Actioncam met 4K en full-hd: 10 modellen getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Actioncams maken video’s en foto’s in situaties waar je geen gewone camera kunt gebruiken: als het nat of modderig is of als je beide handen vrij moet houden. Maar de stap naar 4K-video’s zorgt niet alleen voor scherpe video’s, het vraagt ook veel van de hardware en optiek. We testen tien modellen actioncam met 4K en full-hd in de praktijk en kijken hoe ze presteren.

Geweldige ervaringen leveren de mooiste herinneringen op: de pittige afdaling tijdens een skivakantie, de kanotocht op de snelstromende rivier, de mountainbiketocht over modderige paden in de bergen of een geslaagde stunt op de waterglijbaan in het zwembad. Indrukken die je thuis kunt herbeleven als je de gebeurtenissen op film vastlegt.

Met een actioncam kun je dit doen zonder je continu zorgen te hoeven maken over mogelijke schade aan je camera of smartphone. En dankzij speciale houders voor de minicamera’s blijven je handen vrij bij het maken van foto’s, wat vooral welkom is bij intensieve activiteiten.

Het feit dat ze ‘echte’ camera’s of de foto-/video­modus van smartphones in andere opzichten niet kunnen evenaren, is een minpunt dat je daarbij misschien voor lief moet nemen.

actioncam 4K full-hd praktijk vergelijkende test review resultaten

Geteste actioncams

De geteste camera’s zijn niet spotgoedkoop – voor een fatsoenlijk model moet je toch echt ruim meer dan 100 euro betalen. Voor de drie goedkoopste camera’s in de test moet je 150 euro neerleggen.

Als je 800 euro investeert voor het duurste model in de test, de Sony RX0 II, verwacht je natuurlijk navenant waardevolle opnames.

De andere camera’s zitten wat de prijs betreft daar tussen in, van de Rollei 560 Touch, de YI 4K Action, de GoPro Hero 7 White en Hero 7 Black, de DJI Osmo Action tot aan de GoPro Hero 8 Black en de Sony FDR-X3000R.

Levensecht beeld

Of het nu gaat om foto’s of video’s: de opnames van actioncams moeten het hebben van hun authenticiteit. Je ziet de dingen bijna alsof je ze zelf hebt meegemaakt.

Je accepteert dus de vervorming die wordt veroorzaakt door de groothoeklens (zodat alles erop staat) en manco’s in de opname, bijvoorbeeld bij het fietsen over hobbelpaden in het bos ­– het pad is hobbelig, dus niks mis mee als je dat ook ziet.

Maar het moet ook weer niet te veel worden: als het beeld zo wild op en neer schokt dat je er misselijk van wordt, dan is een beeldstabilisator geen overbodige luxe. Die filtert de ergste schokken eruit en zorgt ervoor dat actievideo’s er beter uitzien. De fabrikanten weten dit ondertussen ook en elke camera in de test heeft meer of minder ingrijpende functies om bewegingsgerelateerde schokken te corrigeren. Het klinkt paradoxaal, maar een stabilisator waarbij het je niet opvalt dat hij wordt ingezet is de beste.

Hij moet het beeldverloop stabiel houden, maar het beeld niet vervormen als het perspectief verandert. Het moet dus met mate worden gebruikt. Dat is vooral lastig in de situaties met velden, bossen en weides, zoals bij fietsen over onverharde paden.

De GoPro camera’s konden goed overweg met de typische korte schudbewegingen, de GoXtreme Black Hawk+ 4K minder; bij de Rollei zagen we nauwelijks enig effect.

actioncam 4K full-hd praktijk test Ýi 4K Plus video kwaliteit

Ook zonder zonlicht levert de Yi 4K Plus scherpe en getailleerde opnames, die natuurgetrouw ogen.

Groothoekopnames

De voorkeur voor groothoekopnames heeft er veel mee te maken dat de eerste actioncams geen display hadden voor opnamecontrole, maar toch alles in beeld moesten krijgen wat belangrijk was.

