Webcam test voor thuiskantoor: 9 modellen getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

In deze webcam test bekijken we de plus- en minpunten van negen modellen webcam. Die brengen je meestal beter in beeld dan de camera’s die in laptops zitten ingebouwd. Op een desktop pc heb je voor videogesprekken met collega’s en klanten sowieso een externe webcam nodig. 

Wat het ontwerp betreft lijken veel webcams uit China op de producten van gevestigde merken. We hebben getest of ze waar kunnen maken wat hun uiterlijk belooft.

Marktleiders Logitech en Microsoft zijn weer beter verkrijgbaar en ook de prijzen ietsje gedaald. De C920 van Logitech kostte enkele maanden geleden bijvoorbeeld makkelijk het dubbele van de adviesprijs. Prijzen en levertijden variëren nog steeds veel, houd daar ook rekening mee bij je keuze.

webcam test thuiskantoor vergaderen laptop camera vergelijkende test

Installatie webcam

Vooral als je een webcam zowel thuis als op kantoor gebruikt, moet je hem eenvoudig en stevig kunnen bevestigen. Als je een monitor gebruikt, kun je de ­camera aan de bovenkant van het scherm vastklemmen. De webcams hebben daarvoor houders met vouw-, kantel- en draaischarnieren. Daar bracht de webcam test al de eerste verschillen aan het licht: de goedkope webcams lijken dan wel op de Logitech-apparaten, maar missen het cruciale derde vouwscharnier om ze goed te bevestigen. Op laptops met een dun scherm houdt alleen de zwaartekracht ze op hun plaats. Microsofts webcam heeft een flexibele siliconenstrip waarmee je de camera goed op smalle schermen bevestigt.

Webcams staan idealiter op ooghoogte of iets hoger. Daarom is het bij laptops beter om de webcam op een statief te plaatsen. Veel webcams hebben een geschikte schroefdraad in de voet – we hebben dat in de tabel aangegeven. Overigens kun je alle modellen uit deze webcam test ook op een tafel neerzetten. Dan staat de camera echter te laag, wat niet de beste invalshoek is om naar te kijken of bekeken te worden.

Nadat je de webcam hebt geïnstalleerd en op de usb-poort hebt aangesloten, hoef je onder Windows verder niets meer te doen: alle camera’s in deze test waren via plug&play binnen één minuut klaar voor gebruik. Alle geteste camera’s werken in principe ook onder macOS en Linux. We hebben getest met Ubuntu en het videoconferentieprogramma Teams van Micro­soft.

webcam bevestigen op laptop rand scherm houder beugel bevestigen

De goedkope webcam (midden) mist het derde scharnier van de Logitech-camera (links) en zit minder strak. Microsoft gebruikt een flexibele strip (rechts).

Webcam gezichtsveld

Het gebied dat door de camera wordt vastgelegd, het gezichtsveld oftewel Field of View (FoV), mag voor web­vergaderingen vanuit je thuiskantoor niet te groot zijn, anders zien je collega’s vooral je kantoor en verdwijn je zelf in het decor. Als je de camera te dicht voor je neerzet, bestaat de kans dat je door vertekeningen niet op je best wordt weergegeven. Als het gezichtsveld te klein is, zal het lijken alsof je neus tegen het scherm van je gesprekspartners plakt – wellicht ook niet het prettigste uitzicht.

Een gezichtsveld van rond de 75 graden is het meest gebruikelijk, voor een thuiskantoor mag het niet veel meer zijn dan 80 graden, maar ook niet veel minder dan 70 graden. Camera’s met een extreme groothoeklens zijn alleen nodig in vergaderzalen waarbij er meerdere mensen tegelijk te zien moeten zijn. In die gevallen zijn echte conferentiecamera’s met bijbehorende extra apparatuur aan te bevelen, zoals de Meeting Owl Pro van Owl Labs. Maar die kost dan ook meteen ruim 1000 euro.

We hebben het gezichtsveld bij de webcam test gemeten en ze daarbij telkens op een afstand van 60 centimeter tot het voorhoofd van ons model geplaatst. De resultaten vind je in de tabel verderop.

We hebben ook testbeelden van alle webcams verzameld.

(Klik op de afbeelding voor afzonderlijke testbeelden van alle webcams)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste webcam reviews en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Verlichting

We hebben ook opnames gemaakt bij twee typische omgevingslichtniveaus van 100 lux en 440 lux – bij de meeste kantoorruimtes zit de lichtsterkte tussen 100 en 700 lux, afhankelijk van het moment van de dag, de werkplek en het meetpunt. Als je dichter bij een raam zit wordt dat hoger. Sommige modellen in de webcam test konden niet goed overweg met een donkere omgeving, andere waren altijd overbelicht, waardoor gezichten verbleken en er storende glansplekken op het voorhoofd verschenen. Vooral aan de huidskleur kun je zien of de kleuren en belichting correct zijn. Als daar een ongezonde kleurzweem overheen zit zie je dat meteen.

