Kopieer beveiligde pdf’s via Chrome en omzeil de beveiliging

Marco den Teuling
5

Ik heb een pdf ontvangen waaraan ik opmerkingen wil toevoegen. De pdf is echter beveiligd en dit werkt niet, net zo min als tekst uit de pdf kopiëren. Hoe kopieer ik tekst uit beveiligde pdf’s of pas ik ze aan? 

Wanneer je een beveiligd pdf-bestand ontvangt, is het niet mogelijk om daaruit tekst te knippen en plakken met Adobe Reader of Foxit Reader. Maar met de printfunctie van de webbrowser Google Chrome lukt het je alsnog om de content uit de beveiligde pdf te halen. Je moet natuurlijk wel opletten dat je de spullen die je kopieert niet zonder toestemming reproduceert. De kopieerbeveiliging is er immers niet voor niks.

Open het pdf-bestand in Google Chrome. Typ daarvoor file:///C: in de adresbalk en druk op [Enter]. Je kunt nu door de mappen op je harde schijf navigeren in een omgeving die lijkt op de Verkenner van Windows of op een FTP-server. Zoek de beveiligde pdf waarmee je wilt werken en dubbelklik erop om hem te openen. Als alternatief sleep je de pdf vanuit Windows Verkenner naar het scherm van Google Chrome.

kopieer beveiligde pdf via Chrome bestand openen

Klik daarna op de menuknop rechtsboven in de browser en kies de optie ‘Afdrukken’. Ga hierna in de balk links naar ‘Bestemming’ en klik op ‘Wijzigen’. Kies in het menu voor ‘Opslaan als pdf’. Klik daarna op ‘Opslaan’ en typ een naam in voor de nieuwe pdf. Je hebt nu een nieuwe pdf zónder de kopieerbeveiliging gemaakt.

Vanaf nu kun je het nieuwe bestand met elke gangbare pdf-tool openen en bewerken. In Adobe Reader zie je onder ‘Bestand >  Eigenschappen > Beveiliging’ dat er geen kopieer- of bewerkingsbeveiliging meer aanwezig is. Deze methode is prima als je opmerkingen en annotaties aan een beschermd document wilt toevoegen.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Vind meer tips, achtergronden en reviews in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't magazine 8-9/2022

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

FAQ: wachtwoorden, FIDO2 en TOTP

In theorie zijn tweede factoren om je accounts te beveiligen makkelijk te gebruiken: naast het wachtwoord moet je bewijzen dat je iets hebt dat een ge...

Windows bootmenu ontbreekt

Heb je Windows 10 en 11 naast elkaar geïnstalleerd, maar verschijnt er geen bootmenu na het herstarten? Dan kan het zijn dat je timer verkeerd staat i...

Interessant voor jou

5 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Beta Wax
Lezer
Beta Wax

Werkt helaas niet meer 🙁