Versleutelen van een externe harde schijf

Marco den Teuling
0

Ik gebruik op mijn laptops Windows 10. Mijn laptops zijn beveiligd met een toegangscode. Kun je een externe harde schijf ook beveiligen met een toegangscode of pincode? Mochten de externe schijven gestolen worden, dan wil ik niet dat de gegevens bekeken kunnen worden.

Het beveiligen van een externe harde schijf is zeer goed mogelijk door hem te versleutelen. Hierbij zijn de gegevens alleen nog leesbaar wanneer je het juiste wachtwoord weet. Windows 10 Pro heeft hiervoor standaard een functie aan boord (BitLocker), maar deze ontbreekt helaas in de Home-versie. Daarom kun je een apart programma gebruiken: VeraCrypt. Dit gratis programma is bijvoorbeeld te downloaden van www.veracrypt.fr (de tekst op deze Franse site is in het Engels).

Versleutelen van een externe harde schijf VeraCrypt

Let op! Tijdens het versleutelen wordt de externe schijf gewist. Begin dus met het maken van een kopie van de schijf. Zet alle bestanden (tijdelijk) lokaal op de pc. Als laatste stap, wanneer de schijf versleuteld is, kopieer je de bestanden weer terug. Nadat je de bestanden van de externe schijf hebt veiliggesteld, installeer je VeraCrypt met de standaardinstellingen. Start daarna het programma om de harde schijf te versleutelen.

 1. Klik op ‘Settings \ Language’, kies ‘Nederlands’ en klik op ‘OK’.
 2. Daarna klik je op de knop ‘Maak volume’.
 3. Selecteer de optie ‘Codeer een niet-systeempartie/station’ en kies ‘Volgende’.
 4. In de volgende stap laat je ‘Standaard VeraCrypt volume’ staan en klik je op ‘Volgende’.
 5. Daarna klik je op ‘Selecteer apparaat’. Selecteer in de volgende lijst de regel met de bewuste schijf.
 6. Controleer aan de hand van de schijfletter zorgvuldig of je de juiste schijf hebt gekozen, klik daarna op ‘OK’ en ‘Volgende’.
 7. Kies voor ‘Aanmaken en formatteren gecodeerd volume’.
 8. In het volgende venster hoef je niets aan te passen, klik op ‘Volgende’.
 9. Controleer of de grootte van de schijf in het volgende venster goed wordt weergegeven en klik op ‘Volgende’.
 10. Nu moet je een wachtwoord bedenken. Het is belangrijk om een lang en ingewikkeld wachtwoord te kiezen. Houd je daarom aan de wachtwoordtips die op het scherm verschijnen of bekijk deze richtlijnen voor wachtwoorden. Eenvoudige en korte wachtwoorden zijn met speciale programma’s zeer makkelijk te kraken, dus dan is alle moeite eigenlijk voor niets! Bedenk het wachtwoord en typ het twee keer in.
 11. Kies ten slotte of je bestanden groter dan 4 GB wilt opslaan en klik op ‘Volgende’.
 12. In de volgende stap moet je de muisaanwijzer (willekeurig) bewegen in het venster, totdat de voortgangsbalk vol is.
 13. Klik op ‘Formatteer’. Je wordt nog een laatste keer gewaarschuwd dat alle bestanden op de schijf verwijderd zullen worden.
 14. Klik op ‘Ja’. Het formatteren van de schijf kan (afhankelijk van de grootte) enkele uren in beslag nemen. Wanneer het formatteren klaar is, verschijnt er een waarschuwing dat je de oude stationsletter niet meer kunt gebruiken voor het opslaan van bestanden.
 15. Klik twee maal op ‘OK’ en ‘Sluiten’. Je keert nu terug naar het hoofdvenster van VeraCrypt.
 16. Kies in de lijst een stationsletter (bijvoorbeeld ‘F:’) en kies voor ‘Auto-koppel apparaten’.
 17. Geef je wachtwoord op en klik op ‘OK’. Na enkele momenten is de schijf beschikbaar.
 18. Je kunt nu alle bestanden die je tijdelijk  had gekopieerd terugzetten. Wanneer je klaar bent met de schijf, gebruik je ook VeraCrypt voor het ontkoppelen. Het kiezen van een schijfletter, het koppelen en het ontkoppelen moet je voortaan altijd doen via VeraCrypt.

Meer tips, workshops en reviews in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't magazine nov/2021

Deel dit artikel

Lees ook

UEFI BIOS instellen – via een snelkoppeling vanuit Windows

Heb je problemen met het UEFI BIOS instellen omdat je er niet in komt? Met deze tips of een snelkoppeling vanuit Windows lukt het wel.

Wachtwoord van pdf halen – zonder omwegen met Linux

Soms krijg je een pdf met belangrijke ge­gevens die beveiligd is met een wachtwoord. Als je bang bent dat je het wachtwoord vergeet, kun je dat snel v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er