Tekst kopiëren uit beveiligde pdf via Google Drive

Marco den Teuling
2

Als ik een stuk tekst wil kopiëren uit een pdf-document dat beveiligd is, lukt dat niet. Is er een manier om dat toch te doen?

Dat kun je doen door een enigszins grote scherm­afbeelding van het document te maken en die in een tekstherkenningsprogramma te laden. Dergelijke OCR-software (Optical Character Recog­nition) wordt vaak meegeleverd bij een scanner of multifunctionele printer. Er bestaan ook OCR-apps voor smartphones en tablets, maar die kunnen niet allemaal even goed overweg met screenshots.

Als je geen OCR-software hebt, maar wel een Google-account, dan kun je ook Google Drive daarvoor gebruiken. Maak een schermafbeelding en sla die als afbeelding op je computer op. Upload hem vervolgens naar Google Drive. Markeer het afbeeldingsbestand – we hebben de formaten JPG, GIF, BMP en PNG met succes geprobeerd – en selecteer ‘Openen met / Google Docs’ door met de rechtermuisknop op het gemarkeerde bestand te klikken. In het document dat dan geopend wordt, heeft Google Docs de tekst die door OCR is geconverteerd al onder de scherm­afbeelding ingevoegd. Vanaf daar kun je de tekst via het klembord kopiëren naar elke gewenste toepassing op je computer.

 

tekst kopieren uit beveiligde pdf OCR Google Drive Google Chrome

Google Drive bevat een tekstherkenningsfunctie (Optical Character Recognition) waarmee je teksten uit pdf-bestanden eenvoudig kunt kopiëren – ook als die beveiligd zijn.

 

Er is wel een nadeel aan die methode: je uploadt gegevens van je computer naar de server van Google. Houd daarbij rekening met de AVG-regelgeving wat de gegevensbescherming betreft. Die OCR-methode maakt tegelijk ook duidelijk dat de kopieerbeveiliging van pdf-documenten zeer zwak is.

Als je een beveiligde pdf in zijn geheel onbeveiligd wilt opslaan om bijvoorbeeld aantekeningen in de pdf te maken met pdf-software, kun je daar Google Chrome voor gebruiken.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Lees meer tips en uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't magazine okt/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Welke chipset voor Intel Core i-11000 moet je hebben? Een kort overzicht.

Ontdek de verschillen tussen B560, Z590 en andere chipsets voor Intel Core i-11000 zodat je de juiste kiest. Lees de vergelijking en bekijk de tabel.

Vast IP-adres voor Raspberry Pi

Ik wil een Raspberry Pi inrichten als server, maar die krijgt dan een IP-adres toegewezen via DHCP. Is er een manier om de Pi een vast IP-adres te gev...

Interessant voor jou

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Claudia
Lezer
Claudia

Is het ook mogelijk om een hele pdf in 1x met OCR te verwerken tot tekst? Of moet het echt met losse schermafbeeldingen?