Bovendien hebben groothoekopnames een groter scherptebereik en hebben ze de neiging om schokken te verbergen. De meeste door ons geteste camera’s hebben imiddels displays, maar de groothoekopname-look blijft populair.

De GoXtreme heeft bij een resolutie van 4K de grootste beeldhoek, terwijl de Sony RX 0 II met slechts 84 graden de kleinste heeft. Gangbaar is circa 140 graden; daarmee kun je een garagedeur vanaf ongeveer een halve meter afstand compleet in beeld vangen.

Het is onbegrijpelijk dat de meeste fabrikanten zoals GoPro de concrete beeldhoeken niet meer noemen. In plaats daarvan gebruiken ze vage termen zoals ‘Linear’, ‘Wide’ en ‘Super-View’.

Als je er zeker van wilt zijn dat een camera-instelling alles vastlegt wat belangrijk is voor de opname, ontkom je niet aan wat experimenteren.

4K of full-hd?

Veel camerafabrikanten promoten hun camera’s als 4K-actioncams. Wie na het uitpakken van de camera de accu oplaadt, een geheugenkaart plaatst (meestal microSD) en begint te filmen, zal merken dat veel camera’s in de standaardinstelling slechts werken met full-hd-resolutie. Zelfs als je expliciet 4K als opnameformaat instelt, krijg je niet automatisch scherpe video’s bij snelle actie. De Sony RX0 II bijvoorbeeld, stelt daarbij teleur en haalt slechts 25 frames per seconde in 4K-modus – te weinig voor echte actiescènes.

Slechts zes van de tien geteste camera’s bieden 4K met een acceptabele 50 of 60 frames per seconde. Bij de GoPro’s moet je ook opletten. Zo bieden bijvoorbeeld niet alle modellen uit de 7-serie een 4K-resolutie – de geteste GoPro 7 White haalt slechts full-hd.

actioncam 4K full-hd praktijk test GoPro 7 White video kwaliteit

De video van de GoPro 7 White haalt niet het niveau van de 4K-camera’s: onnatuurlijke hemel, vertekend, te veel verscherpt.

De bitrate (gegevenssnelheid) van het videomateriaal geeft een ruwe indicatie van de opnamekwaliteit. Bij full-hd was dit gemiddeld 40 Mbps bij een framerate van ongeveer 50 tot 60 hertz, bij 4K lag het in de buurt van 100 Mbps.

Praktijktest

We hebben in meerdere etappes gecontroleerd hoe overtuigend de opnames van de camera’s zijn. Bij de tests in het lichtlaboratorium werden lichtgevoeligheid, contrast, belichtingscontrole en kleurweergave getest.

Verder moesten de kandidaten scherp gedetailleerde clips afleveren tijdens bewegende opnames, ook op een e-bike (25 km/u) en bij het rijden met onze zelfbouw kabelbaan (max. 55 km/u).

Zwakker licht leidde bij een aantal camera’s tot een drastisch verlies aan scherpte van de details, wat vooral te merken was tijdens de testritten op de kabelbaan. In plaats van een gedetailleerd bladerdak was het resultaat vaak een pixelbrij. De DJI Osmo leverde de beste shots in slecht licht, die van de GoPro 7 White waren bijna onbruikbaar.

Te veel licht kan ook details in het beeld afvlakken, zoals de fijne contouren van objecten in onze lab-testkaart. De typische licht/donker-veranderingen in actieshots verwerken de meeste kandidaten goed en ze stellen de belichting in ongeveer een seconde bij zonder opvallende schommelingen. Alleen bij de GoPro 7 White duurde de afstelling meer dan twee seconden.

De actioncams maken ook foto’s. Dat dit niet hun hoofddiscipline is, is te merken aan de kwaliteit van de foto’s. Die ligt niet op het niveau van goede smartphone­camera’s.

Veel gebruikers accepteren dat echter en willen bijvoorbeeld even een foto kunnen maken voor hun website, terwijl de video-opname draait. Dat laatste was echter met geen enkele camera in het testveld mogelijk.

