Als het tijd is voor een nieuwe pc, kun je Windows opnieuw installeren of het geïnstalleerde besturingssysteem gebruiken. Het is echter handiger om de bekende installatie van je oude pc mee te nemen. Er zijn verschillende manieren voor Windows overzetten naar een nieuwe pc, die allemaal hun voor- en nadelen hebben.
Het valt niet te vermijden: op een gegeven moment wordt elke pc te oud of te traag, hij gaat kapot of is niet meer cool genoeg – en dan ga je hem vervangen. Soms is ook een extra computer wel handig omdat je 17-inch notebook bijvoorbeeld geweldig is voor op de bank, maar voor onderweg heb je liever een veel lichter apparaat. Als je dan Windows op zowel je oude als je nieuwe notebook wilt, kun je de bij de nieuwe pc geleverde Windows gebruiken en de kans benutten om opnieuw te starten met een schone, nieuwe installatie.
Maar daar moet je dan wel weer tijd in steken, dat wil zeggen: de benodigde toepassingen installeren en configureren, de systeeminstellingen aanpassen en je eigen bestanden weer overzetten. Gezien de moeite (en tijd) die dat allemaal kost, komt al snel de wens om de hoek kijken om in plaats daarvan de oude installatie volledig naar het nieuwe notebook of een andere pc over te kunnen zetten. Dat kost zeker ook moeite, maar in de meeste gevallen wel duidelijk veel minder.
Je kunt het verhuizen op drie verschillende manieren uitvoeren, elk met zijn eigen pluspunten. We noemen de alternatieven even kort: het overzetten van de oude schijf, het verhuizen met een conventionele imager en verhuizen met ons c’t-WIMage back-upscript. Het snelste is het om de schijf over te zetten. Als de oude schijf in je nieuwe pc past, liefst een voldoende grote en snelle ssd is en aan een aantal andere vereisten voldoet (waarover verderop meer), is de zaak in een paar minuten geklaard.
Verhuizen met een imager gaat ook vrij snel en is de juiste aanpak als de schijf niet in de nieuwe pc past of daar om andere redenen niet in gebruikt kan worden. Maar ook daarbij moet weer aan enkele voorwaarden voldaan worden.
Voor beide snelle manieren geldt dat het verhuizen vaak zonder problemen gaat, maar helaas niet altijd – en dan bestaat het gevaar dat je uren of nog meer tijd kwijt bent met het zoeken naar oplossingen voor problemen die op het eerste gezicht onverklaarbaar zijn. Soms is zelfs een grondige kennis van partitionering en de opstartmechanismen van moderne Windows-pc’s nodig.
Als je dat liever wilt vermijden, dan kun je de derde weg kiezen. Het verhuizen met c’t-WIMage vraagt van tevoren enkele voorbereidende muisklikken en de verhuizing duurt wat langer, maar de meeste tijd zit je gewoon te wachten in plaats van met problemen te worstelen, omdat c’t-WIMage verschillende hindernissen automatisch omzeilt die je anders misschien de nodige moeite zouden kosten. En je kunt natuurlijk ook eerst een van de twee snelle manieren uitproberen en bij problemen overstappen naar de derde.