Dropbox versus andere cloud storage zoals Google Drive

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Als je je bestanden in de cloud wilt parkeren, is er méér dan alleen maar Dropbox. Er zijn verschillende aanbieders die het beter voor elkaar hebben qua functies, opslagruimte en privacy. Zeker sinds je bij Dropbox maximaal drie apparaten kunt koppelen met een gratis account, zoeken veel gebruikers een alternatief. We bekijken de plus- en minpunten van Dropbox versus andere cloud storage zoals Google Drive.

DropBox is een van de bekendste aanbieders van cloudopslag. Sinds maart 2019 kun je met een gratis Basic-account echter niet meer dan drie apparaten koppelen. Met een enkele pc, smartphone en tablet zit je al aan die limiet. Wil je ook een laptop en andere apparaten koppelen, dan moet je een alternatief voor DropBox zoeken.

Zodra je denkt aan een alternatief voor Dropbox, kom je waarschijnlijk al snel uit bij de usual suspects Microsoft OneDrive, Google Drive of Apples iCloud. Dat klinkt als een verstandige keuze: voor grote bedrijven is cloudstorage één van de producten in hun portfolio en als je toch al een account hebt, krijg je de cloudstorage er meestal tot een bepaalde limiet gratis bij.

Maar kijk ook eens wat meer rond, want er zijn genoeg aanbieders die misschien niet zo’n grote naamsbekendheid hebben, maar toch een erg net en compleet aanbod hebben. Het zijn meestal aanbieders die zich net als Dropbox richten op cloudstorage en de bijbehorende synchronisatiesoftware.

Elke aanbieder legt de nadruk weer ergens anders op: de een focust zich op het samenwerken aan documenten in teams en integratie met office-tools, de ander biedt end-to-end-encryptie en heeft zijn servers in de EU staan – wat vanuit privacyoverwegingen een zwaar argument kan zijn.

Uitgebreide info over alternatieven zoals peer-to-peer synchronisatie of een eigen cloudserver lees je in c't jan-feb/2019

Eisen aan de testkandidaten

De aanbieders moeten in ieder geval software voor Windows bieden die jouw clouddata met de inhoud van een lokale folder op je pc synchroniseert. En we verwachten daarbij in elk geval ook een smartphone-app voor Android-telefoons. En dan is er nog de eis om via een browser bij je gegevens te kunnen, zonder daar speciale software voor nodig te hebben.
Wat ook niet mag ontbreken, is een versiegeschiedenis. Dat zorgt ervoor dat bij elke verandering aan een bestand de oude versie bewaard blijft. Via een versie­geschiedenis kun je de verschillende versies bekijken en naar keuze terughalen.

De cloudstorage mag niet beperkt zijn tot een specifieke groep gebruikers (alleen klanten van een bepaald bedrijf bijvoorbeeld) en als je geen gratis account kunt gebruiken, moet maandelijkse betaling en opzegging mogelijk zijn. Je krijgt uiteraard wel korting als je kiest voor betaling per jaar.

Als we al deze eisen meenemen en op basis daarvan een selectie maken komen we uit bij negen aanbieders: box.com, Dropbox, Google Drive, Koofr, Mega, OneDrive, syncplicity, Tresorit en Your Secure Cloud.

Versie conflicten

De kern van de functionaliteit is het betrouwbaar synchroniseren van een lokale map op een Windows 10-pc met de cloud. De software van de ontwikkelaar moet herkennen dat bestanden zijn gewijzigd en gaan synchroniseren, lokaal of naar de cloud.

Dat lukt niet bij alle diensten in deze test. Vooral toen we probeerden versie­conflicten uit te lokken, liep het spaak. We hebben de software op twee Windows 10-machines geïnstalleerd en gekeken wat er gebeurt als je hetzelfde tekst­bestand (RTF-formaat ) of een afbeelding (PNG) op beide systemen vrijwel tegelijk met verschillende wijzigingen gaat opslaan.

In het ideale geval maakte de software een kopie van het bestand om beide versies te behouden. Bij sommige aanbieders werden beide versies direct na elkaar opgeslagen onder dezelfde naam. In het laatste geval zijn beide versies via de versiegeschiedenis in een browser dan te bekijken en indien nodig terug te zetten.

Dropbox versus vergeleken andere cloud storage versie historie Tresorit

Een versiegeschiedenis is handig om veranderingen aan een bestand terug te kunnen draaien, zoals hier bij Tresorit.

Snel synchroniseren

We keken daarbij verder dan alleen of het synchroniseren goed werkt. We wilden ook weten hoe de programma’s met je internetverbinding omgaan. Niet alle programma’s bieden opties om een maximale bandbreedte voor de up- en downloads in te stellen.