Om ervoor te zorgen dat de webcam je letterlijk in een zo goed mogelijk licht zet tijdens een vergadering, kun je een beetje bijhelpen met de juiste belichting: het omgevingslicht moet zo gelijkmatig mogelijk verstrooid worden. Als je naast een raam zit waarbij zonlicht door een reflecterende vensterbank soms op je wang schijnt of door wolken tijdelijk wegvalt, kan dat voor problemen zorgen bij webcams. Hun lichtsterkteregeling begint dan te ‘pompen’ of houdt er helemaal mee op.

Je kunt beter niet in direct zonlicht zitten. Hang dan een dun, kleurneutraal gordijn voor het raam. Als de kamer vrij donker is, zet dan een lamp naast je die op een reflecterende doek schijnt zodat de andere kant van je lichaam beter verlicht wordt. Die kan dan bijvoorbeeld ook meteen dienen als ruimteafscheiding voor de vergadering.

Testresultaten

Aukey 1080p Full HD

Aukey 1080p Full HD

De grote scherptediepte en de brede kijkhoek van de webcam zorgen dat de achtergrond te prominent aanwezig is. Het beeld toont een kussenvervorming. Anderzijds wordt het gezicht wel scherp weergegeven. De camera past de belichting gelijkmatig aan, de lichten worden iets overbelicht, maar huidtinten zien er natuurlijk uit. Het geluid klinkt alsof je onder water zit. Positieve kenmerken zijn de hoogwaardige behuizing, het klepje voor de lens en dat de webcam stabiel op de monitor kan worden bevestigd.

Pluspunten

  • robuust en stabiele bevestiging
  • natuurlijke huidtinten

Minpunten

  • onbruikbare microfoon

Bekijk deze webcam

Logitech Brio Webcam 4K

Logitech Brio  Webcam 4K

De 4K-webcam van Logitech ondersteunt 1080p/60 Hz en HDR, heeft een IR-sensor voor Windows Hello-gezichtsdetectie en een gezichtsveld dat je op drie niveaus kunt instellen. Het richt zich op het gebied tussen ongeveer 20 en 70 centimeter. De hoogwaardige camera zit stevig op de monitor, hoewel de riante USB-C-kabel wat in de weg kan zitten. De kleuren zijn zeer verzadigd, de gezichten komen wat geelachtig over, maar zijn niet onaangenaam. De belichting en de scherpte past de Brio vloeiend aan.

Pluspunten

  • resolutie, scherpte, rijke kleuren
  • stabiele bevestiging

Minpunten

  • lichte gele kleurzweem

Bekijk deze webcam

Microsoft LifeCam Studio

Microsoft LifeCam Studio

Deze elegante webcam van Microsoft zit met zijn eenvoudige buigbevestiging verrassend stevig op de monitor. Je kunt hem naar de zijden draaien en naar voren kantelen, en zo makkelijk op je richten. Het beeld van de webcam is iets te donker, huidtinten zien eruit als na een lange zonvakantie. De Studio past de belichting langzaam in stappen aan, de scherptediepte reikt slechts tot ongeveer 60 centimeter. Het geluid van de microfoon klinkt wat dof, maar is goed te verstaan.

Pluspunten

  • goed gezichtsveld
  • verstaanbaar geluid

Minpunten

  • helderheid in stappen

Bekijk deze webcam

Logitech C922/C920 HD Pro

Logitech C922/C920 HD Pro

De C922 ondersteunt 60 Hz met gereduceerde HD-resolutie, voor de rest verschillen de twee C92x-camera’s alleen qua accessoires. Beide leveren gebalanceerde kleuren en passen de belichting en de scherpte soepel aan. Het beeld is een tikje donker, het gezichtsveld is geschikt voor het thuiskantoor. Bij onze C922 zat de autofocus er iets naast, waar meerdere Logitechs last van hebben. Je kunt het zelf verhelpen of de ca­mera omruilen. Het geluid is bruikbaar, de camerabevestiging is stabiel.

Pluspunten

  • stabiele bevestiging
  • goed gezichtsveld

Minpunten

  • deels autofocus problemen

Bekijk deze webcam

Beoordelingen uit deze webcam test en gegevens van bovenstaande en andere geteste modellen vind je ook in de rest van deze review en in het december-nummer van c’t magazine. In onderstaande tabel hebben we gegevens verzameld van alle negen geteste modellen. Prijzen en specificaties onder voorbehoud.

download tabel webcam test review resultaten technische gegevens en beoordeling

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

Beeldscherpte

De camera moet de scherpte automatisch instellen. Als je handmatig scherpstelt, moet je aan de lens draaien om te zorgen dat het beeld scherp is. Bij een vaste focus zijn alle voorwerpen scherp die binnen de scherptediepte van de camera vallen – Bij de webcam test was dan vaak vooral de achtergrond scherp in beeld. Als de scherptediepte van de camera gering is, zal je gezicht zich onderscheiden van de achtergrond, mits het scherpstelbereik overeenkomt met de afstand van je gezicht tot de camera. We hebben de scherptediepte getest, waarbij het gezicht op 60 cm afstand van de camera was – zie de beoordeling in de tabel.

