Externe harde schijven met hardwarematige versleuteling

Daniel Dupré
0

Externe harde schijven zijn handig als je grotere hoeveelheden data mee wilt nemen. Maar heb je gevoelige informatie en raak je de schijf kwijt, dan liggen die gegevens open en bloot op straat. Daarom is het een goed plan om je gegevens altijd te versleutelen. En dat gaat erg makkelijk met externe schijven die een hardwarematige versleuteling hebben, zoals onze testkandidaten van iStorage en SecureDrive.

Lutz Labs

Voor het transporteren van enkele Word-bestanden volstaat een kleine usb- stick al prima. Als je met grotere hoeveel heden data op stap gaat, dan heb je echter toch een mobiele harde schijf nodig. Op onze test apparaten, de SecureDrive BT en iStorage diskAshur, kun je bijna 8 terabyte kwijt.

Het bedieningsconcept is bij beide vergelijkbaar: je sluit de schijf via usb aan en moet een pincode invoeren zodat de drive de usb-poort open zet. Het verschil zit hem in de invoermethode: bij de diskAshur zit een numeriek toetsenbord op de behuizing, terwijl je de SecureDrive via je smartphone ontgrendelt.

Als je de apparaten op je pc aansluit, ziet het bestandsbeheer ze niet totdat je ze ontgrendelt. Omdat daar geen extra software voor nodig is, werken de schijven systeemonafhankelijk, en kun je ze dus ook op een Smart-tv aansluiten.

Voor het versleutelen gebruiken beide bedrijven de standaard AES 256, die als veilig te boek staat. Bovendien voorzien ze hun modellen van diverse certificaten, maar dat is eerder voor bedrijven interessant.

iStorage diskAshur

iStorage biedt twee versies aan van zijn mobiele harde schijven: de diskAshur Pro2 heeft een 2,5″-harde schijf met maximaal 5 TB, de diskAshur DT2 is groter zodat er een 3,5″-schijf in past met maximaal 12 TB. Beide hebben een aansluiting om de schijven via een Kensingtonslot fysiek aan de ketting te leggen. Het kleinere model wordt met een robuuste transportcase geleverd.

Nadat je de schijven aansluit en inschakelt, voer je op het toetsenbord de pincode in en druk je op de invoerknop. Je moet de beheerdersmodus inschakelen om de standaard pincode te wijzigen. Voor die code gebruik je de tien cijfers op het numerieke toetsenbord, waar via een shift-toets ook tien letters tot je beschikking staan.

De versleuteling heeft geen nadelig effect op de snelheid van de schijven. De 2,5-inchversie leest en schrijft met ongeveer 135 MB/s, zoals je mag verwachten is de grote schijf met 200 MB/s een stukje sneller.

SecureDrive BT

De 2,5″ SecureDrive BT is verkrijgbaar met ssd’s tot maximaal 8 TB, of harde schijven tot maximaal 5 TB. De schijven hebben geen fysieke invoerelementen voor de ontgrendeling, dat doe je via de DataLock-app, die je via de App Store of Google Play kunt down loaden voor een Android- of iOS-smartphone, tablet of smartwatch. Vervolgens koppel je het mobiele apparaat met de Secure Drive via Bluetooth. Via de app kun je een wachtwoord aanmaken dat uit 7 tot 15 alfanumerieke tekens bestaat. Bij Apple apparaten kun je je ook met Touch ID of via de gezichtsherkenning van Apple aanmelden.

De bluetooth-verbinding is versleuteld en kan als dusdanig niet worden afgeluisterd. Het wachtwoord wijzig je via de app. Daarmee kun je ook een tijdinterval instellen waarna de schijf zichzelf vergrendelt, of zorgen dat hij dat doet zodra de smartphone de ruimte verlaat. De schijf had een snelheid van 123 MB/s, wat in de lijn der verwachtingen ligt.

Conclusie

Voor het veilig verplaatsen van belangrijke gegevens zijn alle modellen prima. De snelheid en het stroomverbruik van de beide 2,5″-modellen is vergelijkbaar. Het invoeren van de pincode via het ingebouwde toetsenbord is handiger, daar staat tegenover dat de Securedrive BT via de smartphone meer configuratiemogelijkheden biedt.

Gezien zijn gewicht en de losse voeding zal de diskAshur DT2 eerder stationair worden gebruikt. De hogere snelheid maakt hem geschikt voor lokale back-ups.

 

Externe harde schijven met hardwarematige versleuteling

ModeldiskAshur Pro2diskAshur DT2SecureDrive BT
FabrikantiStorage, www.istorage-uk.comiStorage, www.istorage-uk.comSecureDrive, www.securedrive.com
TypenummerIS-DAP2-256-2000-C-GIS-DA-256-8000SD-BT-12-BU1000GB
Capaciteit volgens fabrikant¹2 TB8 TB1 TB
In Windows herkende capaciteit1,819 TB7,365 TB0,91 TB
Afmetingen124 × 84 × 21 mm185 × 112 × 45 mm125 × 77 × 12 mm
Gewicht226 g1236 g190 g
Garantie2 jaar2 jaar2 jaar
Prijs per gigabyte21 ct8 ct25 ct
Prijs€ 420€ 655€ 250
Andere verkrijgbare capaciteiten1 TB1 TB (€ 280), 2 TB (€ 330), 4 TB (€ 480), 6 TB (€ 590)2 TB (€ 310), 5 TB (€ 460)
¹ Fabrikanten rekenen met 1 GB = 1 000 000 000 byte. In Windows is 1 GB = 1.073. 741. 824 byte, waardoor de aangegeven capaciteit kleiner is.

 

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er