Snelmenu Verkenner crasht bij openen

Redactie
0

Heb je het probleem dat het snelmenu van de Verkenner crasht bij openen? Verkenner loopt dan bijvoorbeeld vast of start opnieuw op. Dat gebeurt als je op een item klikt met de rechtermuisknop. In dit artikel lees je hoe je dit probleem oplost.

Ontdek wat de oorzaak van het probleem is en wat je eraan kunt doen. Dat kun je zelf met de stappen verderop en een gratis hulpprogramma.

Snelmenu Verkenner crasht bij openen – de oorzaak

Dergelijke mysterieuze Verkenner-crashes worden meestal veroorzaakt doordat er extra items (extensies) zijn toegevoegd aan het snelmenu dat opent wanneer je met de rechtermuisknop ergens op klikt. Die kunnen bijvoorbeeld zijn toegevoegd door een nieuw geïnstalleerd programma.

een deel van het snelmenu van Verkenner

Dat snelmenu, zoals hierboven, kan op elke pc anders zijn en hangt af van wat er allemaal is geïnstalleerd.

De eenvoudigste manier om na te gaan welke extensies er in je Windows-systeem actief zijn, is gebruikmaken van het programma Autoruns (gratis download) van Microsoft. Download dat en open het. Je hoeft het niet te installeren.

Snelmenu probleem – de oplossing

  1. Ga in Autoruns naar het tabblad Explorer. Daar vind je alle geïnstalleerde snelmenu-extensies onder kopjes die eindigen op ‘ContextMenuHandlers’.
  2. Probeer ze één voor één uit te schakelen door het vinkje aan het begin van de regel weg te halen. Begin bijvoorbeeld met degene met de meest recente datum in de kolom ‘Timestamp’. Test daarna of Verkenner nog crasht bij rechtsklikken.
  3. Als het probleem weg is heb je de schuldige extensie gevonden. Zo niet, dan zet je het vinkje terug en probeer je de volgende extensie. Net zo lang tot het probleem weg is.

Snelmenu Verkenner crasht

Oplossing gevonden

Je hoeft bij uitschakelen van extensies niet opnieuw de pc op te starten; Verkenner evalueert bij elke rechtsklik de instellingen opnieuw.

Hoe je de lijst afwerkt, kun je zelf kiezen. Je zou ook eerst alle extensies kunnen uitschakelen en kijken of het probleem weg is en ze daarna één voor één inschakelen tot de schuldige is gevonden.

Je kunt daarna je pc weer gewoon gebruiken zonder crash bij rechtsklikken. Je mist alleen de opdracht in het snelmenu die hoort bij de extensie. Aan de hand van de tekst in de kolom ‘Description’ kun je misschien zien bij welk programma die opdracht hoort en dat programma updaten om het probleem te verhelpen.


Ontvang gratis meer tips om crashes en problemen te verhelpen, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Probleem kan terugkomen

Als het programma waar de extensie bij hoort wordt geüpdatet, kan de extensie soms automatisch weer worden geactiveerd. Als het probleem van crashen dan terugkeert, weet je in elk geval meteen welke extensie je moet uitschakelen om dat op te lossen.

Meer tips en oplossingen vind je in c't magazine 4/2023

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Chat GPT werkt niet? Zo omzeil je dat Chat GPT niet bereikbaar is!

Heb je problemen met het feit dat ChatGPT niet werkt of niet bereikbaar is? Wij geven je in dit artikel een aantal tips om dit probleem op te lossen.

Windows 11 processor niet ondersteund of wel? Check de lijst

Windows 11 werkt niet op alle processors. Kijk hier of Windows 11 je Intel of AMD processor ondersteunt of niet. En wat je eraan kunt doen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er