Usb-dockingstations voor harde schijven en ssd’s

Marco den Teuling
2

Inhoudsopgave

usb dockingstations bij elkaar

Vaak worden te klein geworden schijven nog wel een tijdje bewaard, voordat ze definitief opgeruimd worden. Met een usb-dockingstation kun je snel contro­leren of er nog belangrijke gegevens op staan.

We krijgen alleen maar steeds meer bestanden. Veel daarvan worden in de cloud opgeslagen of misschien thuis op een NAS, maar ook op je laptop en desktop-pc groeit het aantal bestanden en wil je steeds grotere schijven.

Als je de gebruikte schijven een tijd bewaart, vergeet je vroeg of laat wat je daar op had geparkeerd. Je kunt natuurlijk een pc openschroeven en de oude schijven daar inbouwen, maar misschien heb je geen geschikte pc (meer). En bovendien is het ook wat omslachtig. Het kan makkelijker met een usb-dock voor schijven.

Verschillende varianten

Die dockingstations zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn modellen met één SATA-poort, met twee SATA-poorten voor het rechtstreeks klonen van schijven en met extra functies zoals usb-hub, geheugenkaartlezer of een extra aansluiting voor de oude PATA-schijven.

Die uitgebreidere modellen zijn echter veel te duur voor het af en toe uitlezen van een oude harde schijf. We hebben drie van de eenvoudigste modellen bekeken, elk met een enkele SATA-­poort. Ze accepteren niet alleen SATA-schijven in 3,5-inch formaat, maar ook de kleinere 2,5”-schijven, of dat nu harde schijven of ssd’s zijn.

We hebben de volgende exemplaren getest: een Orico 2.5 & 3.5 Inch Hard Drive Docking Station, RaidSonic Icy Box IB-1121-C31 en Sharkoon SATA QuickPort USB-C 3.1.

Energievoorziening

De voedingen van alle drie de apparaten leveren maximaal 24 watt. Dat is genoeg als energievoorziening van een 3,5-inch schijf. De schakelaar voor het in- en uitschakelen bevindt zich bij de Icy Box IB-1121-C31 en de Sharkoon QuickPort USB-C 3.1 aan de achterzijde, links bij de Icy Box en rechts bij de Sharkoon.

De Orico wordt geactiveerd via een drukknop op de achterkant. Uitgeschakeld bedraagt het energieverbruik van alle drie de apparaten minder dan 100 milliwatt. De docks verbruiken ongeveer 2 watt als je ze na het uitschakelen van de pc ingeschakeld laat.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Soort usb-aansluiting

Alle dockingstations maken gebruik van usb om verbinding te maken met de pc. De Orico Hard Drive Docking Station is ook uitgerust met het verouderde eSATA. Dat deze Hard Drive Docking Station wat ouder is, zie je ook aan de usb-poort: de andere twee hebben een moderne USB-C-aansluiting, maar gebruikt Orico nog steeds de grotere USB 3.0 type-B-aansluiting. De verschillen zie je ook terug in de usb-snelheid: Orico gebruikt USB 3.0, terwijl Icy Box en Sharkoon USB 3.1 Gen 2 gebruiken, of preciezer gezegd USB 3.2 Gen 2 met een snelheid van 10 Gbit/s. Om de snelheid van gewone schijven volledig te benutten is USB 3.0 voldoende. Je profiteert van USB 3.2 Gen 2 alleen met snelle ssd’s.

RaidSonic Icy Box IB-1121-C31

RaidSonic Icy Box IB-1121-C31

Het bijzondere aan de Icy Box IB-1121-C31 is de positie van de schakelaar: die zit net als bij de andere dockingstations achterop, maar bij dit model aan de linkerkant. Dat is vooral handig als je linkshandig bent.

De led voor schijfactiviteit zit wat verdekt ingebouwd en is schuin van boven nauwelijks zichtbaar. Qua prestaties en compatibiliteit lag de Icy Box samen met het dockingstation van Sharkoon aan kop. De Icy Box herkende alle schijven en met de gekloonde ssd kon worden opgestart.

