Externe schijf wordt niet herkend door Windows

Marco den Teuling
0

Mijn externe usb-schijf wordt niet meer door mijn computer herkend. Ik kan nu dus niet meer bij de bestanden. Hoe los ik dit op?

Wanneer een externe harde schijf opeens niet meer door Windows wordt herkend, kan dat meerdere oorzaken hebben. Controleer eerst of Windows het opslagmedium in het schijfbeheer herkent. Controleer daarna de schijfletter. Als laatste redmiddel kun je de schijf (opnieuw) formatteren.

Controleer het schijfbeheer

Klik met de rechter muisknop op ‘Start’ en kies ‘Schijfbeheer’. Gebruik je nog Windows 7 of 8.1? Gebruik dan de zoekfunctie in het startmenu om dit onderdeel te openen.

Er verschijnt een venster met daarin een lijst met alle aangesloten schijven en hun partities. Als Windows je externe schijf heeft herkend, staat die hiertussen. Wordt de drive herkend, dan weet je al dat de usb-kabel niet kapot is en dat het externe opslag­medium verder goed functioneert. Verschijnt het station ook niet in deze lijst? Dan is er wellicht iets mis met de hardware.

Controleer de stationsletter

Controleer vervolgens of de externe harde schijf een stationsletter heeft. Is dat niet het geval, klik dan met de rechtermuisknop op de beschrijving zonder letter en kies ‘Stationsletter en paden wijzigen’. Je ziet dan dat er geen stationsletter wordt weergegeven. Klik op ‘Toevoegen’ en selecteer een vrije letter. Nu heeft je externe schijf een stationsletter en is die weer te benaderen.

externe schijf wordt niet herkend oplossing

Wanneer je schijf geen stationsletter heeft, is deze niet te benaderen vanuit Windows of andere programma’s.

Mocht dit niet het gewenste effect hebben, dan kan het zijn dat de harde schijf voor het besturingssysteem niet correct geformatteerd is. Om dat te verhelpen, klik je in »Schijfbeheer« met de rechter­muis­knop op de schijf en kies je ‘Formatteren’. Als je daarna een stations­letter aan het opslagmedium toekent, heb je weer toegang tot de externe harde schijf.

Let op! Bij deze laatste stap (het formatteren) raak je alle gegevens op de schijf kwijt. Doe dit daarom alleen als laatste redmiddel.

Meer Windows-tips, workshops en reviews vind je in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't magazine okt/2021

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Lees ook

Partitie beheren met Schijfbeheer van Windows

Vroeger moest je om Windows te beheren zelf voor een goed partitioneringsprogramma zorgen, maar tegenwoordig is dat een onderdeel van de basisconfigur...

Externe harde schijven met hardwarematige versleuteling

Externe harde schijven zijn handig als je grotere hoeveelheden data mee wilt nemen. Maar heb je gevoelige informatie en raak je de schijf kwijt, dan l...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er