Geen geluid in Hyper-V opgelost

Daniel Dupré
0

Ik wil met de ingebouwde Hyper-V van Windows 10 een virtuele machine draaien die ook geluid moet produceren. Een collega’s zei dat dit niet mogelijk is en dat geluid in Hyper-V niet mogelijk is.

 

Een virtuele Hyper-V-machine kan zeker wel geluid weergeven, maar alleen als je de juiste weergaveconfiguratie gebruikt. De Hyper-V Manager kan op twee manieren verbinding maken met een virtuele machine: als een Eenvoudige Sessie (standaard) en als een Geavanceerde Sessie.

Remote Desktop Protocol

Met het tweede type krijg je toegang tot de virtuele machine via het Remote Desktop Protocol (RDP), wat in eerste instantie in visueel opzicht geen verschil maakt (behalve wat de resolutie betreft), maar wel enkele voordelen heeft. De virtuele machine kan alleen via RDP geluid produceren.

Bovendien kun je dan het klembord gebruiken om gegevens te kopiëren, te slepen en te plakken tussen de host en de virtuele machine, of printen naar de standaardprinter van de host. Ook kun je de virtuele machine dan over meerdere monitoren uitrekken.

In een eenvoudige sessie kun je daarentegen alleen platte tekst van de host naar de virtuele machine overbrengen (Klembord in de menubalk) – geluid en printer zijn niet beschikbaar en de virtuele machine verschijnt slechts op één monitor.

geluid in Hyper v

Als het besturingssysteem dat in de virtuele machine draait het ondersteunt, kun je de remote-desktopverbinding gebruiken om verbinding te maken met de virtuele machine.

RDP-server

In een uitgebreide sessie draait een RDP-server in de virtuele machine, die de host als client benadert. Het addertje onder het gras: niet elk besturingssysteem beschikt over de vereiste RDP-server. In de Home-edities van Windows ontbreekt die bijvoorbeeld, waardoor je een virtuele Home-machine met Hyper-V alleen met een eenvoudige sessie kunt gebruiken en het zonder geluid moet doen. Pro, Enterprise et cetera hebben daarentegen de RDP-server, net als veel Linux-distributies zoals Ubuntu. Als je wilt weten hoe je met Hyper-V aan de slag gaat, kun je een kijkje nemen in onze inleiding tot Hyper-V.

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer handige tips lees je in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows 7 blijven gebruiken in Windows 10 met Hyper-V

Windows 7 blijven gebruiken in Windows 10 gaat makkelijk met Hyper-V. We laten zien hoe je daarmee je oude installatie kunt blijven gebruiken.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er