Pluspunten

  • snelheid
  • compatibiliteit

Minpunten

  • afwijkende positie schakelaar

Kopen

Orico 2.5 & 3.5 Inch Hard Drive Docking Station

Orico 2.5 & 3.5 Inch Hard Drive Docking Station

Bij het Orico-dockingstation met de lange naam leg je de schijven er horizontaal in. Daardoor neemt het dockingstation wel meer ruimte in op je bureau, maar het kan niet omvallen.

De oude USB-3.0-interface remt snelle SATA-ssd’s af. De maximale snelheid bedraagt slechts circa 400 MB/s. De aanwezige eSATA-aansluiting kan misschien handig zijn voor sommige gebruikers, maar bij moderne pc’s is die onder­tussen verdwenen. De activiteits-led is nogal donker.

Pluspunten

  • praktisch

Minpunten

  • geen 4Kn-schijven
  • langzame usb-interface

Sharkoon SATA QuickPort USB-C 3.1

Sharkoon SATA QuickPort USB-C 3.1

Het Sharkoon-dockingstation maakt een hoogwaardige indruk dankzij de metalen behuizing. De opening voor de schijven wordt afgesloten door een tweedelige klep. Het klepje voor de 2,5”-schijven is onderdeel van de klep voor de grotere harde schijven.

De led van het dockingstation brandt erg fel en is ook in zonlicht goed te zien. Qua snelheid presteert dit dockingstation samen met de Icy Box als beste. Er waren geen problemen met de compatibiliteit.

Pluspunten

  • compatibiliteit
  • snelheid

Minpunten

  • prijzig

Kopen

Compatibiliteit en gebruik

Eigenlijk zouden dergelijke docks in staat moeten zijn om alle soorten harde schijven en ssd’s te lezen en te schrijven. Onze ervaring is echter dat dit niet met alle modellen werkt.

Daarom hebben we onze toevlucht opnieuw genomen tot enkele mogelijk problematische schijven om de dockingstations te controleren op de best mogelijke compatibiliteit: vier 3,5-inch schijven (WD Blue met 1 TB, Toshiba MG04ACA500A met 5 TB en native 4 Kb sectoren (4Kn), Seagate Archive HDD met 8 TB en Shingled Magnetic Recording en Seagate Ironwolf met 10 TB), evenals een enkele SATA-ssd (Crucial MX500 met 2 TB).

Met uitzondering van het model van Orico hebben de docks alle schijven gedetecteerd. De Orico ging in de mist met de Toshiba-drive: in plaats van 5 TB zou de schijf slechts 580 GB groot zijn. De ­gevonden partitie kon daarbij ook niet verwijderd worden.

We hebben ook getest of schijven die via de SATA-­poort in de pc zijn beschreven, in het docking­station gelezen konden worden zonder opnieuw te hoeven formatteren en omgekeerd. Het goede nieuws: als de schijf werd herkend, werkte dat ook.

Schijven die zijn geïnitialiseerd met oudere usb-adapters zijn soms niet leesbaar met andere adapters. Als dat ook op de interne SATA-adapter van een pc niet werkt, is het enige wat helpt de schijf opnieuw te formatteren – maar daarmee raak je ook de inhoud kwijt.

usb-dockingstations - snelheden

Dockingstations worden vaak gebruikt om harde schijven te klonen. Om te testen hoe goed deze apparaten die taak beheersen, hebben we een Windows-installatie op een interne SATA-ssd gekloond naar een ssd in het dockingstation. Op die manier kan de huidige systeeminstallatie naadloos worden overgezet naar een grotere ssd die daarna in de laptop of desktop-pc kan worden ingebouwd. Dat werkte ook met alle stations.

Bij de Orico worden de schijven hori­zontaal geplaatst, maar Icy Box en Sharkoon hebben gekozen voor een verticale stand. Voor het verwijderen van de schijven zijn bij de staande versies twee handen nodig. Bij de Orico kan het uitschuiven ook met één hand gebeuren. De Orico heeft meer ruimte nodig op het bureau, terwijl de andere twee met 3,5-inch schijven die naar boven steken soms het zicht blokkeren op een deel van de monitor.

