Welke internetsnelheid is nodig voor streamen van films?

Redactie
1

Ik wil een zo goedkoop mogelijke internet­verbinding voor het streamen van films en het spelen van games, en de goedkoopste aanbiedingen leveren een internetsnelheid van rond de 30 Mbit/s. Is dat genoeg?


internetsnelheid streamen films


Internetsnelheid en kwaliteit bij streamen films en games

Dat hangt ervan af wat je precies wilt doen. Voor films adviseren alle populaire videostreamingdiensten een minimale datasnelheid van 5 Mbit/s. Maar dan krijg je niet meer dan een SD-kwaliteit (720p). Een standaard dvd zit meestal op 8Mbit/s en een Bluray op 25Mbit/s of hoger, dus dan kun je daarmee vergelijken wat acceptabel voor jou is. Voor 1080p is bij een standaard framerate meer dan 12Mbit/s nodig, en voor hogere framerates (50, 60 fps) meer dan 15Mbit/s.

Voor de gamestreamingdienst Google Stadia is 10 Mbit/s vereist. Dus voor de basisresolutie zou hier een 30 Mbit/s-verbinding in theorie al voldoende zijn.

Voor 2K heb je al snel 25 Mbit/s nodig. De situatie is anders voor 4K-content: daarvoor adviseren providers datasnelheden van 45 Mbit/s, tot zelfs 85 Mbit/s. In die categorie verbruikt ook weer Google Stadia het meest.  Die stelt minstens 35 Mbit/s als eis voor 4K-resolutie. Dus als je wilt genieten van 4K, zul je een iets hogere snelheid moeten nemen en naar 50 Mbit/s moeten opschalen.

Compressie en browser

Streamingdiensten gebruiken compressietechnieken en sommigen beloven met de helft van de benodigde bitrates ook nog 4K, maar de kwaliteit gaat daar zichtbaar achteruit. Zo heeft Netflix zijn bitrate verkleind tot ca 20-25 Mbit/s.

En dan zijn er nog de beperkingen in kwaliteit die de gebruikte browser of OS opleggen. Windows 7/8 komt niet hoger dan 1080p, Netflix biedt met Chrome, Opera en Firefox niet hoger dan 720p. Nieuwere computers halen met Edge en Safari wel 4K.

Bufferen van streaming data

Met een lage internet datasnelheid lever je wel in op gebruiksgemak. Het bufferen voordat een stream kan beginnen gaat merkbaar vlotter met een snellere verbinding. Bij een tragere verbinding kan het voorkomen dat de resolutie in plaats daarvan of aanvullend aan het begin van de stream verlaagd wordt, waardoor details ontbreken. Als de datasnelheid voldoende is voor een betere kwaliteit, wordt de resolutie meestal na korte tijd automatisch verhoogd.

Een trage verbinding heeft vaak ook een zeer lage datasnelheid bij verzending (upstream). Dat kan een zeer negatief effect hebben op de beeldkwaliteit van videoconferenties. Afhankelijk van het gebruikte systeem moet de upstream een datasnelheid van minstens 3 tot 10 Mbit/s hebben om een beeld met hoge resolutie optimaal in beide transmissierichtingen te kunnen overbrengen. Als je kunt leven met beperkte kwaliteit, werken de meeste videoconferentie­systemen al vanaf 1 Mbit/s.

Hoeveel gebruikers tegelijk versus internetsnelheid voor streamen films

Bovendien wordt het een ander verhaal wanneer er meerdere mensen in het huishouden zijn die gebruikmaken van dezelfde internetverbinding. Bij bovenstaande waarden wordt maar naar een enkel apparaat gestreamd.

Als er meerdere personen tegelijk videobellen, streamen, gamen of met andere dingen bezig zijn, kan een krap bemeten internetsnelheid dus al snel voor de nodige haperingen zorgen.

 

c't 07/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Wat is de beste streaming media-stick

Met een streaming media-stick kun je een oud tv-toestel weer nieuw leven inblazen. Maar ook nieuwe tv’s kunnen er baat bij hebben, want als je een tv ...

H2R Graphics: overlays & pauzeweergave in videostreams

Als je een webinar, videoconferentie of livestreams wilt organiseren, kun je het videobeeld uitbreiden met H2R Graphics.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
josephien Rosendal
Lezer
josephien Rosendal

ik wil mijn 4 K opsturen naar medecursisten.
Hoeveel Mbit/s heb ik dan nodig?