Testresultaten actioncams

DJI Osmo Action

DJI Osmo Action

De uitrusting van de Osmo is wat karig, omdat hij alleen wordt geleverd met een accu, een oplaadstation en vier filters voor de lens. Het accucompartiment is vergrendeld met twee hendels. De Osmo wordt bediend via een groot aanraakscherm, het kleurenscherm aan de voorzijde wordt gebruikt voor controle van het beeld tijdens de opname. Zonder extra behuizing is de DJI waterdicht tot een diepte van 11 meter. Met de onbeveiligde snelvergrendeling kan de actioncam snel van de houder worden gehaald – ook per ongeluk als je pech hebt. Gps en HDMI ontbreken.

Met een snelkeuzeschakelaar kun je schakelen tussen de modi. De Osmo neemt op in 4K met maximaal 60 fps, ook in HDR, maar dan zonder stabilisator. Tijdens het opnemen wordt de DJI heet, zelfs als het display is uitgeschakeld. De accu ging een uur mee in de 4K-modus.

De opnames tonen weinig vervorming. In video’s vanuit beweging genomen zagen we kleurruis bij weinig licht. Bij opnames met sterk tegenlicht laat de Osmo een effectieve helderheidsregeling zien, en ondanks sterke contrasten levert hij natuurlijke beelden met slechts een beetje overbelichte delen bij fel licht buiten. In het lab viel een lichte overdrijving op van lichte delen, en het zwart zou dieper mogen. De scherpte krijgt zeer goede cijfers, hetzelfde geldt voor de kleurweergave, die alleen wordt gehinderd door een lichte blauwzweem. De reactie op snelle belichtingsveranderingen werd gekenmerkt door een getrapt effect.

Pluspunten

 • kleurendisplay voorzijde
 • goede beeldkwaliteit

Minpunten

 • geen HDMI-uitgang
 • geen gps

Bekijk deze actioncam

GoXtreme Black Hawk+ 4K

GoXtreme Black Hawk+ 4K

Van stuur- en framebeugel tot diverse kleefstrips en kabelbinders, de GoXtreme Black Hawk+ 4K wordt met een complete set accessoires meegeleverd. De bijgeleverde beschermende behuizing is geschikt voor onderwatergebruik tot 60 meter duikdiepte.

De bediening van de camera is even wennen. Door het ontbreken van een aanraakscherm moet je twee knoppen aan de voor- en bovenkant gebruiken om door de menu’s te navigeren. Via de app gaat het instellen en bedienen een stuk handiger; die is overzichtelijk en stabiel. De live-preview op de smart­phone toont een vloeiend beeld, zelfs tijdens de opname. De accu gaat relatief lang mee met 73 minuten accuduur zonder wifi, dit neemt af tot 37 minuten met actieve wifi.

Opnames die gemaakt worden bij beweging zien er over het algemeen goed uit met sterke groothoekvervormingen; de scherpte neemt echter af met toenemende beweging en is niet voldoende op korte afstand (< 1 meter). Bij sterk tegenlicht zijn grote delen van het beeld zwart.

De krachtige kleuren neigen wat naar groenige tinten. Details bij de randen van het beeld worden door de compressie onscherp; zeer heldere delen zijn overbelicht, donkere gebieden te zwart. De beeldstabilisator kan niet helemaal overtuigen. Hij begint wat aarzelend, wat in de video is te zien aan haperingen. De audiotrack bevat alleen een spoor voor het linkerkanaal, dat slechts in lichte mate wordt beïnvloed door windruis.

Pluspunten

 • goede uitrusting
 • duikbehuizing

Minpunten

 • geen touchdisplay
 • lastige bediening

Bekijk deze actioncam

GoPro 7 white

GoPro 7 white

De al wat oudere 7 White wordt nog steeds verkocht, ook al maakt hij opnames tot maar 1920 × 1440 met 50 fps.

Net als bij de andere GoPro’s zit er een 32 GB microSD-kaart in de doos, zodat je meteen kunt beginnen. De GoPro 7 White is ook geschikt voor gebruik onder water zonder extra behuizing tot 10 meter diepte.