Snelheidstesten

We hebben de snelheid gemeten met alle genoemde schijven om ook op dat onderdeel eventuele compatibiliteitsproblemen op te sporen. De ­geteste docks presteerden gelijkwaardig met de 2,5-inch schijf bij sequentiële transfers, maar het Orico-­dockingstation deed het wat minder bij de toegang tot willekeurige adressen, terwijl de Icy Box een klein beetje achterbleef bij het schrijven.

Tijdens de metingen met de Archive-schijf was het dockingstation van Orico ongeveer 10 MB/s sneller dan de andere twee, maar de IOPS-waarden waren beduidend lager. Ook bij de Ironwolf-schijf haalde de Orico maar ongeveer een derde van de snelheid van de andere dockingstations bij het lezen van willekeurige adressen.

iometer usb-dockingstations voor schijven

Een snelle ssd haalt met de SATA-interface bijna 100.000 IOPS. Met het Orico-dockingstation haalt de Crucial MX500 echter maar 10 procent daarvan.

De reden voor die verschillende prestaties is onduidelijk. De verschillen bij de metingen met een ssd zijn daarentegen gerelateerd aan de hardware: het Orico-dockingstation haalt een maximum van ongeveer 440 MB/s met USB 3.0 oftewel 3.2 Gen 1 en vertraagt een snelle SATA-ssd. De andere twee halen met de ssd via USB 3.2 Gen 2 meer dan 500 MB/s bij sequentiële transfers. Ook bij de toegang tot willekeurige adressen werden aanzienlijk hogere waarden gemeten.

Die testresultaten werden ook weerspiegeld bij de PCMark 0 Data Drive-benchmark: de twee via USB 3.2 Gen 2 aangesloten apparaten scoorden elk 868 punten, ruim boven het Orico-dockingstation dat slechts 722 punten scoorde. In alle gevallen werd de eerder genoemde Crucial-ssd gebruikt.

Conclusie

Om snel te kijken wat er op een harde schijf (of SATA-ssd) is opgeslagen, zijn alle drie de geteste dockingstations geschikt. Als je al je harde schijven al hebt weggedaan en alleen snelle ssd’s wilt bekijken, kun je beter een eenvoudige usb-adapter zonder voeding gebruiken. Daarmee verminder je de kabelwarboel op de werkplek en zo’n adapter is ook snel genoeg.

De modernere dockingstations van Icy Box en Sharkoon herkennen ook de aparte schijven met native 4K-sectoren en zijn daarom een betere investering. De Icy Box is linkshandig makkelijker te bedienen, en wie houdt van een metalen behuizing kiest voor de Sharkoon. Het Orico-dockingstation is ook geschikt voor koopjesjagers met voornamelijk oudere schijven.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Lutz Labs en Marco den Teuling, c’t magazine 9/2020, p. 70)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de c't nieuwsbrief en ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer hardware-reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Externe RAID-behuizing voor twee disks

In de externe RAID-behuizing SK-2520 U3.1 van Akitio kun je verschillende RAID-combi's toepassen door twee disks in te bouwen.

Externe ssd met usb-aansluiting: zes modellen getest

Een externe ssd met usb-aansluiting is handiger dan een usb-stick als je flink wat bestanden wilt meenemen. We hebben verschillende externe ssd's gete...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Marjolein Katsma
Lezer
Marjolein Katsma

Bij de hier genoemde “Orico 2.5 & 3.5 Inch Hard Drive Docking Station” maakt u melding van “de aanwezige eSATA-aansluiting” maar helaas is die er helemaal niet; dit is op de gelinkte site op foto’s die de achterwand tonen ook duidelijk zichtbaar, en de term “eSATA” komt daar ook in de technische beschrijving niet voor. Jammer- want dat is nou net wat ik nodig heb…

(Gelukkig ergens anders nog wel zo’n apparaat gevonden – maar niet goedkoop.)

Marjolein Katsma