Hulp bij opstartproblemen – foute BIOS configuratie herstellen

Alieke van Sommeren
0

Als je computer niet meer wil opstarten, kan dat komen door defecte hardware. Maar het kan ook komen door een foutieve BIOS-­configuratie, bijvoorbeeld omdat je een stap te ver bent gegaan met overklokken of dat er iets mis is gegaan tijdens het opslaan van de instellingen.

Sommige moederborden resetten zich automatisch naar een veilige staat na enkele mislukte opstartpogingen. Als dat niet gebeurt, kun je het flashgeheugen via CMOS-clear resetten. Overklok-moederborden met een uitgebreide uitrusting hebben extra knoppen op het I/O-­paneel of op het moederbord. Meestal is er daar een jumper voor. Waar je die kunt vinden, staat beschreven in de handleiding van het moederbord.

Voordat je de jumper enkele seconden verplaatst, moet je de computer van de stroomvoorziening loskoppelen. Als er geen jumper is, kun je als alternatief de BIOS-batterij verwijderen, wat meestal een CR2032-celbatterij is.

Als dat ook niet helpt, is het ­enige wat overblijft het herstellen van de BIOS-code. Als je een moeder­bord hebt met een dual-BIOS, heb je geluk: je hoeft dan alleen maar over te schakelen om het systeem op te starten. Veel moderne moederborden ­beschikken over een zogenaamde usb-flashbackfunctie. Daarmee kun je de firmware updaten of opnieuw laden op een computer zonder die te hoeven booten. Dat werkt ook als er geen processor of RAM beschikbaar is.

BIOS flashback IO shield

Voor een BIOS-flashback zonder cpu en RAM moet het juiste bestand op de usb-stick staan die je in de gemarkeerde poort steekt. Het flashproces start je met de Q+flash-knop ernaast.

De procedure hangt af van het specifieke moederbord. Wat wel overeenkomt, is dat er dan een speciaal gemarkeerde usb-poort achterop het moederbord zit. De flashback zal alleen via die poort functioneren. Het BIOS-bestand moet je op een usb-stick kopiëren die met FAT32 geformatteerd is. Eventueel moet hij hernoemd worden. Informatie daarover staat in de handleiding of op de support­­website van de moederbordfabrikant.

De meeste moederborden met die functie hebben een knop op het I/O-­paneel waarmee je de flashbackprocessor start. Bij andere modellen begint het updaten automatisch zodra je het systeem inschakelt met een aangesloten usb-stick met daarop de juiste ­firm­ware.

Als dat allemaal niet lukt of er geen flashbackoptie is, kun je als laatste redmiddel nog contact opnemen met de moederbordfabrikant of op zoek gaan naar gespecialiseerde dienstverleners. Die installeren tegen betaling een correct werkende BIOS.

(informatie afkomstig uit het artikel van Christian Hirsch en Daniel Dupré, c’t magazine 10/2020, p. 106)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de c't nieuwsbrief en ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer tips en trucs in c’t 12/2024

Meer over

BIOSSoftware

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

AMD verwijdert fout uit Ryzen 3000 via bios-updates

Veel Linux-distributies draaien niet op de nieuwe Ryzen 3000 processorserie van AMD. Ook de game Destiny 2 werkte er niet mee. Een bios-update moet er...

UEFI BIOS en Secure Boot: wat is het en hoe stel je het in

Wat is UEFI en wat is BIOS? Aan de hand van een reeks veelgestelde vragen over BIOS komen de meeste antwoorden in dit artikel aan bod.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er