Zo kun je je schijfletter wijzigen in Windows 11

Elwin Hodžić
0

Wil je een schijfletter in Windows 11 wijzigen, maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? 

Je kunt dit heel gemakkelijk doen met Windows Schijfbeheer. In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je dit kunt doen, zodat je je schijven moeiteloos kunt organiseren en aanpassen aan je behoeften.

Dat is bijvoorbeeld handig bij usb-sticks of als je meerdere schijven of ssd’s hebt, zodat je makkelijk kunt onthouden waar ze voor dienen (stationsletter B: voor back-ups, D: voor data of een andere toewijzing die je zelf handig vindt).


Meer van dit soort handige Windows tips & tricks?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Stappen om je schijfletter(s) te wijzigen

Je kunt eenvoudig de identificatieletters van verschillende schijven wijzigen in Schijfbeheer. Let echter op dat sommige programma’s problemen kunnen ondervinden bij het aanpassen van de stationsletter. Over het algemeen kun je deze problemen oplossen in de instellingen van de desbetreffende programma’s of door de programma’s opnieuw te installeren. De stappen zijn als volgt:

  1. Open Schijfbeheer door op de toetsencombinatie [Windows] + [R] te drukken, voer diskmgmt.msc in het dialoogvenster Uitvoeren in en bevestig.diskmgmt.msc
  2. Klik met de rechtermuisknop op de gewenste schijf die je een andere schijfletter wilt geven en selecteer “Stationsletters en paden wijzigen…”.
  3.  Klik op Wijzigen en selecteer een nieuwe stationsletter.
  4. Bevestig met “OK” en beantwoord het waarschuwingsvenster met “Ja”.

Als je bovenstaande stappen allemaal hebt gevolgd, dan heb je succesvol de stationsletter gewijzigd.

Tot slot

Dit artikel begeleidt je stap voor stap door het proces van het aanpassen van schijfletters met Windows Schijfbeheer. Door de eenvoudige stappen te volgen, kun je moeiteloos schijfletters wijzigen, waardoor je jouw schijven gemakkelijk kunt organiseren en aanpassen aan je behoeften.

Houd echter ook rekening met mogelijke problemen door het aanpassen van de stationsletters in bepaalde programma’s. Deze problemen kunnen doorgaans opgelost worden in de instellingen van het betreffende programma of door herinstallatie van het programma. De stationsletter van de Windows-schijf (normaliter C:) kun je beter ongewijzigd laten.


Meer van dit soort tips voor Windows 11?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er