Webcam-instellingen in Microsoft Teams onvindbaar?

Alieke van Sommeren
0

Ik heb een goedkope webcam gekocht om in Teams te videobellen. Het beeld is alleen  veel te donker en ik kan geen manier vinden om de helderheid of kleuren in Teams aan te passen. Zie ik iets over het hoofd?

Nee, vreemd genoeg verleent Microsoft Teams tot nu toe niet echt toegang tot de camera-instellingen. Goedkope webcams worden meestal geleverd zonder eigen software en gebruiken de universele cameradriver van Windows.

Die kun je wel configureren, maar alleen binnen de mogelijkheden die de firmware van de desbetreffende webcam toelaat. Dat dialoogvenster kun je via Teams niet bereiken, maar wel met veel andere programma’s waarmee je de webcam kunt gebruiken.

Instellingen die je daar maakt gelden globaal, dus ze werken ook in Teams. De eerste weg die je kunt volgen is de eigen camera-app van Windows 10. Typ Camera in het Windows zoekvak en klik in de app op het tandwielpictogram linksboven.

Zet de schakelaar onder Pro-modus aan om toegang te krijgen tot alle beschikbare camera-instellingen. Terug in het hoofdvenster zou je aan de linkerkant van het venster een paar pictogrammen moeten moeten zien waarmee je verschillende camera-instellingen kunt aanpassen. Meestal is er ten minste één schuifknop voor de helderheid, bij sommige webcams zijn het er meer.

Als dat niet werkt, is er nog het instellingendialoogvenster van de webcamdriver. Je kunt daar via Teams niet bij, maar wel met sommige andere programma’s, zoals de Skype-app: selecteer de sectie ‘Audio en Video’ bij de instellingen en klik op de wat onopvallende link Webcaminstellingen onder de sectie voor de achtergrondeffecten.

In het volgende dialoogvenster kunnen sommige opties grijs zijn, of je kunt ze wel aanpassen, maar zonder effect. Probeer gewoon wat er werkt. Als je geen zin hebt om Skype of andere software te installeren om alleen maar bij het scherm met opties te kunnen komen, kun je ook ffmpeg gebruiken.

Je hoeft daar niets voor te installeren, het bestand ffmpeg.exe uit de binmap is voldoende. Achterhaal eerst de exacte naam van de webcam via het volgende commando met Windows Opdrachtprompt: ffmpeg -list_devices true -f dshow -i dummy -hide_banner

Daarna kun je met het volgende commando, bij voorkeur geplaatst in een batch-bestand, de instellingendialoog openen:

ffmpeg -f dshow -show_video_device_dialog true -i video=”<webcamnaam>”

Vervang <webcamnaam> door de exacte naam die je met het eerste commando hebt bepaald. De aanhalingstekens moeten blijven staan.

Meer tips en trucs in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Webcam test voor thuiskantoor: 9 modellen getest

In deze webcam test bekijken we de plus- en minpunten van negen modellen webcam. Die bieden meestal beter beeld dan de camera’s in laptops.

Webcam zonder poespas: Foscam W21

Er zijn sinds de eerste Coronagolf weer meer webcams te koop dan alleen dure versies. De Foscam W21 is een goedkoper alternatief voor privégebruik.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er