Enkele webcams hebben de neiging om de beelden overmatig te verscherpen, vaak in combinatie met overbelichting. Dat resulteert in harde contouren en grove baardstoppels, maar geen scherper beeld.

Tip: als de weergave erg veel ruis of sterke compressie-­artefacten vertoont, kan het helpen als je de webcam in het videoconferentieprogramma kort deactiveert.

De scherpte van het beeld is ook afhankelijk van de sensorresolutie: webcams met minder dan full-hd met 2,1 megapixels (1920 × 1080 pixels) moet je links laten liggen. De webcam test toonde al merkbare verschillen met sensoren met een lagere HD-resolutie (1280 × 720 pixels), zoals de Microsoft HD-3000. Op een webcam met 640 × 480 pixels werd duidelijk dat een resolutie van 480p niet voldoende is voor een acceptabel beeld. De Brio van Logitech gebruikt een sensor met een 4K-resolutie (3840 × 2160 pixels) – dat is niet echt nodig voor onlinevergaderingen, maar het kan geen kwaad.

Bewegend beeld

Aangezien mensen tijdens een videoconferentie meestal niet veel bewegen, is een verversingssnelheid van 30 hertz vaak voldoende voor een vergadering. Als de focus en belichtingscompensatie van de webcam echter te traag zijn, zal je gezicht wazig worden zodra je je hoofd schudt. Sommige webcams stellen bij weinig licht zeer lange belichtingstijden in, wat ook tot onscherpe bewegende beelden kan leiden.

Camera’s met 60 hertz zijn vooral nodig als je ­video wilt streamen naar YouTube. De twee Logitech-webcams ondersteunen dat door hun resolutie te verlagen: de C922 Pro Stream kan 1280 × 720 pixels streamen met 60 hertz (720p/60 Hz), de Brio beheerst 60 hertz in full-hd (1080p/60 Hz).

In plaats van een full-size webcam kun je ook je smartphone gebruiken voor streaming en videoconferencing. Als je nog een actioncam hebt liggen, kan die eventueel ook een webcam vervangen.

Webcam en geluid

De microfoons van de meeste webcams bieden geen goede spraakkwaliteit – het geluid klinkt vaak dof, blikkerig of alsof je onder water zit. Hoewel bijna alle fabrikanten prat gaan op de mogelijkheden van de ingebouwde ruisonderdrukking, blijven de omgevingsgeluiden vaak vervelend hoorbaar, vooral bij de goedkope apparaten.

Daarom is het beter om een aparte headset te gebruiken, want bij gesprekken is de geluidskwaliteit minstens zo belangrijk als de beeldkwaliteit. Voor ­privégebruik volstaat een in-ear koptelefoontje met bluetooth-verbinding, voor professioneel gebruik ­raden we aan een bedrade headset met een goede micro­foon te gebruiken. Een test hiervan vind je in c’t 12/2020.

videobellen vergaderen headset microfoon

Met een headset kun je bij elke webcam fatsoenlijk geluid regelen.

Conclusie

Voor het chatten met familieleden is de ingebouwde camera van een laptop voldoende, maar voor professionele webvergaderingen is het de moeite waard om een goede webcam aan te schaffen. De vier goed­kope no-name modellen in deze webcam test vertoonden allemaal merkbare zwakheden. Drie van hen vervormen het beeld met een opvallend kusseneffect, ze hebben een te groot gezichtsveld en problemen met het focusbereik. Twee van de apparaten slaagden er wel in om huidskleuren redelijk natuurlijk te reproduceren.

De gevestigde fabrikanten Logitech en Microsoft leveren over het algemeen betere resultaten, maar hun webcams zijn ook stukken duurder – althans op dit moment. Die extra kosten zijn echter wel de moeite waard als een goede eerste indruk belangrijk is voor je werk.

Beide webcams van Microsoft hadden een beetje moeite met de belichtingscompensatie, hoewel dat alleen bij de HD-3000 echt storend was. De Brio van Logi­tech met 4K-resolutie levert de beste beelden, maar is ook het duurste apparaat. Bij die camera hoef je alleen concessies te doen wat het geluid betreft: de ingebouwde microfoon beschikt wel over ruisonderdrukking, maar klinkt dof en galmt een beetje. De ongecompliceerde C92x-modellen van Logitech bieden een goedkoper alternatief voor de Brio. Het enige vervelende daarbij zijn de mogelijke problemen met de autofocus, maar apparaten die je online hebt gekocht kun je meestal eenvoudig omruilen.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Ulrike Kuhlmann en Daniel Dupré, c’t magazine 12/2020, p. 70)

Lees uitgebreide reviews en tips op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er