Microsoft Word: sneltoets voor afdrukken

Redactie
0

Sinds de jaren negentig ben ik gewend om vanuit Microsoft Word de sneltoets combinatie voor printen Alt+D en dan D te gebruiken om iets in Windows rechtstreeks af te drukken. Ik werk sinds kort met een nieuwe versie van Word en daar werkt die toetsencombinatie niet meer in. Is er nog wel een manier om snel iets te printen via het toetsenbord?

Om bij nieuwere versies van Word voor Windows of macOS iets te printen via het toetsenbord zijn er verschillende manieren. Het eenvoudigste is om op Ctrl+P (macOS: Cmd+P) te drukken.

Dat opent hetzelfde dialoogvenster als het kiezen van ‘Bestand / Afdrukken’ of Alt+B, K. Als je niets aan de instellingen wilt veranderen, kun je daarna op Enter drukken.

Dus de volledige toetsencombinatie om iets snel af te druk­ken is Ctrl+P, Enter.

Snelle afdrukfunctie

Er is ook een snelle afdrukfunctie die het afdrukdialoogvenster volledig overslaat. Die staat verborgen op de werkbalk ‘Snelle toegang starten’ en moet eerst worden weergegeven. Klik daarvoor op het meest rechtse pictogrammetje op de titelbalk linksboven. Bij Windows staat er een horizontale lijn met een ‘v’ eronder, op de Mac drie puntjes.

Vink in het uitgebreide menu het vakje ‘Snel afdrukken’ aan. Op de Mac-­versie moet je eerst ‘Meer opdrachten’ selecteren. Een printerpictogram met een vinkje in een cirkel wordt nu toegevoegd aan de werkbalk. Door erop te klikken wordt het bestand waar je aan werkt rechtstreeks afgedrukt op de standaardprinter met de laatst gebruikte instellingen.


Microsoft Word sneltoets printen


Werkblad snelle toegang

De opdrachten op de werkbalk ‘Snelle toegang’ kunnen ook worden opgeroepen vanaf het toetsenbord in Windows, met de combinatie Alt+<commando nummer>. Dat nummer komt overeen met de positie van het commando op de balk.

Als ‘Snelle ­toegang’ bijvoorbeeld het vijfde pictogram op de balk is, is de snelkoppeling Alt+5. Je komt erachter wat het ­juiste nummer is door de Alt-toets ongeveer drie seconden ingedrukt te houden. De nummers van de commando’s zullen dan worden weergegeven op de respec­tievelijke pictogrammen.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Sneltoets toewijzen

Nog mooier: wijs een eigen sneltoets toe aan ‘Snel afdrukken’. Om dat te doen, selecteer je ‘Bestand / Opties / Lint aanpassen’ in de Windows-versie en klik vervolgens op ‘Aanpassen…’ naast ‘Sneltoetsen:’. Bij het volgende dialoogvenster laat je onder Categorieën de vermelding ‘Tabblad: Bestand’ geselecteerd en markeer je in de opdrachtlijst rechts ‘BestandAfdr­Standaard’. Plaats de cursor in het veld ‘Druk op ­nieuwe sneltoets’ en voer de gewenste combinatie in.

Lege snelkoppeling vinden

De moeilijkheid is om een snelkoppeling te vinden die nog niet elders is toegewezen. Alt+P is bijvoorbeeld nog steeds vrij. Laat de selectie van het sjabloon bij ‘Wijzigingen opslaan in:’ op Normal.dotm staan, zodat de snelkoppeling werkt bij alle documenten die gebaseerd zijn op Normal.dot of daarvan afgeleide subsjablonen. Sla de opdracht op met Toewijzen en sluit het dialoogvenster.

Bij Word voor macOS werkt het ongeveer hetzelfde. De instellingen voor je eigen sneltoetsen staan onder ‘Extra / Toetsenbord aanpassen…’. Selecteer in het dialoogvenster eerst ‘Alle opdrachten’ en zoek dan naar ‘BestandAfdrStandaard’.


 

lees meer hotlines c't 05/2024

Meer over

sneltoets

Deel dit artikel

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er