Xodo pdf-viewer en editor

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Met de gratis web-app Xodo kun je pdf-documenten op mobiele en vaste platforms bekijken en ook becommentariëren. 

Daarnaast kun je er gemeenschappelijke documentenreviews mee organiseren en krijg je ook hulp bij het invullen van interactieve pdfformulieren. Op een desktoppc open je de applicatie eenvoudig via www.xodo.com/app in de browser.

Je hoeft je in principe niet te registreren – alleen voor het teamwerk heb je een account nodig. Met name in de fullscreenmodus is het lezen en werken met Xodo een weldaad. Het document beslaat bijna het gehele beeldscherm.

Dan heb je verder alleen de – eigenlijk net iets te brede – navigatiebalk links naast het document. Die toont naar keuze een pagina of commentaaroverzicht of inhoudsopgave. Alles wat je voor het bewerken nodig hebt, staat op de smalle taakbalk bovenaan het scherm.

De pictogrammen hebben een fatsoenlijke grootte en onderscheiden zich genoeg van de aangenaam heldere achtergrond.

Commentaar geven

Met de commentaartools rechts boven kun je plakbriefjes invoegen, evenals tekstkaders en een (handgeschreven) ondertekening en teksten met een kleur markeren, onderstrepen of doorstrepen.

Handig: de markeerstift is er in de kleuren rood, groen en blauw, en het gewone potlood ook in het zwart – de kleur, breedte en dekking zijn via het uitklapmenu makkelijk aan te passen. De zoekfunctie somt alle gevonden resultaten in hun context op.

Het document is in stappen van 90 graden te draaien, met een druk op de knop op de maximale breedte of hoogte aan te passen of stapsgewijs met een sneltoets te zoomen. Als je anderen via mail wilt uitnodigen om een document mee goed te keuren, moet je een account aanmaken.

Je collega’s kunnen hun opmerkingen dan via de browser of de app rechtstreeks in de pdf schrijven zonder zich te hoeven registreren. Alle commentaren worden met het document gesynchroniseerd, je hoeft dat niet via mail heen en weer te sturen.

Mobiele apps

Er zijn apps voor Android en iOS.  De Android-app heeft een streepje voor op de iOSapp. Je kunt er pagina’s mee uithalen, verwijderen, afzonderlijk draaien of twee pdf’s samenvoegen: functies die je bij de gangbare gratis viewers als Acrobat Reader, Foxit Reader en PDFXChange niet zult vinden.

Xodo voegt nieuwe pagina’s als witte, geruite, gelinieerde of met notenbalken gevulde bladzijden in. Een te brede rand van een scan of wetenschappelijk artikel kan door de app automatisch worden afgesneden.

Conclusie

Xodo is een handige app voor dagelijks privéof zakelijk gebruik. Het ziet eruit als een opgeruimd bureaublad, waardoor je er makkelijk en efficiënt mee kunt werken. Geavanceerde functies als het be- en verwerken van content biedt Xodo niet, dat blijft voorbehouden aan de duurdere Acrobatversies en andere vergelijkbare pdfsoftware.

Xodo PDF Reader

Pdf-editor
ProducentXodo Technologies
Systeemeisenbrowser: Firefox, Chrome, Internet Explorer, Safari /Android, iOS
Prijsgratis

Meer over

Software

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er