Thinkpad schakelt zichzelf uit

Marco den Teuling
0

Mijn gloednieuwe Lenovo ThinkPad X1-laptop schakelt zichzelf soms uit met een ‘low battery’-waarschuwing – ook als de batterij bijna volledig opgeladen is of de laptop zelfs via de voeding aan het stroomnet hangt. Alle BIOS-, Windows- en stuurprogramma-updates hebben niets uitgehaald.

Volgens het forum van Lenovo hebben enkele modellen uit 2019 van de X1 Yoga en X1 Carbon last van dit probleem. Een montagefout van de accu schijnt het te veroorzaken. De oplossing lijkt te zijn om de stekker van de accu los te koppelen en deze weer aan te sluiten.

Schakel de laptop uit en open de BIOS-set-up door het apparaat opnieuw op te starten en direct op de Return-toets te drukken en dan op F1 wanneer daarom gevraagd wordt. Selecteer in het submenu ‘Config / Power’ de optie ‘Disable Built-in Accu’, waarmee de laptop wordt uitgeschakeld en de accu gedeactiveerd wordt. Opgelet: als je de laptop opnieuw inschakelt, wordt de accu automatisch opnieuw geactiveerd. Als je het apparaat dus opnieuw inschakelt voordat je hem gaat openschroeven, moet je de accu via het BIOS eerst weer deactiveren.

Trek dan de stekker uit het stopcontact, draai de vijf schroeven aan de onderzijde van de behuizing los en verwijder de onderkant, beginnend bij het scharnier. De accuaansluiting zit ongeveer in het midden onder een kleine zwarte folie. Haal de stekker voorzichtig omhoog. Begin daarbij aan de zijde waar geen kabels zitten. Controleer de stekker en het poortje – bij ons apparaat konden we daar geen schade zien. Sluit vervolgens de accukabel weer aan en sluit de behuizing af. Ons apparaat werkte daarna perfect, de fout die eerder bijna dagelijks optrad kwam ook na twee weken gebruik niet meer terug.

Lenovo Thinkpad X1 schakelt zichzelf uit accu stekker oplossing

Sommige Lenovo X1-laptops schakelen zichzelf uit vanwege een vermeend lege accu – zelfs als ze op de voeding zijn aangesloten.

Let op als je je systeemschijf met Bitlocker versleuteld hebt: als je ook de kleine bufferbatterij loskoppelt of de standaardinstellingen in de BIOS-set-up laadt, kan de TPM-chip zijn sleutels verliezen. Windows zal dan pas weer opstarten na het handmatig invoeren van de Bitlocker-herstelsleutel. Zorg daarom voordat je het systeem afsluit dat je een kopie van de herstel­sleutel hebt. Druk daarvoor op de Windows-toets, vervolgens op ‘BitLocker’ en open het BitLocker-beheer. Daar kun je de sleutel uitprinten of op een usb-stick of met je Microsoft-account opslaan.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er