Toen we met een hex-editor slechts twee of drie bytes van een iso-bestand van 500 MB aanpasten, ging bijna alle software het complete bestand oversturen in plaats van alleen de gewijzigde bytes. Een nog vrij unieke feature is her herkennen van dubbele bestanden over meerdere mappen heen. Als dat gebeurt hoef je ze niet opnieuw over te zetten, maar kun je ze direct in de cloud en via andere clients kopiëren.

Als er tijdens het overzetten iets misgaat met de verbinding en je net bezig bent met het kopiëren van een bestand van een paar honderd MB, zou de software in het ideale geval niet het complete bestand opnieuw moeten gaan oversturen, maar moeten doorgaan op de plek waar hij gebleven was. Ook dat zie je echter bij lang niet alle geteste programma’s terug.
Een ander vervelend ding is dat het je dataverkeer kost als je bestanden binnen de synchronisatiemap verplaatst. Een aantal programma’s voeren blijkbaar geen move-commando uit, maar wissen het bestand dan in de oorspronkelijke map en sturen het vervolgens in zijn geheel helemaal opnieuw over naar de nieuwe plek.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Delen en meer

Alle geteste diensten hebben een optie om bestanden via een link te delen. De meeste ondersteunen het afschermen via een wachtwoord en een instelbare vervaldatum, maar bij een aantal valt dat onder de betaalde opties.

Het delen van bestanden met andere klanten van dezelfde cloudaanbieder is ook bij vrijwel elke aanbieder mogelijk. Er zijn daarbij duidelijke verschillen op het gebied van het herstellen van de bestanden (bij het wissen ervan) en de grootte en de opslagruimtebehoefte van de versie­geschiedenis.

Een aantal diensten heeft uitbreidingen om in teams samen te kunnen werken, zoals het aanmaken van gebruikersgroepen, voor verschillende office-integraties en (vooral handig voor zakelijk gebruik) het koppelen aan een Active Directory- of G Suite-omgeving. De opties hangen af van het pakket dat je besluit te nemen, dus we gaan daar verder niet al te uitvoerig op in.

Bij de mobiele apps hebben we de versies voor iOS en Android bekeken. Op die manier kun je bij elke clouddienst bij je bestanden. Wat hier en daar nog ontbreekt is een optie om je nieuwe foto’s automatisch naar de cloud te uploaden.

We hebben ook gekeken of de clouddiensten voor het inloggen op je account tweefactorauthenticatie bieden en of de API’s netjes gedocumenteerd zijn.

Geteste clouddiensten

Dropbox

Dropbox

Bij het gratis account van Dropbox krijg je 2 GB aan opslag, wat je nog iets kunt opkrikken met het uitvoeren van bepaalde taken. De versiegeschiedenis en de prullenbakinhoud worden 30 dagen opgeslagen. Als je 10 euro per maand spendeert aan een Plus-­account, krijg je 1 TB tot je beschikking. Het Professional-pakket verdubbelt de opslagruimte en biedt een aantal extra functies, maar kost twee keer zoveel. Daarmee kun je sharelinks afschermen met een wachtwoord en ze voorzien van een vervaldatum, verwijderde items 120 dagen in je prullenbak bewaren en een smart-sync-functie die bestanden pas downloadt bij gebruik om op schijfruimte te besparen.

Een aantal features is voor zakelijke gebruikers, bijvoorbeeld de uitvoerige logfunctie (vanaf Business Advanced) en de EU als opslaglocatie (pas vanaf 250 gebruikers). Ontwikkelaars kunnen online een zeer uitvoerig gedocumenteerde API vinden.

Het synchroniseren ziet er het meest volwassen uit. De clients herkennen zowel bij het up- als downloaden dubbele bestanden. Dat geldt ook bij kleine veranderingen aan grote bestanden, waarbij alleen de wijzigingen worden gesynchroniseerd. Alles bij elkaar is de synchronisatiefunctie positief onopvallend.

De Windows-client van Dropbox is de enige met een aparte functie voor directe LAN-transfers. Daarmee wordt geprobeerd de content bij pc’s binnen het lokale netwerk op te halen om internetbandbreedte te besparen. Er is geen WebDAV-toegang.

Pluspunten

  • alleen wijzigingen worden gesynct
  • flexibel in te stellen

Minpunten

  • serverlocatie alleen zakelijk

Bekijk deze clouddienst

Google Drive

Google Drive

Bij Google krijg je 15 GB aan opslag gratis binnen Google Drive. Het houdt de versiegeschiedenis 30 dagen bij en de inhoud van de prullenbak wordt bewaard zo lang je wilt. Als je meer opslag wilt, kun je kiezen voor 2 euro per maand voor 100 GB of 10 euro per maand voor een forse 1 TB. De keuze loopt nog door tot 30 TB voor 300 euro per maand. Maar uitgebreide opties voor sharelinks zoals het afschermen met een wachtwoord of een vervaldatum zijn niet beschikbaar.