Het instellen is omslachtig, omdat je de kwaliteitsinstellingen niet via het ­cameramenu kunt wijzigen. Die belangrijke waarden kunnen het beste via de app worden ingesteld, alleen werkt deze niet soepel.

Tijdens onze tests crashte de action­cam regelmatig , wat iets met de app te maken lijkt te hebben. Een herstart door het verwijderen van de accu zit er niet in, omdat de accu vast ingebouwd zit. Vervangen door een reserve-accu is dus ook niet mogelijk.

Directe weergave van de clips op een aangesloten beeldscherm kan niet vanwege het ontbreken van een HDMI­-aansluiting.

De opnames van de GoPro 7 White vertonen sterke groothoekvertekeningen. Het contrast neemt af bij omstandigheden waarbij er weinig licht is, maar in de zon krijg je mooie, goed gestabiliseerde clips met krachtige kleuren, die net een tikje donker uitvallen.

Als het licht te fel is, krijgen de kleuren een geelachtige zweem. Wanneer ze vanuit beweging worden vastgelegd, hebben erg felle delen de neiging om te vervagen. De scherpte bereikt nauwelijks een gemiddeld niveau, de foto’s ­lijken deels te veel verscherpt.

Pluspunten

 • handzaam
 • goede stabilisatie

Minpunten

 • neiging tot crashen
 • accu niet verwisselbaar

Bekijk deze actioncam

Sony FDR-X3000R

Sony FDR-X3000R

Met 114 gram (196 gram met extra behuizing) is de FDR te zwaar voor in een hoofdband. De camera en de onderwaterbehuizing (voor duiken tot 60 meter) hebben wel een statiefbevestiging, maar verder zitten er geen houders of kleefstrips in de doos. De spatwaterdichte FDR-X-3000R filmt met een Zeiss-lens.

Met de slim ontworpen afstandsbediening met kleurendisplay kan de actioncam worden bediend. Direct op het apparaat moet je jezelf met miniknoppen moeizaam een weg banen door het menu op een piepklein zwart-wit-display. Om de kijkhoek en het perspectief te bepalen heb je dus de afstandsbediening nodig. Een HDMI-uitgang en microfooningang zijn aanwezig. Om video’s te schieten met een hoge resolutie heb je wel een snelle geheugenkaart nodig. Helaas waarschuwt de camera niet als de kaart te traag is, maar laat hij delen van de video weg.

Zelfs met wifi hield de Sony het 100 minuten vol bij full-hd, en 70 minuten in 4K (als hij niet te warm wordt). In de extra behuizing schakelde de FDR zichzelf na 35 minuten uit omdat hij te warm werd. Zelfs in het midden van het beeld bevatten de opnames nog steeds waarneembare vervormingen. De bijna opzichtige kleuren zijn vaak wat blauwgroen. In donkere delen met tegenlicht vallen ze in het zwart weg. De camera heeft moeite met sterke achtergrondverlichting. Bij helder licht heeft hij de neiging om heldere gebieden van het beeld te egaliseren. De scherpte is over het geheel genomen goed.

Pluspunten

 • afstandsbediening met live-preview
 • scherpe opnames
 • goede uitrusting

Minpunten

 • prijzig

Bekijk deze actioncam

YI 4K Plus

YI 4K Plus

De Yi 4K Plus heeft een magere uitrusting. Alleen een handleiding, een USB-C-oplaadkabel en een USB-C-adapter voor een externe microfoon worden meegeleverd. Als je er een water- en stofdichte behuizing bij wilt kopen, kost je dat 30 euro extra.

Er zijn ook nog verschillende sets met accessoires zoals kleefstrips verkrijgbaar. In de waterdichte behuizing treden regenboogartefacten op als het zonlicht onder een bepaalde hoek binnenvalt.

Op de bediening via het touchdisplay valt niets aan te merken. Net als bij de kleinere Yi maakt de app een uitstekende indruk. De menu’s zijn duidelijk geordend en de app reageert zeer snel.

