Windows 10 partitie activeren met Schijfbeheer lukt niet

Daniel Dupré
0

Ik heb met het Schijfbeheer van Windows 10 een usb-stick opnieuw ingedeeld en geformatteerd. Om de stick bootable te maken, wilde ik de eerste primaire partitie op de stick actief maken. Maar als ik het snelmenu open, blijft die optie grijs.

Dat gebeurt als het partitieschema van de stick GPT (GUID Partition Table) is in plaats van MBR (Master Boot Record). GPT kent geen actieve partities. Maar het probleem kan ook optreden bij met MBR gepartitioneerde sticks, waarvan wij vermoeden dat het een Windows-bug betreft.

Volgens onze observaties treedt het alleen wanneer het actuele Windows via UEFI boot in plaats van de klassieke manier (Legacy BIOS). Dan wil het schijfbeheer op geen enkele schijf een partitie actief zetten, hoewel dat wel nodig kan zijn zoals bij jouw stick.

Je kunt met een ander partitioneerprogramma dat in Windows alsnog voor elkaar krijgen, namelijk met het commandoregelprogramma Diskpart.exe, dat geen last heeft van de bug. Druk op Windows+R en typ diskpart in. Met list disk krijg je een overzicht te zien van de aanwezige stations in je systeem. Je kunt de usb-stick waarschijnlijk wel herkennen aan de opslagcapaciteit.

Als de stick bijvoorbeeld disknummer 5 heeft, selecteer je die met ­select disk 5. Met detail disk krijg je de volumes op de stick te zien, inclusief de stationsletters en -namen. Als je het juiste station hebt, kun je met list partition de partities op de schijf weergeven. Zoek het juiste partitienummer op en typ vervolgens select partition 1 in (nummer aanpassen). Als laatste stap stel je nog met het commando active de partitie in als actief.

Meer tips &n trucs in c't magazine okt/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Hoe start ik een UEFI-systeem op in de BIOS-modus

Op een moderne pc of notebook die met een UEFI-firmware werkt, kunnen oudere besturingssystemen niet opstarten. Met BIOS-emulatie lukt dat wel, maar d...

Partitie beheren met Schijfbeheer van Windows

Vroeger moest je om Windows te beheren zelf voor een goed partitioneringsprogramma zorgen, maar tegenwoordig is dat een onderdeel van de basisconfigur...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er