Moet je de harde schijf in NAS vrij van trillingen maken – en hoe dan?

Redactie
0

In het verleden was altijd het advies om de harde schijf in de NAS in een dempend frame in te bouwen, zodat de trillingen verminder worden. Dit is beter voor de permanent draaiende schijf harde schijf en maakt hem stiller. Maar geldt dat nog steeds of is het inmiddels achterhaald?

Lees hier wanneer de harde schijf in de NAS vrij van trillingen maken zinnig is, hoe je dat het beste doet en wat fabrikanten van harde schijven adviseren.

Trillingen harde schijf in NAS

De harde schijf zo monteren dat hij minder trilt, oftewel ‘ontkoppelen’ heeft voor en nadelen:

+ Het ontkoppelen van een harde schijf in een NAS kan de overdracht van trillingen van naburige harde schijven of van een ventilator die met variabele snelheden draait reduceren.

 De ophanging moet echter niet zo zacht zijn dat hij mee gaat resoneren en de plaatsing van de koppen daardoor beïnvloedt – het ophangen in dikke rubberen elastieken is daarom af te raden.

We vroegen fabrikanten van harde schijven wat ze aanraden voor gebruik in een NAS, hieronder de reacties.


Ontvang gratis tips voor je NAS, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

NAS harde schijf trillingen

Advies Seagate Trillingen harde schijf in NAS

Seagate geeft geen eenduidig antwoord op de vraag. Volgens hen speelt geluidsvolume bij de huidige harde schijven geen rol meer. Heliumschijven met een hoge capaciteit zijn meestal een tikkeltje stiller dan met lucht gevulde modellen.

De fabrikant wijst erop dat de spoorbreedte bij modellen met hoge capaciteit inmiddels nog maar 51 nanometer bedraagt en in de toekomst waarschijnlijk nog smaller zal worden. Een zachte ophanging kan de plaatsing van de koppen beïnvloeden, wat bij kleinere spoorbreedte sneller tot fouten leidt.

Daarnaast verwacht Seagate dat er ook steeds hogere eisen aan de behuizingen worden gesteld, waarschijnlijk vooral wat de rigiditeit ervan betreft.

Maar in systemen waar meerdere harde schijven in zitten, kan een ontkoppeling echter wel degelijk werken.

Advies Toshiba  Trillingen harde schijf in NAS

Toshiba adviseert om alleen een rubberen bevestiging te gebruiken als een harde schijf voor mobiel gebruik wordt ingezet, om zo mechanische stoten tijdens het transport op te vangen.

Bij stationaire apparaten zoals in een pc, NAS of server moeten harde schijven daarentegen zo rigide mogelijk in de behuizing worden bevestigd.

Dit vermindert de natuurlijke trillingen, zodat moderne harde schijven met hun smalle schrijf- en leessporen hun volle snelheid kunnen leveren en de positionering van de lees/schrijfkop niet wordt gehinderd.

Bij grotere installaties (met meerdere harde schijven) kun je het beste schijven gebruiken met rotatietrillingssensoren (NAS- of enterprise-modellen). Die sensoren meten de trillingen die van andere schijven of ventilatoren afkomen, en de firmware kan daarvoor compenseren.

WD gaf geen reactie

Het technische team van Western Digital heeft niet gereageerd op onze vraag.


Meer over NAS en harde schijven lezen:

 

(Deze informatie verscheen eerder in c’t 4, 2022, p142)

Lees meer over NAS en opslagmedia in c't 06/2024

Meer over

HardwareNAS

Deel dit artikel

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er