Google gegevens lokale back-up maken

Marco den Teuling
2

Ik heb bij Google ontzettend veel gegevens staan die over allerlei diensten staan verspreid: Google Foto’s, Gmail, YouTube enzovoort. Is er een manier om die Google gegevens te back-uppen? Het zou mooi zijn als ik al mijn foto’s in één keer van Google Foto’s kan downloaden, mijn mailberichten kan bewaren enzovoort.

Google gegevens downloaden back-up Google Foto lokaal lokale kopie back-uppen

 

Google biedt die optie wel, maar heeft hem goed verstopt. Je kunt zelfs alle opgeslagen bestanden samenvoegen tot één zipbestand en dat downloaden. Bij https://takeout.google.com staat een lijst met bestanden van allerlei Google apps die je kunt selecteren om te downloaden, zoals Google Foto’s, Gmail, Hangouts, Drive, YouTube, Chrome-profielen, en ga zo maar door. Als je niet bent ingelogd, moet je uiteraard eerst inloggen met je Google accountgegevens (hetzelfde als voor Gmail en andere Google-diensten). Het zal je misschien nog verbazen wat voor gegevens er allemaal staan op deze pagina.

Via de pijltjes bij sommige onderdelen kun je specifieke gegevens binnen een groep selecteren, bijvoorbeeld alleen specifieke gegevens uit de Chrome-browser of bepaalde mappen uit Drive. Ook kun je hiermee bij sommige gegevens de bestandsindeling aanpassen.

Je geeft aan welke je in een zipfile wilt zetten. Afhankelijk van de hoeveelheid data die je bij Google hebt staan, duurt dat vervolgens een tijdje, waarna je een e-mailtje krijgt met de mededeling dat je zipbestand klaarstaat om te downloaden. Bij veel data worden de gegevens over meerdere zip-bestanden verdeeld.

Meer tips, workshops en reviews in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Zo kun je je schijfletter wijzigen in Windows 11

Met Windows Schijfbeheer pas je moeiteloos schijfletters aan. In dit artikel laten wij je stap voor stap zien hoe je dit doet, zodat je jouw schijven ...

Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
mrln
Lezer
mrln

Leuk dat Google Takeout maar onduidelijk is of geëxporteerde mails ook weer geïmporteerd kunnen worden. Er wordt alleen beschreven dat import naar een andere mailclient (bv. MZL) mogelijk is.
Om ruimte te besparen, wil ik echter veel mappen met mail offline parkeren om ze in de toekomst selectief (tijdelijk) naar behoefte weer te importeren.