Webcam zonder poespas: Foscam W21

Noud van Kruysbergen
0

Er zijn sinds de eerste Coronagolf weer meer webcams te koop dan alleen dure versies. De Foscam W21 is een goedkoper alternatief voor privégebruik.

De simpele camera hoeft alleen op een usbpoort aangesloten te worden en op een monitor of laptop te worden gezet. Hij wordt door Windows meteen herkend, er zijn verder geen drivers nodig. Met het scharnierende klepje is hij altijd wel stabiel te krijgen. Daarnaast zit er een schroefdraad in voor een tripod of ander statief.

De 2-megapixel sensor levert een fullhd- beeld met 30 fps in H.264-streamingformaat. Door de beeldhoek van 84 graden past de hele familie in beeld, al is er wel enige vertekening aan de zijkanten. Een stereomicrofoon is ingebouwd, om een verband te houden tussen de positie van het geluid en de spreker, zodat het minder gauw een lawaaibrij wordt.

Een shutter om de lens mee af te kunnen dekken wordt meegeleverd. Die moet je op de camera plakken, maar hij lijkt niet helemaal voor deze webcam bedoeld te zijn want hij valt wat over de randen heen en bedekt de leds gedeeltelijk.

De beeldkwaliteit is voldoende, zeker gezien de lage prijs, maar wordt bij minder of kunstmatig licht wat flets. Maar voor het beoogde doel is het in beeld zijn vaak belangrijker dan het goed in beeld zijn.

(Noud van Kruysbergen, c’t magazine 3/2021, p.25)

Foscam W21

Webcam
FabrikantFoscam, foscam.nl
Sensor1/2,9 CMOS, 2 megapixel, 1080p 30 fps, 84 graden
StreamingH.264, MJPEG, YUV
S/N-ratio> 50 dB
Voedingvia usb, 5V/160mA
Meegeleverdafdekklepje
Shoplink en prijs€ 50

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en workshops op je gemak in c't magazine 4/2023

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Apple TV 4K 2022 review: nieuw maar ook beter dan vorige generatie?

Apple heeft zijn settopbox slechts één jaar na de vorige update opnieuw geüpdatet. De Apple TV 4K (2022) heeft een krachtigere SoC met een aangepaste ...

VMware Workstation 17 review: nieuwe versie met verbeteringen

Conclusie VMware Workstation 17 review In deze review kijken we naar de nieuwe versie van VMware Workstation, namelijk versie 17. Normaliter brengen ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er