Achtergrond vervagen in Microsoft Teams – waarom kan het niet?

Marco den Teuling
1

Achtergrond vervagen in Microsoft Teams is soms wel mogelijk en soms niet. Waar kan dat aan liggen?

Wanneer ik deelneem aan een videoconferentie via Microsoft Teams op mijn pc thuis, vind ik een menu-item ‘Achtergrondfilters’ waarmee ik de achtergrond kan instellen. Uit het overzicht dat verschijnt, kan ik bijvoorbeeld het item ‘Vervaging’ selecteren en de achtergrond achter mij wazig maken, maar ik kan ook een bepaalde achtergrondafbeelding kiezen die dan de achtergrond achter mij vervangt.

Nu viel mij op dat bij Teams op mijn laptop het menu-item Achtergrondinstellingen echter ontbreekt. Op beide computers is dezelfde Windows-versie en dezelfde Teams-app geïnstalleerd. Wat is het verschil tussen Teams op een laptop en op een pc?

Microsoft Teams achtergrondfilter

De optie ‘Achtergrondfilters’ waar ook vervagen bij zit, is niet op elke pc beschikbaar.

Achtergrond vervagen in Microsoft Teams: hardware-eisen

Het verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de processor. Voor het achter­grond­-effect heb je een CPU nodig met de AVX2-instructiesetextensie (Advanced Vector Extensions 2). Intel-CPU’s vanaf Core i-4000 (2013) en AMD vanaf A-8000 (2015) en Ryzen (2017) ondersteunen die. Uitzonderingen daarop zijn de huidige Celerons en Pentiums, waarbij Intel – vermoedelijk om marketingredenen – AVX en AVX2 opzettelijk uitschakelt, hoewel de kernen dat in principe wel zouden kunnen. De goedkope cpu’s van AMD (Athlon 200GE, 3000G) verwerken de AVX2-instructies daarentegen wel.

Microsoft Teams achtergrond AVX2 CPU-Z

Belangrijk is hier de lijst achter ‘Instructions’.

Je kunt erachter komen wat voor soort processor er in je systeem zit en of hij AVX2 aankan met de gratis tool cpu-Z. De lijst met de instructieset-extensies die actief zijn in je CPU vind je daar in de lijst achter Instructions op de eerste pagina.

Achtergrond bij rechtstreekse oproep

Als je een rechtstreekse oproep van collega’s via Teams accepteert met de knop Deelnemen, verschijnt niet eerst dit venster met alle opties. In dat geval gebruikt Teams de instelling van de vorige afspraak, bijvoorbeeld die leuke ruimte-achtergrond die je bij de vorige sessie had geprobeerd.

Achtergrond Teams wijzigen tijdens meeting vergadering

Je kunt ook tijdens een meeting de achtergrond aanpassen.

In de miniatuurweergave onderin zie je tijdens de vergadering het beeld dat andere deelnemers van jou zien. Je kunt tijdens een vergadering alsnog de instelling wijzigen via de menuknop (de drie puntjes) en de optie ‘Achtergrondeffecten toepassen’.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees tips, workshops en reviews op je gemak in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
maria
Lezer
maria

Wie kan me helpen? In Team’s werkt mijn microfoon niet. Deze werkt wel in zoom en skype. Daarbij heb ik al teams meerdere keren verwijderd en opnieuw geïnstalleerd. Deze geüpdatet, Hij staat aangevinkt dat hij gebruikt mag worden in Team’s Deze ook al verwijderd en opnieuw gedaan enz. enz..