrome. Typ daarvoor file:///C: in de adresbalk en druk op [Enter]. Je kunt nu door de mappen op je harde schijf navigeren in een omgeving die lijkt op de Verkenner van Windows of op een FTP-server. Zoek de beveiligde pdf waarmee je wilt werken en dubbelklik erop om hem te openen. Als alternatief sleep je de pdf vanuit Windows Verkenner naar het scherm van Google Chrome.

kopieer beveiligde pdf via Chrome bestand openen

Klik daarna op de menuknop rechtsboven in de browser en kies de optie ‘Afdrukken’. Ga hierna in de balk links naar ‘Bestemming’ en klik op ‘Wijzigen’. Kies in het menu voor ‘Opslaan als pdf’. Klik daarna op ‘Opslaan’ en typ een naam in voor de nieuwe pdf. Je hebt nu een nieuwe pdf zónder de kopieerbeveiliging gemaakt.

Vanaf nu kun je het nieuwe bestand met elke gangbare pdf-tool openen en bewerken. In Adobe Reader zie je onder ‘Bestand >  Eigenschappen > Beveiliging’ dat er geen kopieer- of bewerkingsbeveiliging meer aanwezig is. Deze methode is prima als je opmerkingen en annotaties aan een beschermd document wilt toevoegen.

Vind meer tips, achtergronden en reviews in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't jun/2020

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Zelf virusscanner testen

Op mijn Windows-pc heb ik een virusscanner geïnstalleerd, maar ik heb het idee dat die al tijden lang geen waarschuwingen meer geeft. Werkt hij überha...

Nvidia Shield TV video’s afspelen zonder stotteren

Op mijn Shield TV van Nvidia stotteren veel video’s bij het bekijken. Bij de instellingen heb ik 60 hertz al geactiveerd. Is er een manier om het stot...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er