Langzame ssd sneller maken met TRIM

Marco den Teuling
0

Mijn ssd is bij het schrijven de laatste tijd langzamer dan eerst. Hoe kan ik mijn langzame ssd sneller maken zodat hij weer net zo goed presteert?

Als de schrijfsnelheid tijdens grotere kopieeracties plotseling afneemt, is waarschijnlijk de cache volgelopen. Alleen daarmee bereiken veel goedkope ssd’s de door de fabrikant opgegeven maximale schrijfsnelheid. Daarna zakt de datatransferrate vaak in tot harddisk-niveau of zelfs nog lager. Je kunt de snelheid van je ssd testen met gratis tools zoals CrystalDiskMark.

ssd sneller TRIM CrystalDiskMark

Gaat de ssd na enkele maanden of jaren langzamer schrijven, dan moet je controleren of het trim-commando geactiveerd is. Hiermee geeft het besturingssysteem aan de flash-controller door dat blokken niet meer gebruikt worden, bijvoorbeeld omdat er bestanden verwijderd zijn. Dan kan de controller deze gedeelten op de achtergrond opruimen, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Hij hoeft dan bij de volgende schrijfactie geen vrije gebieden meer bij elkaar te gaan zoeken waardoor de ssd sneller werkt.

Of de trim-functie geactiveerd is, kun je onder Windows zien met de commandline-opdracht

fsutil behavior query DisableDeleteNotify

Als er dan een 0 achter de uitvoer verschijnt, is trim actief. Wanneer dat niet het geval is, kun je de functie activeren met

fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0

Blijft trim ook daarna nog uitgeschakeld, dan ondersteunt jouw ssd het waarschijnlijk niet, wat bij oude of heel goedkope modellen kan voorkomen. In c’t testen we geregeld nieuwe modellen ssd.

Gaat je flash-drive al weer een paar jaar mee of is hij continu in gebruik, dan kan een lage schrijfsnelheid ook een symptoom van het naderende einde van de schijf zijn. Omdat hij bij het schrijven steeds meer kapotte flash-cellen tegenkomt, moet de controller naar goede zoeken. En dat kost tijd. Maak in dat geval een back-up en vervang de ssd. De levensduur van ssd’s bij normaal gebruik is echter langer dan vaak wordt gedacht. Om een ssd die als systeemschijf dient te ontlasten bij veelvuldig schrijven van grote hoeveelheden data (zoals bij videobewerking) kun je eventueel een externe ssd aansluiten.

Meer tips, achtergronden en reviews in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't magazine 11/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Wifi uitzetten voor energiebesparing – schema voor router

Het zendvermogen van je wifirouter verlagen schijnt een averechts effect te hebben op het totale energieverbruik van router en clients. Kan ik wel mij...

Bluetooth en wifi tegelijk – vermijd storingen en interferentie

Bluetooth en wifi tegelijk gebruiken kan leiden tot storing en interferentie. Met de juiste instellingen op je router kun je dat beperken.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er