De videovoorvertoning werkt bijna zonder vertraging. Kort na het verbinden met de app vraagt de camera of nieuwe firmware moet worden geïnstalleerd. De batterij van de 4K Plus ging 59 minuten mee in de 4K-modus met actieve wifi.

Er was vignettering en groothoekvertekening zichtbaar in de opnamen. Zelfs als de camera snelle bewegingen maakt, levert hij opnames die tot aan de randen van het beeld scherp zijn, met mooie contrasten en natuurlijke kleuren die slechts een beetje naar blauw neigden.

De stabilisatie moet wakker geschud worden voordat hij ingrijpt, maar dan doet hij het goed. Bij weinig licht boet de scherpte ietwat in. De camera reageert ook snel en soepel op drastische lichtveranderingen.

Pluspunten

 • goede bediening
 • hoge videokwaliteit
 • goed werkende app

Minpunten

 • extra behuizing optioneel

Bekijk deze actioncam

Beoordelingen van de bovenstaande en andere geteste modellen vind je ook in de rest van deze review en in het mei-nummer van c’t magazine. In onderstaande tabel hebben we gegevens verzameld van alle tien geteste modellen actioncam.

actioncam 4K full-hd praktijk vergelijkende test review resultaten tabel

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

Geluid en speciale opties

Je wilt voor het geluid hetzelfde als voor het beeld, hoe authentieker hoe beter. De confrontatie aangaan met de elementen laat weinig te wensen over: windgeluiden in de microfoon klinken zelfs bij een ongevaarlijke fietstocht als een heftige storm, en de houders brengen elk geluid mechanisch over.

We vonden de soundtrack het mooist bij de Osmo Action, alhoewel die nog steeds hoorbaar windgeruis opnam. Het geluid van de Rollei-opnames was totaal onacceptabel: hier kon je de windgeluiden niet eens horen omdat ze door de rammelende geluiden werden overstemd. Spraakopnames waren bijna onverstaanbaar.

Tip: als je echt een goede geluidsopname wilt, moet je een audiorecorder in je kleding meedragen die beschermd is tegen de wind. Die opname kun je later tijdens de montage toevoegen.

In een poging om zich te onderscheiden van de vervelende concurrentie hebben veel fabrikanten allerlei speciale opties aan hun actioncams toegevoegd. Zo hebben ze bijvoorbeeld scènemodi en time-lapse, slow motion en intervalopnames, bijvoorbeeld voor korte filmfragmenten waarop wolken zeer snel over de hemel bewegen tijdens een panning shot.

Maar de toevloed van dergelijke functies heeft het ongewenste bijeffect dat ze de bediening niet bepaald eenvoudiger maken.

actioncam test review app sony

Met extra functies en uitgebreide apps (hier van Sony) proberen fabrikanten van actioncams zich ook te onderscheiden.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Warrige bediening

Bij de eerste generaties actioncams waren waarschijnlijk ongetrainde apen nog in staat geweest om ze aan de praat te krijgen: een druk op de rode knop, lampje knippert – camera loopt. Druk er nogmaals op en de opname stopt.

De menu’s van de huidige camera’s lijken daarentegen steeds meer overladen en de kleine apparaten zijn nauwelijks intuïtief te bedienen. Zo probeert GoPro bijvoorbeeld wel de toegang tot vaak gebruikte opties te vergemakkelijken met spraakbesturing en programmeerbare knoppen, maar ook die moet je eerst leren bedienen. Sommige van de door de fabrikanten gebruikte menu-afkortingen waren zelfs voor ervaren testers onbekend. Als je op de piste staat, kun je zulke dingen niet even opzoeken. Bij de bediening van het menu van de Sony RX0 II met het minischermpje en de kleine, met handschoenen onbruikbare toetsen, zouden zelfs muizen een bril nodig hebben, zo klein is het lettertype.

Ook bij andere camera’s komen gebruikers een wirwar tegen van korte en lange toetsaanslagen, veegbewegingen en knipperende patronen – en diep geneste menu’s. Een prettige uitzondering is de YI 4 K Plus, die wel heel intuïtief kan worden bediend.

