Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

Marco den Teuling
6

Mijn externe usb-schijf wordt niet meer door mijn computer herkend. Ik kan nu dus niet meer bij de bestanden. Hoe los ik dit op? 

Wanneer een externe harde schijf of ssd opeens niet meer door Windows wordt herkend, kan dat meerdere oorzaken hebben. Controleer eerst of Windows het opslagmedium in het schijfbeheer herkent. Controleer daarna de schijfletter. Als laatste redmiddel kun je de schijf (opnieuw) formatteren.Gratis informatie en tips voor Windows-problemen en meer ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Controleer het schijfbeheer

Klik met de rechter muisknop op ‘Start’ en kies ‘Schijfbeheer’. Gebruik je nog Windows 7 of 8.1? Gebruik dan de zoekfunctie in het startmenu om dit onderdeel te openen.

Er verschijnt een venster met daarin een lijst met alle aangesloten schijven en hun partities. Als Windows je externe schijf heeft herkend, staat die hiertussen. Wordt de drive herkend, dan weet je al dat de usb-kabel niet kapot is en dat het externe opslag­medium verder goed functioneert. Verschijnt het station ook niet in deze lijst? Dan is er wellicht iets mis met de hardware.


Gratis informatie en tips voor Windows-problemen en meer ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Controleer de stationsletter

Controleer vervolgens of de externe harde schijf een stationsletter heeft. Is dat niet het geval, klik dan met de rechtermuisknop op de beschrijving zonder letter en kies ‘Stationsletter en paden wijzigen’. Je ziet dan dat er geen stationsletter wordt weergegeven. Klik op ‘Toevoegen’ en selecteer een vrije letter. Nu heeft je externe schijf een stationsletter en is die weer te benaderen.

externe schijf wordt niet herkend oplossing

Wanneer je schijf geen stationsletter heeft, is deze niet te benaderen vanuit Windows of andere programma’s.

Mocht dit niet het gewenste effect hebben, dan kan het zijn dat de harde schijf voor het besturingssysteem niet correct geformatteerd is. Om dat te verhelpen, klik je in »Schijfbeheer« met de rechter­muis­knop op de schijf en kies je ‘Formatteren’. Als je daarna een stations­letter aan het opslagmedium toekent, heb je weer toegang tot de externe harde schijf.

Let op! Bij deze laatste stap (het formatteren) raak je alle gegevens op de schijf kwijt. Doe dit daarom alleen als laatste redmiddel.

Meer oplossingen en informatie

Met bovenstaande tips zou de externe schijf weer moeten werken, als het probleem niet in de hardware zit. Dat kan ook simpelweg een kwestie zijn van een defecte kabel, dus probeer zeker ook of een andere kabel werkt.

Uitgebreide informatie over (externe) schijven en Windows vind je ook hier:


Gratis informatie en tips voor Windows-problemen en meer ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Partitie beheren met Schijfbeheer van Windows

Vroeger moest je om Windows te beheren zelf voor een goed partitioneringsprogramma zorgen, maar tegenwoordig is dat een onderdeel van de basisconfigur...

Externe harde schijven met hardwarematige versleuteling

Externe harde schijven zijn handig als je grotere hoeveelheden data mee wilt nemen. Maar heb je gevoelige informatie en raak je de schijf kwijt, dan l...

6 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
jordy
Lezer
jordy

Goede dag, ik heb een probleem met een hardeschijf.
als ik me goed kan herinneren zit er een wachtwoord op mijn schijf en kan ik hem vandaar niet vinden op mijn laptop. iemand hier ervaring mee?? mvg

HtB004
Lezer
HtB004

Via een hd-USB aansluitkabel/kastje kan je het op een andere pc formatteren en opnieuw installeren.

Lex
Lezer
Lex

Ik heb sinds 2018 een 5 TB seagate 2.5 inch harddisk in mijn notebook als 2e drive. als ik hem niet nodig had schakelde ik hem uit via apparaatbeheer en schijf uitzetten.

De harddisk had wel eens opstartproblemen maar deed het wel.

Gisteren 21-01-2023 haalde ik de harddisk uit de notebook en vandaag via diverse Sata controllers de harddisk aangesloten.

Ik hoor alleen de disk spinnen maar geen acties van de lees en schrijf arm.

Is de data van harddisk nog te redden?

Martin Gijsen
Lezer
Martin Gijsen

Hi, Ivm de aanschaf van een nieuwe pc heb ik de oude HD Sata Seagate 2 Tb bewaard.
Ik heb van Cablexpert een USB 3.0 to Sata 2.5 drive adapter gekocht. Maar de HD wordt niet herkend. Ik kan wel een Seagate go-flex (500 Gb) aansluiten op de adapter en dat werkt wel. Dus de kabel en adapter werken. Dus zou het moeten liggen aan de Seagate 2Tb.
Moet deze een aparte voeding hebben of wordt dit door de adapter verzorgd?

Alvast bedankt voor het meedenken.

M vr gr
Martin