Achtergrond vervagen in Microsoft Teams – waarom kan het niet?

Marco den Teuling
0

Achtergrond vervagen in Microsoft Teams is soms wel mogelijk en soms niet. Waar kan dat aan liggen?

Wanneer ik deelneem aan een videoconferentie via Microsoft Teams op mijn pc thuis, vind ik een menu-item ‘Achtergrondfilters’ waarmee ik de achtergrond kan instellen. Uit het overzicht dat verschijnt, kan ik bijvoorbeeld het item ‘Vervaging’ selecteren en de achtergrond achter mij wazig maken, maar ik kan ook een bepaalde achtergrondafbeelding kiezen die dan de achtergrond achter mij vervangt.

Nu viel mij op dat bij Teams op mijn laptop het menu-item Achtergrondinstellingen echter ontbreekt. Op beide computers is dezelfde Windows-versie en dezelfde Teams-app geïnstalleerd. Wat is het verschil tussen Teams op een laptop en op een pc?

Microsoft Teams achtergrondfilter

De optie ‘Achtergrondfilters’ waar ook vervagen bij zit, is niet op elke pc beschikbaar.

Achtergrond vervagen in Microsoft Teams: hardware-eisen

Het verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de processor. Voor het achter­grond­-effect heb je een CPU nodig met de AVX2-instructiesetextensie (Advanced Vector Extensions 2). Intel-CPU’s vanaf Core i-4000 (2013) en AMD vanaf A-8000 (2015) en Ryzen (2017) ondersteunen die. Uitzonderingen daarop zijn de huidige Celerons en Pentiums, waarbij Intel – vermoedelijk om marketingredenen – AVX en AVX2 opzettelijk uitschakelt, hoewel de kernen dat in principe wel zouden kunnen. De goedkope cpu’s van AMD (Athlon 200GE, 3000G) verwerken de AVX2-instructies daarentegen wel.

Microsoft Teams achtergrond AVX2 CPU-Z

Belangrijk is hier de lijst achter ‘Instructions’.

Je kunt erachter komen wat voor soort processor er in je systeem zit en of hij AVX2 aankan met de gratis tool cpu-Z. De lijst met de instructieset-extensies die actief zijn in je CPU vind je daar in de lijst achter Instructions op de eerste pagina.

Achtergrond bij rechtstreekse oproep

Als je een rechtstreekse oproep van collega’s via Teams accepteert met de knop Deelnemen, verschijnt niet eerst dit venster met alle opties. In dat geval gebruikt Teams de instelling van de vorige afspraak, bijvoorbeeld die leuke ruimte-achtergrond die je bij de vorige sessie had geprobeerd.

Achtergrond Teams wijzigen tijdens meeting vergadering

Je kunt ook tijdens een meeting de achtergrond aanpassen.

In de miniatuurweergave onderin zie je tijdens de vergadering het beeld dat andere deelnemers van jou zien. Je kunt tijdens een vergadering alsnog de instelling wijzigen via de menuknop (de drie puntjes) en de optie ‘Achtergrondeffecten toepassen’.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Lees tips, workshops en reviews op je gemak in c't mrt/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 10 partitie activeren met Schijfbeheer lukt niet

Ik heb met het Schijfbeheer van Windows 10 een usb-stick opnieuw ingedeeld en geformatteerd. Om de stick bootable te maken, wilde ik de eerste primair...

Android firewall en VPN tegelijk?

Ik wil op mijn Android-smartphone graag de firewall NetGuard gebruiken, ook als ik verbonden ben met een VPN. Is dat mogelijk?

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er