Het is dus de moeite waard om vooraf de instellingen voor de verwachte opnamesituatie aan te passen via de smartphone-app die voor elke camera beschikbaar is.

Streamen en accuduur

Bijna alle camera’s in het testveld streamen het videomateriaal als preview direct door naar je smart­phone via de door de camera opgezette wifi-­verbinding, maar niet met alle resoluties.

De GoPro Black 8 is bijvoorbeeld geschikt voor livestreamen van video naar internet, en kan dat doen met 1080p, terwijl de GoPro 7 Black dat alleen kan in 720p.

Met ingeschakelde wifi kunnen opnames ook op enkele meters afstand worden gestart en gecontroleerd – dat gaat wel ten koste van de gebruikstijd van de accu. Bij actieve wifi was de accuduur van de Rollei Touch zonder streamen twee uur, terwijl de GoPro Hero Black het al na 35 minuten opgaf – was de wifi uitgeschakeld, gaf hij het pas na 60 minuten op.

Slecht: maar bij enkele van de geteste apparaten is het mogelijk terwijl je op pad bent de batterij snel te vervangen door een reserve. Bij de andere moet je de houder verwijderen, dingen demonteren of een schroevendraaier erbij pakken. Powerbanks zijn een alternatief, maar die moet je dan samen met de kwetsbare snoeren zelf vast klussen en dit kan zelfs een veiligheidsrisico zijn.

Camera mounts

Of de video-opname een beetje stabiel is en of de camera ook vastlegt wat je later wilt zien, wordt ook voor een groot deel bepaald door de mounts. Op dat gebied zijn twee trends waarneembaar, en van beide worden we niet blij. Ten eerste zijn de bijgeleverde kleef-, klem- en statiefaansluitingen erg mager.

Zelfs een valbeveiliging is niet bij de camera’s inbegrepen. Verder stapt men steeds vaker af van de vroegere de facto GoPro-standaard voor accessoires. De uiteenlopende soorten behuizingen en bevestigingsbeugels hebben geleid tot een gigantische berg van onderling incompatibel – en dus erg duur – toekomstig plasticafval wanneer de actioncam wordt vervangen door een andere.

actioncam test review accessoires

Kenmerken zoals de meegeleverde accessoires (hier bij Rollei) spelen ook een rol bij het kiezen van een actioncam.

Conclusie

Het avontuur met de actioncam begint al voor de aankoop. Want zonder vooraf te testen of je met de handmatige bediening en het menu overweg kunt, moet je eigenlijk niet zomaar een camera aanschaffen.

En of het echt een 300 euro dure GoPro moet zijn terwijl de half zo dure GoXtreme Black Hawk+ 4K het net zo goed doet, is een terechte vraag die je jezelf moet stellen. Zeker als je bedenkt hoe gemakkelijk je zo’n camera zonder extra bescherming kunt verliezen in de modder van een mountainbiketraject. Welke actioncam je moet kiezen hangt in grote mate af van de geplande actie die gefilmd moet worden. Alleen camera’s met een beschermende behuizing die bestand is tegen waterdieptes van meer dan 10 meter zijn geschikt om te duiken. De beste video­kwaliteit levert de YI 4K Plus, de beste foto kun je verwachten van de Sony RX0 II.

Zelfs de kwaliteit bij verschillende beeldresoluties en beeldsnelheden verschilt zo sterk dat er geen universele camera is voor alle gevallen. Als je gedetailleerde opnames bij daglicht nodig hebt, is de GoPro HeroBlack 8 de beste keuze. De DJI Osmo blonk uit in donkere opnamesituaties.

De YI 4 K Plus bleek een goed uitgebalanceerde camera te zijn voor de meeste opnamesituaties met een uitstekende detailweergave en een lange levensduur van de accu.

(Ulrich Hilgefort, Michael Link, Stefan Labusga en Marco den Teuling, c’t magazine)

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't 06/2024

Meer over

Camera's

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er