Gebruik je smartphone als webcam

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

    Inleiding

    Als je op zoek bent naar een (extra) webcam, kom je momenteel in shops vaak dure of verouderde modellen tegen. Maar voor videoconferenties op je pc is er een andere optie: met speciale apps gebruik je je smartphone als webcam. Dat kan onder Windows, macOS en Linux en wifi of usb en biedt zelfs voordelen ten opzichte van standaard webcams.

     

    Android- en iOS-apparaten als webcam voor je pc gebruiken

     

    smartphone als webcam

    Op het moment dat je voor het eerst gaat videovergaderen, realiseer je je misschien pas dat er iets aan je pc ontbreekt: een webcam. Gelukkig heeft bijna iedereen een prima camera op zak, namelijk die van je smartphone. Zelfs zeer goedkope smartphones hebben vaak een camera die prima voldoet voor videoconferenties. Met de juiste app kun je ze snel instellen als externe camera voor programma’s als Zoom, Skype of Jitsi.

    Een alternatief zijn programma’s waarmee je een echte fotocamera als webcam kunt koppelen. We kennen daarvoor onder andere tools van Canon, Fujifilm en Panasonic. Een ander alternatief is natuurlijk om meteen de hele vergadering via je smartphone of tablet te doen, als het scherm en de bediening dat toelaten.

    In vergelijking met een in het scherm geïntegreerde webcam of een losse webcam die is uitgerust met een bevestigingsklem, moet je bij een smartphone een beetje improviseren. Als je de smartphone gewoon voor je neerzet en tegen de monitor laat steunen, komt de focus wel erg op je neus en (onder)kin te liggen. Het werkt fijner als je de smartphone op ooghoogte plaatst, bijvoorbeeld met een ministatief en een smartphonehouder.

    Als je hem dan ook nog neerzet voor de monitor met het chatvenster, lijkt het voor je gesprekspartner( s) alsof je ze recht aankijkt. Het effect van langs elkaar heen kijken verdwijnt dan. Daar heb je normaliter wel last van als de chatvenster en de camera verder van elkaar af staan, bijvoorbeeld als de webcam op een erg grote monitor zit of als je een laptop gebruikt met een aparte monitor die ernaast staat. Als je een laptop met een externe monitor gebruikt, heeft de smartphone als webcam nog een voordeel: je kunt de laptop gewoon achter de monitor zetten of dichtdoen.

    Testoverzicht

    In c’t 10/2020, p.98 hebben we vijf apps getest die een gratis basisversie hebben: DroidCam, Kinoni EpocCam, IP Webcam, E2esoft iVCam en Iriun Webcam. Alle vijf zijn beschikbaar voor Android en met uitzondering van IP Webcam ook voor iOS. De betaalde versies verwijderen de reclame in de app of bieden meer functies, zoals hogere resoluties of het schakelen tussen camera’s. We hebben de Android-apps getest met een Pixel 3a van Google en een Note 8 en 10 van Samsung, de iOS-apps op een iPad – de resultaten zouden gelijk moeten zijn voor een iPhone. We hebben alle apps via wifi verbonden met een Windows 10-computer. Aan de pc-kant hebben ze een door de producent van de app geleverde driver nodig. Die creëert een virtuele camera, die vervolgens door applicaties wordt gebruikt als een echte camera.

    smartphone als webcam

    Via een programma dat je op je pc installeert, wordt er verbinding gemaakt met de camera van je smartphone.

    Voor sommige apps zijn er ook macOS- en Linux-drivers beschikbaar; die hebben we niet getest. Voor EpocCam maakt het Windows-stuurprogramma de verbinding met het mobiele apparaat, voor de andere vier moet er ook nog een Windows-toepassing op de achtergrond draaien.

    De verbinding via wifi werd binnen enkele seconden betrouwbaar tot stand gebracht. Alleen EpocCam en iVCam zitten elkaar in de weg als beide Windows- applicaties tegelijkertijd zijn geïnstalleerd. De vijf apps sturen het videobeeld hooguit rudimentair bewerkt door, trucs zoals achtergrondvervaging of virtuele achtergronden moeten worden toegevoegd door de videochatsoftware. Bij sommige combinaties van app, mobiele telefoon en omgevingslicht lijken de kleuren dof of overdreven. In dat geval helpt het om de witbalans aan te passen, indien mogelijk.

    De Android-versies van DroidCam, iVCam en Irium Webcam kunnen als alternatief een usb-verbinding gebruiken, onder iOS kan dat met DroidCam, EpocCam en iVCam. Dat is bijvoorbeeld handig als er geen wifi beschikbaar is en de pc bekabeld met het lokale netwerk is verbonden.

    Op een Android-toestel moet usb-debugging en dus de ontwikkelaarsmodus worden geactiveerd, wat een bepaald veiligheidsrisico inhoudt. Je kunt dit beter alleen doen bij een tweede toestel, zonder privégegevens die het beschermen waard zijn. Voor een iOS-apparaat moet iTunes zijn geïnstalleerd op de pc. We konden daarna bij DroidCam nog steeds geen verbinding maken.

    Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

    Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

    Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

    Audio en video

    Zowel via wifi als via usb sturen alle apps het videobeeld zonder fouten door, maar wel met een bepaalde vertraging. Daardoor lopen het beeld en geluid dat op de pc wordt opgenomen niet lipsynchroon. De latentie is sterk afhankelijk van de ingestelde resolutie en de hardwareprestaties van de pc en smartphone. Een 2,4 GHz wifinetwerk leek daar meer last van te hebben dan aansluitingen via usb of 5 GHz wifi. Alle apps hebben instellingen om voldoende lipsynchroon video over te dragen. De minste problemen gaven DroidCam en Iriun Webcam, de meeste IP Webcam.

    Als je geen microfoon op je pc hebt, kun je de microfoon van je smartphone gebruiken bij DroidCam, EpocCam en iVCam. Dan zijn beeld en geluid altijd synchroon. Bovendien zijn smartphonemicrofoons al geoptimaliseerd voor de onderdrukking van omgevingsgeluiden en echo’s.

    Dat werkt echter alleen goed als je de smartphone dicht bij je mond houdt. Vooral wanneer het geluid van de videoconferentie over luidsprekers wordt afgespeeld, worden er duidelijke en storende echo’s geproduceerd. Het gebruik van de microfoon van de smartphone is daarom alleen aan te raden als je luistert via een hoofdtelefoon die is aangesloten op de pc. Maar dan kun je ook wel meteen een headset gebruiken, die meestal een nog betere microfoon heeft dan die van je smartphone.

    Als videoconferentiesoftware hebben we Jitsi Meet, Microsoft Teams, Zoom en Skype getest met de inkomende videobeelden. Met Jitsi, Teams en Zoom verliep alles soepel en na het kiezen van de instellingen voor de videobron en microfoon in de software konden we direct de smartphone als webcam gebruiken. Er zijn twee versies van Skype, waarvan alleen de desktopversie die beschikbaar is op de Microsoft-site zonder problemen werkte.

    De op veel pc’s voorgeïnstalleerde Skype-versie uit de Microsoft Store deed een beetje lastig: die kon alleen de virtuele camera’s van EpocCam en iVCam gebruiken, maar niet die van DroidCam, IP Webcam en Iriun Webcam.

    Alle apps kunnen schakelen tussen de front- en hoofdcamera, maar bij de Android-versie van EpocCam kan dat alleen in de betaalde versie en na opnieuw verbinden. Als je je telefoon rechtop tegen de monitor wilt laten steunen, kun je in alle apps, behalve EpocCam, overschakelen naar de portretmodus. Alle apps kunnen de ledflitser van het apparaat aanzetten, maar omdat de meeste smartphones er alleen één aan de achterkant hebben, werkt dat alleen voor de hoofdcamera. De meeste frontcamera’s van smartphones zijn sowieso lichtgevoeliger dan webcams, dus daarbij heb je meestal geen ledflitser nodig.

    Conclusie

    Alle vijf de systemen voldoen goed aan hun doel om je smartphone als webcam te gebruiken, zelfs in de gratis versies, zij het met bepaalde beperkingen. Ze zijn niet alleen geschikt als noodoplossing als je geen webcam hebt, maar ook als permanent alternatief. Onhandig bij alle apps is echter dat je voor videobellen eerst je mobiele telefoon moet ontgrendelen, de soft ware moet starten en alles goed moet neerzetten – dat is lastig, vooral bij ongeplande inkomende gesprekken. De pluspunten zijn meer flexibiliteit, minder langs elkaar heen kijken en (afhankelijk van de mobiele telefoon) een betere kwaliteit dan bij webcams.

    EpocCam, E2esoft iVCam en Iriun Webcam kunnen zeer snel worden geïnstalleerd en gebruikt. DroidCam heeft ook in de dagelijkse praktijk een paar klikken meer nodig, maar zendt ook in de gratis versie perfect geluid uit. Nadelen van IP Webcam zijn dat er meer instelwerk nodig is en de vaak hoge latentie.

    De meeste functies en de meest betrouwbare werking zit in de betaalde versie van E2esoft iVCam. Maar de testversie is misleidend, omdat de ontwikkelaar de beperkingen daarvan niet duidelijk communiceert en veel reclame laat zien. Bovendien is de betaalde versie van de app de duurste in de test.

    Van de gratis versies biedt Iriun Webcam de hoogste resolutie en alle functies die in de praktijk belangrijk zijn, met uitzondering van de geluidsoverdracht. Dat laatste vind je wel bij DroidCam, dat verder een wat kleiner scala aan functies heeft . Het meest featurerijke systeem onder de gratis soft ware is IP Webcam en dat gaat veel verder dan videoconferencing. Maar je moet leren hoe je de app bedient en je kunt duidelijk merken dat het systeem eigenlijk is bedoeld voor videobewaking.

     

    Dit artikel is verschenen in c’t magazine, uitgave 10/2020, p.98, met medewerking van Marvin Strathmann, Jörg Wirtgen en Marco den Teuling. Besprekingen en testresultaten van de individuele apps lees je in het tijdschrift.

     

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

    Blijf op de hoogte!

    Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

     

    Meer reviews lees je in c't 05/2024

    Meer over

    AppsCamera's

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

    In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

    Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

    In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er