Voor het synchroniseren vanaf je pc richting je Google Drive biedt Google de tool ‘Back-up en sychronisatie’ aan. Als je de tool voor het eerst start, vraagt hij welke mappen gesynchroniseeerd moeten worden in Google Drive en vinkt daarbij de mappen Afbeeldingen, het Bureaublad en Documenten standaard aan. Vink die uit als je daar geen behoefte aan hebt. Daaronder wordt gevraagd in welke kwaliteit je foto’s en video’s wilt uploaden en of ze Google Foto’s moeten. Verder maakt het programma koppelingen aan voor Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties.

De client doet niet aan het herkennen van dubbele bestanden. Als je netwerkverbinding korte tijd hapert begint het programma later weer helemaal opnieuw met het uploaden.
De smartphone-app biedt geen foto-upload, die functie zit alleen in de Google Foto’s-app. Google biedt ook geen WebDAV-toegang. Mocht je Google Drive als netwerkdrive willen koppelen, gebruik dan een tool zoals CarotDAV.

Pluspunten

  • veel gratis opslag
  • veel functies in gratis versie

Minpunten

  • smartphonefoto's via andere app

Bekijk deze clouddienst

Mega

Mega

Het Nieuw-Zeelandse Mega biedt zeer complete apps voor het gebruik van cloudstorage. Naast het synchroniseren met een desktopprogramma en mobiele apps is er een extensie voor Thunderbird om grote bestanden als bijlagen te sturen, en een interactieve shell (MEGAcmd) om toegang te krijgen tot synchronisatie, back-ups, webdav en streamingserver.

15 GB is gratis, maar je krijgt bonussen voor bepaalde taken als het installeren van de mobiele app. Bonussen vervallen na enige tijd, dus reken je niet rijk. De 35 GB inschrijfbonus vervalt al na 30 dagen, de bonus voor het aanbrengen van vrienden verloopt na een jaar. Zelfs bij een gratis account wordt er een oneindig aantal versies van bestanden oneindig lang opgeslagen.

Mega heeft een transfer­quota per maand, maar voor het gratis account staat nergens een getal vermeld. Dat ligt aan de belasting van het netwerk. Voor een Pro-account geldt dat niet. De accounts lopen uiteen van 5 euro voor 200 GB opslag en 1 TB aan datatransfer, tot 30 euro voor 8 TB opslag en 16 TB aan data. Je kunt sharelinks afschermen met een wachtwoord en voorzien van een vervaldatum.

Bij het uploaden worden dubbele bestanden herkend. Mega maakt graag de sier met hun end-to-end encryptie, maar dat is meteen ook een aandachtspunt: als je je wachtwoord en de recovery-key kwijtraakt, kom je niet meer bij je account. Een van de eerste zaken die je dus moet regelen is het opslaan van je recovery-key.

Pluspunten

  • veel functies in gratis versie
  • encryptie
  •  veel gratis opslag

Bekijk deze clouddienst

Tresorit

Tresorit

Tresorit is een dienst uit Zwitserland met een sterke focus op privacy. Het biedt end-to-end-encryptie. De gratis Basic-versie is niet direct te kiezen, na de trialversie (14 dagen) van een betaalde optie val je terug naar die gratis versie. Die biedt 3 GB opslag, is beperkt tot 2 apparaten en heeft geen versiebeheer. Als je iets wist, is herstellen niet mogelijk. Sharelinks zijn 30 dagen geldig. De Premium-versie voor 10 euro per maand biedt 200 GB voor maximaal 5 clients. Die houdt 10 versies van bestanden bij, biedt logging over de afgelopen 90 dagen en gewiste bestanden zijn dan wel te herstellen. Pas vanaf het Solo-abonnement met 2 TB voor 25 euro per maand kun je tot 10 apparaten gebruiken en heb je vrijwel geen beperkingen.

De client voor Windows synchro­niseert niet alleen, maar biedt ook direct toegang tot cloudcontent die niet wordt gesynchroniseerd met je lokale disk. Het programma is erg overzichtelijk en prettig om mee te werken. De bandbreedte is instelbaar en te beperken tot bepaalde tijdstippen. Als je een bestand binnen je lokale syncmap verplaatst, wordt het bestand in de cloud en op andere apparaten niet verplaatst, maar gewist en opnieuw overgezet. Dat zou tegen de tijd dat je dit leest door Tresorit moeten zijn verholpen.

Door de end-to-end-encryptie moet je je wachtwoord veilig bewaren of goed onthouden. Als je het vergeten bent, kun je je account alleen weer in als je nog op een van je apparaten bent ingelogd.

