GeForce met UHD-scherm valt uit

Daniel Dupré
0

Ik heb een nieuwe monitor gekocht met UHD-resolutie (3840 × 2160) en in mijn pc zit een GeForce GTX 1080 grafische kaart. Helaas lijkt het erop dat die combinatie een probleem oplevert. Het scherm wordt regelmatig zwart, alsof de resolutie wordt gewijzigd. Na twee of drie seconden verschijnt het beeld dan weer. Dat gebeurt zo nu en dan enkele keren achter elkaar. Ik heb de grafische kaart omgeruild met een ander exemplaar, maar dat heeft het probleem niet verholpen. De monitor is niet de oorzaak, want met een andere grafische kaart heb ik het probleem niet.

Het probleem kan meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen zal het aan de displaykabel liggen. Daarom raden we aan om altijd de kabel te gebruiken die de schermfabrikant meelevert. Misschien is er ook een probleem bij de communicatie tussen de monitor en de grafische kaart via DisplayPort. In dat geval zou een firmware-update van Nvidia het probleem moeten verhelpen (zie de link hieronder). De tool werkt niet alleen met de huidige Pascal-kaarten uit de GeForce 1000-generatie, maar ook met oudere modellen uit de 900-familie en de GeForce GTX 745, 750 en 750 Ti series. Een ander probleem zou de voeding kunnen zijn. Levert die wel genoeg vermogen voor je nieuwe configuratie? Het kan dat hij tegen zijn grenzen aanloopt. In dat geval kun je hem vervangen door een krachtiger model.

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er