Pluspunten

  • encryptie
  •  fijne software

Minpunten

  • niet overdreven veel features

Bekijk deze clouddienst

Your Secure Cloud

Your Secure Cloud

Your Secure Cloud komt uit Duitsland en je gegevens worden in Duitsland opgeslagen. Ook hier is er end-to-end-encryptie. Als enige in de test is er geen gratis account, maar wel een demo-omgeving om alles uit te proberen. De prijzen per maand lopen uiteen van 2,50 voor 10 GB tot 50 euro voor 1 TB.

De clouddienst biedt een wacht­woordbeveiliging voor je gedeelde links, met een geldigheidsduur. Er worden oneindig veel bestandsversies bijgehouden en de inhoud van de prullenbak blijft beschikbaar totdat je die permanent weggooit.

Voor het synchroniseren gebruikt Your Secure Cloud het opensource Seafile (zie c’t 1-2/2019). Bij het uploaden van nieuwe content herkent het programma de dubbele bestanden. Het is bovendien in staat alleen de kleine veranderingen in grote bestanden te synchroniseren. Het synchroniseren richting andere clients verbruikt echter toch weer data. Sea­File biedt geen selectieve synchronisatie van bepaalde cloudmappen en geen statuspictogrammen voor bestanden in Verkenner. Afgezien daarvan werkt de software probleemloos.

Voor het openen van populaire office-bestandsformaten heb je in de webinterface de webapp Only­Office tot je beschikking. 2FA is keurig aanwezig. Voor als je de authenticator-app een keer niet bij de hand mocht hebben, is het altijd aan te raden om recovery­codes te laten genereren. our Secure Cloud biedt geen WebDAV-toegang.

Pluspunten

  • functieomvang
  • encryptie

Minpunten

  • flink aan de prijs

Bekijk deze clouddienst

Ook de clouddiensten box.com, Koofr, OneDrive en Syncplicity hebben we getest. Meer productdetails en beoordelingen van alle diensten hebben we verzameld in een tabel.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer details en een uitgebreide tabel met alle clouddiensten vind je in c't jan-feb/2019

Conclusie

Het grootste deel van de geteste clouddiensten beschikt over een betrouwbare synchronisatiefunctie. Maar er zijn er een aantal die er positief uitspringen. Dropbox is niet voor niets zo’n beetje de standaard geworden en biedt als enige in de test synchronisatie waarbij alleen de veranderingen worden overgestuurd.

Afhankelijk van je eisen kun je ook prima terecht bij box.com, Google Drive, mega, OneDrive, Tresorit en Your Secure Cloud. Als je de bestanden op servers in de Europese Unie wilt zetten met end-to-end-versleuteling, kom je uit bij Tresorit of Your Secure Cloud. Als het alleen gaat om zoveel mogelijk storage voor het geld, dan blijven Dropbox, Google Drive, Mega en OneDrive over. Alle aanbieders zijn gratis te proberen. Bij Your Secure Cloud zit daar geen tijdslimiet aan vast.

Het is jammer dat een aantal logische functies ontbreekt. Alleen Dropbox krijgt het voor elkaar om het onnodig overzetten van dubbele bestanden te voorkomen. De andere clouddiensten zouden dat heel simpel kunnen implementeren met een eenvoudige checksum-vergelijking. Bij box.com, Google en Koofr is het niet mogelijk om een transfer verder te laten gaan waar je was gebleven.

Er zijn een paar diensten die we sowieso niet aanraden. Syncplicity krijgt geen betrouwbare synchronisatie voor elkaar omdat de tool gewijzigde bestanden negeert. Van simpele versieconflicten raakt hij van slag, dus dat is wat ons betreft een duidelijke nee. Bovendien biedt de dienst geen 2FA en de app voor Android heeft geen foto-upload. Koofr raden we ook niet aan, want die dienst pakt een sychronisatie na een verbroken netwerkverbinding niet meer goed op en gaat ook het minst effectief om met het netwerkverkeer.

(Jan Schüßler, c’t magazine)

Lees c't magazine voor uitgebreide achtergrondinfo. Nieuwste uitgave: c't 08-09/2024

Meer over

Cloudopslag

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Kingston XS1000 review: ‘oude’ externe ssd in een nieuw jasje

De XS1000 externe ssd van Kingston die we in deze review onder de loep nemen stop je zonder problemen in je broekzak of tas: de kleine ssd past in de ...

Eufy X10 Pro Omni review: robotstofzuiger met flink wat power

In deze review werpen we een blik op de X10 Pro Omni van Eufy, een robotstofzuiger met dweilfunctie die aan te schaffen is voor een prijs van circa 79...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er